Врятувати парк Кинь-Ґрусть

публікація залишилось 51 день

Кинь-Ґрусть — парк в Подільському районі Києва розташований між вулицями Сошенка і Кобзарською. Площа парку — 8,5 га. Він є пам'яткою садово-паркового мистецтва.
Останніми десятиліттями площа парку суттєво зменшилась у зв'язку з відчуженням ча-стини його території під будівництво корпусів Інституту геронтології НАНУ, Інституту ен-докринології Міністерства охорони здоров'я та площадки для відстою тролейбусів. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA_%C2%AB%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D1%8C-%D0%93%D1%80%D1%83%D1%81%D1%82%D1%8C%C2%BB.
За часів президентства Януковича та головування Черновецького відчуження території парку тривало вже на користь приватних забудовників. У 2014 р. поруч з центральною алеєю з’явилось звалище поламаних залізобетонних конструкцій. Невідома фізична особа намагалась реалізувати свої нібито права на використання ділянки, поставивши огорожу. Але небайдужі активісти її повалили. Територія, прилегла до центральної алеї парку, спотворена (див. світлину,що додається і порівняйте її із світлиною, вміщеною у Вікіпедії) і перебуває у такому стані й донині.

Кадастровий план, складений за часів Януковича, ілюструє, як у роки його президентства та головування Черновецького територія пам'ятки садово-паркового мистецтва парку "Кинь-Ґрусть" роздавалась у приватні руки. Приватизація території парку суперечить ст. 83 Земельного кодексу України. Адже йдеться про пам'ятку садово-паркового мистецтва, що належить територіальній громаді.
З приводу цієї проблеми я неодноразово звертався до органів влади. Стереотипна відповідь, яку я одержав з Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища (№ 064-Д1535/6-1185 від 22.09.2014), така:
"Залізобетонні конструкції розміщені поза межами території парку Кинь-Грусть, на приватній земельній ділянці яка знаходиться у приватній власності фізичної особи. Враховуючи вищевикладене інформуємо, що прибрати відповідні конструкції немає можливості".
Ще мені пишуть, що земельні спори вирішуються виключно судом. Але жодний орган влади чомусь не наважується звернутись до суду для повернення зазначеної ділянки парку ло комунальної власності. Прошу міського голову В. В. Кличка вирішити це питання.