публікація Відповідь від 24.05.2016

Шановна громадо, на відміну від усього світу, у київському метрополітені до цих пір триває ганебна і безглузда практика щодо використання інтервального годинника, він же інформаційне табло. Здається ми остання країна у світі, де користувач має здогадуватись скільки часу до наступного потягу.
Десятиліттями цей ресурс використовують для машиністів, транслюючи на нього службову інформацію про інтервал після попереднього потягу.
Отже мільйони пасажирів щодня позбавлені зручного сервісу, доступного у всіх інших метрополітенах світу — бути поінформованими про час прибуття наступного потягу.
Щоразу нам, як пасажирам чомусь показують як давно пішов потяг, не вказуючи наступний інтервал. Таке використання інформаційного табло є ігноруванням справжніх потреб пасажирів.

Хроніка подій

24-05-2016
Відповідь

На петицію "Табло метрополітену має інформувати про час очікування до наступного потягу, а не навпаки." від 17-11-2015 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 23 Закону України «Про звернення громадян» та Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08 жовтня 2015 року  № 103/2006, за дорученням заступника міського голови – секретаря Київської міської ради від 04 лютого 2016 року № 08/КО-867(п) на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань транспорту, зв'язку та реклами розглянуто ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва петицію «Табло метрополітену має інформувати про час очікування до наступного потягу, а не навпаки».

Основою графіка руху поїздів Київського метрополітену є встановлений графік, дотримання якого чергові по станціях контролюють за допомогою лічильників міжпоїздних інтервалів. Встановлені у торцях станцій з боку відправлення поїздів лічильники міжпоїздних інтервалів відповідають вимогам пункту 16 глави 9 розділу VII Правил технічної експлуатації метрополітенів України, затверджених Наказом Міністерства транспорту України 04 листопада 2003 року № 854. Відповідно до пункту 1 розділу XVI зазначених Правил у випадках порушення графіка руху поїздів черговий по станції та інші працівники метрополітену, чиї функції пов’язані з контролем виконання графіка руху поїздів (машиністи електропоїздів та інші), зобов’язані вживати оперативних заходів щодо дотримання рівномірних інтервалів руху між прибуттям поїздів. Для прийняття рішення щодо розміщення на платформах станцій електронних табло з інформацією про час прибуття очікуваного потягу, КП Київський метрополітен вважає за доцільне визначити відповідні місця для них, щоб цю інформацію безпомилково сприймали працівники метрополітену, які контролюють виконання графіка руху поїздів.

На сьогодні фахівці КП Київський метрополітен опрацювали передпроектні технічні рішення TOB «НВО «Залізничавтоматика» (м. Харків) та ТОВ «Літерал Ді-Бйч» (м. Київ).

ТОВ «НВО «Залізничавтоматика» подало пропозиції стосовно складу комплексу станційних табло з відображенням: єдиного часу, інтервалу руху потягів, інформації про час прибуття очікуваного потягу на станцію. Орієнтовна вартість системи у грудні 2015 року становила 140,0 млн. грн. Термін реалізації проекту з поетапним впровадженням – 24 місяці.

ТОВ «Літерал Ді-Ейч» подало пропозицію щодо технічного рішення системи інформування пасажирів про рух потягів на станції, що передбачає комплекс станційних табло з відображенням інформації про час прибуття очікуваного потяга на базі системи диспетчерської централізації метрополітену. Орієнтовна вартість системи у грудні 2015 року становила 11,0 млн. грн. Термін реалізації проекту з поетапним впровадженням – 24 місяці.

Постійна комісія Київської міської ради з питань транспорту, зв'язку та реклами на засіданні 08 квітня 2016 року ухвалила відхилити петицію щодо забезпечення зупинок cтанцій метрополітену електронними табло з інформацією про час очікування наступного потяга.

Таким чином, зважаючи на те, що реалізація зазначеного проекту потребує значних фінансових ресурсів, вважаю питання забезпечення зупинок станцій метрополітену електронними табло з інформацією про час очікування наступного потяга на сьогодні не є першочерговим.

Дякую Вам за виявлену небайдужість та активність.

З повагою

Голова                                                                                           В. Кличко

Відповідь на петицію:

20-04-2016
Розгляд петиції:

На виконання доручення заступника міського голови-секретаря Київської міської ради Володимира Прокопіва  (доручення від 04.02.2016 № 08/КО-867(п)) 08.04.2016 року відбулося засідання профільної комісії Київської міської ради з питань транспорту, зв'язку та реклами. На засідання було ухвалено:

Відхилити електронну петицію № 715 (про обладнання платформ станцій Київського метрополітену табло з інформацією про час прибуття очікуваного потягу) у зв’язку з тим, що такий проект є досить затратний, але повернутися до розгляду питання щодо можливості обладнання платформ станцій Київського метрополітену табло з інформацією про час прибуття очікуваного потягу після поліпшення фінансового стану КП «Київський метрополітен».

витяг з протоколу №8

05-02-2016
Доручення

Заступник міського голови-секретар Київської міської ради Володимир Прокопів доручив (доручення від 04.02.2016 № 08/КО-867(п)) постійній комісії Київради з питань транспорту, зв'язку та реклами розглянути електронну петицію в установленому порядку.