Про викуп земель «Ощадбанку» для створення на Микільській Слобідці парку «Набережна Лівобережжя» у Дніпровському районі м. Києва

Забудова території на Микільській Слобідці завжди викликала суспільну напругу, спричинену конфліктом між місцевою громадою, яка не хоче нових будівництв у своєму мікрорайоні, та інвесторами, що вкладають кошти в ці самі будівництва і хочуть отримати свої квартири. Така ситуація є недопустимо в цивілізованому демократичному суспільстві!

Місцева громада понад усе мріє про сучасну і простору зелену зону на березі річки, на яку, безперечно, заслуговує. Наразі лише частина території, а саме прибережна зона, належить до комунальної власності, де хоч зараз можна розпочати облаштування парку без жодних перешкод. Для цього у Київській міській раді зареєстрований відповідний проект рішення про створення на цій території парку «Набережна Лівобережжя».
В той же час місцеві жителі заслуговують на те, щоб парком була не тільки прибережна зона, а й вся територія від мосту через Русанівську протоку до Русанівських садів.

Однак, на жаль, на даний час це зробити не можливо через ряд юридичних обставин. Зокрема внаслідок сумнівних операцій частина земельних ділянок (між мостом через Русанівську протоку та Русанівськими садами) на даний момент знаходяться у приватній власності державного «Ощадбанку», зокрема мова йде про земельну ділянку площею 2,5757 га, кадастровий номер 8000000000:66:178:0255; земельну ділянку площею 1,9796 га, кадастровий номер 8000000000:66:178:0256; земельну ділянку площею 1,8118 га, кадастровий номер 8000000000:66:178:0257.
Як стало відомо, державний «Ощадбанк» виставив зазначені земельні ділянки на продаж, що створює суттєву небезпеку того, що невдовзі новий власник розпочне там чергове будівництво. А це може призвести до нової хвилі суспільного обурення та конфліктів.

Якщо би вищезазначені земельні ділянки стали комунальною власністю, це дало б змогу в перспективі розширити парк «Набережна Лівобережжя» від прибережної зони аж до вулиці Микільсько-Слобідської. А це дозволило б створити простору зелену зону, яких на території мікрорайону дуже мало, та нарешті покласти край соціальному збуренню, що роками існує довкола цього питання.

Виходячи з цього, аби зняти суспільну напругу, а також виконати волю містян, які вимагають створення на Микільській Слобідці великого парку, звертаюся до міського голови Віталія Кличка, Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації з проханням вжити всіх вичерпних заходів щодо викупу земельних ділянок, які перебувають у власності державного «Ощадбанку» і знаходяться між мостом через Русанівську протоку та Русанівськими садами для суспільних потреб, а саме – створення великого парку відпочинку на Микільській Слобідці.