Вимагаємо невідкладно провести публічний діалог з громадою щодо земельної ділянки у провулку Святошинському міста Києва та непоновлювати Договір оренди з ПАТ «Київміськбуд»

Впродовж 17 років громада буд 2 у пров. Святошинському міста Києва займає активну позицію щодо справедливого і законного вирішення питання статусу земельної ділянки поруч з прибудинковою територією.
Ми так само, як і інші громади столиці України закликаємо міську владу почути своїх виборців і поважати наші права на достойне цивілізоване життя у нашому місті, дотримання принципів законності і справедливості у прийнятті рішень щодо розвитку громади і міста.
Будучи відповідальними громадянами і виборцями ми прагнемо конструктивного діалогу з Київрадою та Київською міськадміністрацією, свої звернення ми направляли до Президента України Петра Порошенка та до Прем’єр-міністра України.
Проте протягом 2015-2018 років ми змушені боронити своє майно, доводити у судах порушення наших прав внаслідок підписання Київським міським головою В.Кличком Договору оренди земельної ділянки між Київрадою та ПАТ «ХК «Київміськбуд» від 20.03.2015 року для будівництва і експлуатації 25-поверхового житлового будинку.
Згадана земельна ділянка, де так і не було збудовано дитячий садок, знаходилась у обслуговуванні мешканців нашого будинку впродовж більше як 17 років за погодженням керівництва Святошинської у місті Києві райдержадміністрації. За власний кошт мешканці будинку вичистили територію від будівельного сміття, облаштували спортивний дитячий майданчик та площадку для автомобілів, неодноразово подавали документи до Київради щодо оформлення права на обслуговування ділянки.
Натомість у грудні 2014 року позитивне рішення щодо користування земельною ділянкою Київрада ухвалила на користь забудовника – ПАТ «ХК «Київміськбуд», проігнорувавши інтереси 500 членів громади і їхніх сімей, ОСББ «Святошинський – 2». Більше того, Київський міський голова В.Кличко грубо порушив законодавство України, оскільки у березні 2015 року передав земельну ділянку у користування ПАТ «ХК «Київміськбуд», підписавши Договір оренди земельної ділянки без затвердженого детального плану території, до якого входить ця земельна ділянка.
Впродовж 2015-2018 років члени громади та ОСББ є позивачами у судах щодо оскарження правомірності підписання Договору оренди земельної ділянки, нині триває розгляд справи у Апеляційному суді міста Києва, апеляційне провадження у цивільній справі №759/14162/16-ц.

20.03.2018 закінчився термін дії Договору оренди земельної ділянки, і Департаментом земельних ресурсів КМДА підготовлено проект висновку Постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування про поновлення договору оренди земельної ділянки (справа А-24470).
У зв’язку з цим громада будинку № 2 у провулку Святошинському міста Києва висловлює свій протест проти намірів чиновників КМДА і депутатів Київради сприяти продовженню згаданого Договору оренди і застерігає керівництво Київради і КМДА від ухвалення наступного завідомо неправомірного і несправедливого рішення.

Керівництву Київради, КМДА необхідно зважити на той факт, що резонансні події, що тривають у провулку Святошинському 2 у столиці України впродовж 2016-2018 років, - громадський супротив спробам порушувати закони України, зневажати інтереси і потреби людей, протидія громади нападам та побиттю людей, силовому тиску на мешканців, захопленню їхнього майна, та обстоювання громадою порушених прав у судах – є свідченням того, що ми усвідомлюємо ступінь порушень закону, адміністративний тиск на суд, і будемо надалі діяти для захисту своїх життєвих потреб і інтересів.

Вимагаємо, щоби Постійна комісія Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування своїм рішенням відмовила ПАТ «ХК «Київміськбуд» у поновленні договору оренди земельної ділянки (справа А-24470), зважаючи на порушення норм законодавства України та інтересів громадян, а саме:
1) передача земельної ділянки в оренду від Київської міської ради до ХК ПАТ Київміськбуд відбулась шляхом укладення договору оренди земельної ділянки із кадастровим номером 8000000000:75:225:0108 від 20.03.2015, відбулась за відсутності затвердженого детального плану території в районі розташування земельної ділянки, та відповідних громадських слухань щодо проекту ДПТ, чим було грубо порушено:
- частину 3 ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»
- частини 1, 2 ст. 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»,
- пункт 6-1 Прикінцевих положень та частини 3 ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»,
2) орендар земельної ділянки ПАТ «ХК «Київміськбуд» також грубо порушив інтереси і права громадян, оскільки незважаючи на чисельні звернення мешканців до Київради і розгляд справ у суді:
- з 01.02.2016 впродовж двох місяців вдався до спроби силового захоплення території, використовуючи так званих «тітушок», які застосовували фізичну силу проти мешканців будинку та ігнорували роботу робочої групи Київради, зруйнували майно та заблокували роботу Комунального підприємства, про що мешканці повідомили СБУ, правоохоронні органи та ЗМІ;
- 05.09.2016 повторно здійснив напад, коли залучені орендарем особи без документів захопили приватне майно у т.ч. автомобілі мешканців будинку, мешканцям було нанесено тілесні ушкодження. В управлінні поліції Святошинського району відкрито кримінальне провадження за заявами постраждалих громадян

Частиною 2 ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи наведене, діючи від імені та в інтересах усіх мешканців громади, з метою дотримання принципів законності і справедливості та недопущення загострення конфлікту і соціальної напруги, вимагаємо:
- Постійній комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування взяти до уваги наведений перелік порушень та відмовити ХК «ПАТ Київміськбуд» у поновленні дії договору оренди земельної ділянки по вул. Святошинській, кадастровий номер 8000000000:75:225:0108 (справа А-24470) та
- невідкладно провести публічний діалог з громадою щодо земельної ділянки у провулку Святошинському міста Києва не продовжувати дію самого договору.

За дорученням громадян,
мешканців буд. 2 у пров.Святошинському міста Києва