Встановлення квоти на зарахування дітей пільгових категорій громадян до дитячих навчальних закладів міста Києва

Відповідно до статті 53 Конституції України та Закону України «Про освіту» № 2145-VIII від 05.09.2017 держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної освіти. В Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, статі, раси, стану здоров’я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань тощо.
Згідно з Законом України «Про дошкільну освіту» № 2628-III від 11.07.2001 держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної освіти в державних і комунальних закладах дошкільної освіти у межах державних вимог до змісту, рівня й обсягу дошкільної освіти та обов'язкову дошкільну освіту дітей старшого дошкільного віку.
Законодавчими актами України встановлені пільгові категорії громадян при зарахуванні до дитячих садочків Києва, серед яких: діти громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; діти, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою; діти військовослужбовці Національної гвардії України; діти військовослужбовців Збройних Сил України, Служби Безпеки України, тощо; діти учасників АТО.
Проте, жоден чинний нормативний акт не встановлює квоту на зарахування дітей пільгових категорій до дитячого садочки.
Розпорядженням Київської міської державної адміністрації №760 від 23.05.2013 запроваджений електронний запис дітей до дошкільних навчальних закладів комунальної власності територіальної громади міста Києва. Єдиний Порядок електронного запису дітей затверджено Наказом Департаменту освіти і науки, молоді та спорту (Київської міської державної адміністрації) № 184 від 27.03.2014.
На жаль, ситуація яка склалася у місті Києві, не дає можливості для реалізації гарантованого Конституцією України права на отримання нашими дітьми дошкільної освіти. Так, батьки, які зареєстрували свою дитину в електронному запису в першій місяць від народження, не можуть потрапити до обраного дитячого садочку саме через необмежену кількість пільговиків, які потрапляють до ДНЗ позачергово та першочергово.
Перелік пільгових категорій громадян досить широкий, а отже, у окремо взятому дитячому садочку їх кількісно може бути значно більше, ніж «звичайних» дітей.
Рішення щодо встановлення квоти на зарахування пільгових категорій громадян до дитячого навчального закладу може бути прийнято лише на місцевому рівні рішенням Київської міської державної адміністрації.
Прошу встановити квоту на кількість дітей пільгових категорій в кожній групі відповідної вікової категорії дитячого навчального закладу міста Києва.