публікація Відповідь від 12.02.2018

В Україні за минулий тиждень, з 11 по 17 грудня, на грип і ГРВІ захворіли 192 тисячі 724 людини, з них 71,6% діти до 17 років.

Про це свідчать дані інформаційного бюлетеня Українського центру контролю і моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров'я України.

Відзначається, що показник захворювання сумарно серед населення залишився практично на рівні минулого тижня.

Найбільше випадків захворювання зафіксовано в Київській області (838,8 на 100 тисяч населення), найменше - в Тернопільській (224,0 на 100 тисяч населення). Смертей через ускладнення від грипу на цьому тижні не зафіксовано

Хроніка подій

12.02.2018
Відповідь

На петицію "Закрити школи м.Києва та Київської області на карантин у зв'язку з епідеміологічної ситуацією" від 30-12-2017 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян», Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, за моїм дорученням від 15.01.2018 № 08/КО-137 (п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману членами територіальної громади міста Києва петицію «Закрити школи міста Києва та Київської області на карантин у зв’язку з епідеміологічною ситуацією».

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 06.11.2015 № 732 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій» заклади освіти забезпечують інформування місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з метою прийняття ними рішення про призупинення навчально-виховного процесу за відсутності 20 % загальної кількості учнів з причини захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції.

Відповідно до підпункту 1 пункту 3 розділу IV Порядку організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій, державна установа «Київський міський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводить нагляд та надає інформацію щодо епідеміологічної ситуації з грипу та ГРВІ для своєчасного проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню, поширенню, локалізацію та ліквідацію масових захворювань серед населення, забезпечує санітарно-епідеміологічний нагляд та методичне керівництво організацією і виконанням комплексу профілактичних заходів.

За інформацією ДУ «Київський міський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», у місті Києві епідеміологічний процес перебуває на рівні, характерному для теперішнього періоду року, інтенсивності процесу не зафіксовано. Показники захворюваності на грип та ГРВІ є нижчими за встановлений епідемічний поріг більше ніж у 2 рази. Епідеміологічний нагляд за станом захворюваності на грип та ГРВІ в місті Києві продовжується в штатному режимі.

Водночас на виконання протоколу № 1 Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Департамент освіти і науки, молоді та спорту з 12.01.2018 проводить щоденний моніторинг відсутності учнів у закладах загальної середньої освіти.

Під час засідань постійної комісії Київської міської ради з питань освіти, науки, молоді та спорту 24.01.2018 та постійної комісії Київської міської ради з охорони здоров’я та соціального захисту 31.01.2018 вивчено суть порушеного в петиції питання, заслухано думки представників виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). За результатами розгляду питання члени комісій одноголосно відхили петицію щодо закриття навчальних закладів міста Києва на карантин як передчасну.

Додатково підтримано ініціативу звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням забезпечити місто Київ постачанням вакцини для проведення щеплення проти кору, паротиту та краснухи з метою запобігання спалаху вогнищ захворювання у столиці.

Відповідно до вимог Порядку організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій керівників загальноосвітніх навчальних закладів міста Києва попереджено про необхідність прийняття відповідного рішення щодо призупинення навчального процесу у школі (або навчальному класі) за відсутності більше ніж 20 % учнів для забезпечення локалізації захворювання та запобігання подальшому його розвитку.

Відповідь Київського міського голови

24.01.2018
Розгляд петиції:

24 січня 2018 року на виконання доручення Київського міського голови петиція була розглянута на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту. За результатами розгляду комісією вирішено відхилити петицію про закриття шкіл на карантин.

Відповідно до роз'яснень Головного Управління Держпродспоживслужби в м. Києві, наразі епідеміологічний поріг захворюваності на грип та ГРВІ не перевищено.

Витяг з протоколу

15.01.2018
Доручення:

15.01.2018 року Київський міський голова Віталій Кличко доручив постійній комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту, постійній комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики, а також заступникам голови КМДА Резнікову О.Ю. та Поворознику М.Ю. розглянути електронну петицію в установленому порядку.