Про негайне накладення мораторію на будь-яку забудову в межах нижнього каскаду Совських ставків та облаштування парку загальноміського значення в межах земельної ділянки кад. №8000000000:79:108:0002

Відповідно до чинного Генерального плану міста Києва на період до 2020 (додаток №10 Генплану 2020) територію нижнього каскаду Совських ставків визначено як акваторію та віднесено до об’єктів нового зеленого будівництва та буферних парків на період до 2010 року.
Натомість 12 липня 2007 року Київською міською радою ухвалено рішення № 1102/1763 «Про передачу товариству з обмеженою відповідальністю “ГОСПОДАРНИК” земельних ділянок для облаштування рекреаційної зони». Цим рішенням КМР фактично зняла з себе будь-яку відповідальність за стан нижнього каскаду Совських ставків, віддавши майже 10 Га території нижнього каскаду Совських ставків під забудову.
14 березня 2008 року між Київською міською радою (Орендодавцем) та ТОВ «Господарник» (Орендарем) укладено Договір оренди земельної ділянки (кадастровий номер №8000000000:79:108:0002) № 79-6-00605, згідно з яким Орендар зобов’язується протягом трьох років завершити забудову земельної ділянки, облаштувавши рекреаційну зону в поєднанні водоймища з будівництвом розважально-торгівельного центру.
19 березня 2009 Постійною комісією Київської міської ради з питань екологічної політики схвалено проект рішення щодо меж прибережних захисних смуг, водних об’єктів нижнього каскаду Совських ставків, що один в один співпадали з абрисами проекту майбутньої забудови земельної ділянки. Проте наразі проект рішення досі залишається проектом. Рішення по ньому Київською міською радою не приймалось.
Розуміючи негативні настрої громади Орендар ініціює своє так зване банкрутство, щоб під формальним приводом зміни юридичної особи Орендаря з ТОВ «Господарник» на ТОВ «Господарник Совки» внести низку змін до згаданого вище Договору оренди земельної ділянки, зокрема дозволити майбутньому Орендарю без погодження Орендодавця передавати в суборенду земельну ділянку нижнього каскаду Совських ставків.
Виставлений 22 січня 2018 року детальний план територій у межах вул. Кіровоградської, просп. Лобановського та Проектної вулиці в Голосіївському районі м. Києва, яким передбачено розважально- торгівельний центр, багатоповерхові житлові будинки тощо, це чергова зухвала спроба Київської міської ради знехтувати вимогами чинного Генерального плану міста Києва на період до 2020, обмеження Містобудівного кадастру, думкою киян та здоровим глуздом в інтересах так званих інвесторів, які готові забудувати кожен квадратний метр столичної землі.
Згідно інформації, наведеної в Містобудівному кадастрі Києва, нижній каскад Совських ставків відноситься до територій, на яких встановлено планувальні обмеження генерального плану через ймовірність виникнення підтоплень.
Враховуючи вище наведене, ми, що нижче підписалися, вимагаємо від Київської міської державної адміністрації (Київської міської ради):
1) терміново зняти з розгляду проект детального плану територій у межах вул. Кіровоградської, просп. Лобановського та Проектної вулиці в Голосіївському районі м. Києва, оприлюднений Департаментом містобудування та архітектури 22 січня 2018 року, як такий, що прямо суперечить Генеральному плану міста Києва на період до 2020 року;
2) терміново виконати п. 11.4, розділу 11, Договору оренди земельної ділянки від 14 березня 2008 року № 79-6-00605, а саме: в односторонньому порядку припинити дію Договору у зв’язку з невиконанням ним п. 8.4 Договору. Вважаємо, що моментом початку будівництва можна вважати наміри Орендаря встановити будівельний паркан, а умовною датою початку будівництва відповідно осінь 2008 року;
3) негайно накласти мораторій на на будь-яку забудову в межах нижнього каскаду Совських ставків;
4) затвердити абриси прибережних захисних смуг р. Совка та Совських ставків, розташованих у межах земельної ділянки під кадастровим номером №8000000000:79:108:0002 (нижній каскад Совських ставків), взявши за основу супутникові знімки від 2002 року, коли Київською міською радою було затверджено Генеральний план міста Києва на період до 2020 року;
5) передати земельну ділянку під кадастровим номером №8000000000:79:108:0002 (нижній каскад Совських ставків) на баланс КО «Київзеленбуд»;
6) провести обстеження зелених насаджень, водних об’єктів, гідротехнічних споруд, розташованих у межах земельної ділянки під кадастровим номером №8000000000:79:108:0002 (нижній каскад Совських ставків);
7) облаштувати парк загальноміського значення в межах земельної ділянки під кадастровим номером №8000000000:79:108:0002 (нижній каскад Совських ставків).