Перехід на електробуси та безконтактні тролейбуси

публікація залишилось 84 дні

Пропонуємо після 2020 року здійснювати оновлення міського транспорту (автобусів, тролейбусів) виключно на низькополі електробуси та безконтактні тролейбуси.

Наразі при поломці старих тролейбусів утворюються довжилезні затори, які унеможливлюють рух наступних в черзі тролейбусів та завдають клопоту мешканцям міста Києва. Також, затори утворюються при знеструмленні тролейбусної лінії електроенергії, або у випадку ДТП на шляху руху тролейбусів, що унеможливлює її об'їзд.

Тому, заміна старих тролейбусів на безконтактні (ті які частину руху можуть здійснювати за рахунок акумуляторів) дозволить зменшити кількість заторів на дорогах міста.

Що стосується електробусів, то наразі їх вартість доволі велика, однак після 2020 очікується їх здешевшання за рахунок зростання конкуренції на світовому ринку виробників електробусів, зменшення собівартості виробництва акумуляторів та державної стимуляційної політики.

Верховною Радою був ухвалений законопроект №5494, що скасовує необхідність сплати ПДВ та акцизу за електротранспорт який ввозиться протягом 2018 року. Наразі очікується пролонгація дії цього законопроекту на більш довгий період.

Таким чином, після 2020 року місту Києву буде доцільно замінювати старі автобуси новими електробусами, термін окупності яких складе в районі 5-7 років (за рахунок здешевшання вартості обслуговування та за рахунок зміни палива на електроенергію, оскільки наявний наразі транспорт чутливий до зміни вартості нафти на світовому ринку та до девальвації гривні).

Зробимо повітря міста Києва чистішим!