Обмежити проведення музичного фестивалю «Atlas Weekend» та інших масових заходів у нічний час у м. Київ

Відповідно до статті 21 Конституції України, усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

Згідно зі статтею 24 Конституції України, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Згідно зі статтею 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):
1) жилих будинків і прибудинкових територіях;
2) лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;
3) готелів і гуртожитків;
4) розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;
5) інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
6) парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

Шум на захищених об'єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.

У нічний час, із двадцять другої до восьмої години на захищених об'єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

Максимально дозволений рівень шуму з 22:00 до 08:00 становить 40 Дб (звук працюючого холодильнику, або тихіше за звичайний голос людини, або неголосна людська розмова)!!

Аналогічні норми містяться у п. 9 Постанови Кабінету Міністрів №572 від 08.10.1992 року «Правила користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків».

Хочу нагадати, що минулого, 2017 року, фестиваль «Atlas Weekend» проводився на території Національного Комплексу «Експоцентр України» (пр. Академіка Глушкова, 1). В результаті чого, протягом декількох днів майже цілодобово (з 04:00 поточного дня до 02:30 наступного дня) жителів усього Голосіївського району, а також частини Солом’янського району «тероризував» та скоював акустичне насильство фестиваль «Atlas Weekend». Про шум з прилеглих мікрорайонів писали майже усі центральні та місцеві ЗМІ України. Наприклад, https://kiev.segodnya.ua/kpeople/Kievlyane-vozmushchayutsya-shumom-ot-muzykalnogo-festivalya-na-VDNH.html.

Вже протягом кількох років цей фестиваль проводиться на території Національного Комплексу «Експоцентр України» (пр. Академіка Глушкова, 1). Організатори фестивалю показали повну неспроможність до забезпечення необхідного рівня санітарних вимог (зниження шуму тільки у місці проведення фестивалю до 40 ДБ, а в будинках (у тому числі, всередині житлових приміщень) прилеглих мікрорайонів шуму взагалі не має бути!).

Біля місця проведення фестивалю прилягають багато житлових мікрорайонів, гуртожиток для курсантів Академії СБУ, багато гуртожитків для студентів КНУ та багато інших житлових будівель. Реальна чисельність населення на площі дії шуму від фестивалю складає більше, ніж 250 тисяч чоловік. Тут знаходяться багато нових житлових комплексів - багатоповерхові будинки (від 5 до 26 поверхів, у середньому 16-18 поверхів), де живуть переважно молоді сім’ї або сім’ї з дітьми.

Цей фестиваль мало того, що взагалі не дає місцевим мешканцям шансу хоча би трохи відпочити, від у кілька разів перевищеного шуму у жителів починають прогресувати гіпертонічні захворювання, підніматися артеріальний тиск, підвищується у декілька разів ризик виникнення гіпертонічних кризів, інфрактів та інсультів, а також отримання прогресуючих хронічних серцево-судинних захворювань.

Крім того, голосна музика дуже сильно впливає на нервову систему та морально-психологічний стан людини. Кожен з більше, ніж 250 тисяч місцевих мешканців дуже погано спить (якщо взагалі спить), почуває себе дуже мляво, апатично та депресивно. Є великий ризик отримання панічних атак та нав’язливих станів.

У цьому році фестиваль «Atlas Weekend» буде проводитись з 03 по 09 липня 2018 року. Це означає, що акустичне насильство буде скоєно більше, ніж над 250 тис мешканців прилеглих мікрорайонів КІЛЬКА ДНІВ ТА НОЧЕЙ ПОСПІЛЬ.

Крім того, на початку січня 2018 року (у ніч на 1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 13 та 14 січня 2018 року), на території того ж Національного Комплексу «Експоцентр України» (пр. Академіка Глушкова, 1) проводився фестиваль «Зимова країна», у рамках якого проводилася нічна дискотека, шум якої також не давав відпочивати у нічній час мешканцям мікрорайону декілька разів по кілька днів та ночей поспіль.

На даний момент, немає жодного іншого виходу, аніж заборона проведення фестивалю «Atlas Weekend» та інших масових заходів у нічний час у будь-який день з 22:00 до 08:00. Це обумовлюється тим, що жоден організатор не хоче втрачати прибутки, шукати інші локації та захищати населення прилеглих мікрорайонів від смертельно шкідливого впливу шуму.

Зважаючи на вищенаведене,

ПРОШУ:

1. Заборонити проведення фестивалю «Atlas Weekend» та інших масових заходів у нічній час, з 22:00 до 08:00 (а у вихідні дні з 22:00 до 12:00), з використанням звуковідтворювальної апаратури, гучними співами та викриками, та іншими джерелами побутового шуму, а також проведенням салютів, феєрверків та використанням піротехнічних засобів у будь-який день.

2. Не надавати дозвіл та/або згоду на проведення таких масових заходів у нічній час у будь-який день.