Повернути вулиці і площі Льва Толстого історичну назву: вул. і площа Володимира Опанасовича Караваєва, Людини високої моралі, вченого і хірурга, одного з перших почесних громадян Києва.

Володимир Опанасович Караваєв – великий подвижник, людина високих моральних якостей, доктор медицини, заслужений ординарний професор, перший декан медичного факультету Київського університету, талановитий клініцист і практичний хірург, засновник вітчизняної хірургічної школи, отоларингології, ортопедії та травматології, проктології, нейрохірургії, засновник першої в Російській імперії та в Україні клініки очних хвороб (Київ, 1844). Він усе своє життя присвятив медицині, ввібравши найкращі риси лікаря. Достойний учень М. І. Пирогова, він не лише розвинув ідеї свого вчителя, але й зробив вагомий внесок у різні галузі медицини. Першим в Україні зробив операцію під ефірним наркозом (1847), першим у Росії зробив пункцію перикарда. Його новаторства і по сьогодні залишаються актуальними.
Нині важко уявити, що на той час Володимир Опанасович був єдиним хірургом не лише в Києві, але й у Київській губернії. Можна лише здогадуватись, як важко йому було, оскільки за 1 рік (з липня 1841 р. по липень 1842 р.) він виконав 180 операцій, причому без жодного смертельного випадку. А серед них були такі складні операції, як ампутація стегна і гомілки, видалення пухлин і спеціальні очні та пластичні операції. Багатьом хворим з катарактою він повернув зір.
Протягом свого життя блискучий хірург надав допомогу понад 10 тис. хворих, виконав 16 тис. операцій при загальній після¬операційній смертності 6,1%, що було великим досягненням. Адже в кращих академічних та університетських клініках післяопераційна летальність становила 11–14%. Особливо багато операцій зробив учений на обличчі (1215, летальність – 3,2%), переважно з приводу пухлин, що проростали в гайморову порожнину, порожнини рота й носа. В. О. Караваєв успішно видаляв також пухлини молочних залоз. При злоякісних новоутвореннях молочних залоз він завжди видаляв регіонарні лімфатичні вузли.
Демократ за переконанням, він протягом багатьох років у своїй заміській дачі (нині – Караваєві дачі), де пристосував під амбулаторію спеціальні приміщення, безоплатно приймав хворих, які приїздили до нього з усіх кінців світу. У народі лікаря називали "Каравай", про нього ходили легенди. Ось притча, що дійшла до наших днів: "Зустрілося двоє селян, один йшов з Києва, інший – до Києва. Питає той, що йде з Києва: "Куди ідеш, чоловіче?" Той йому відповідає: "Іду до Києва, у Лавру, Богу помолитись і Караваю уклонитись". Такої високої честі в народі серед лікарів ще ніхто ніколи не удостоювався.
У 1886 р. громадськість Києва відзначала 50-річчя лікарської діяльності батька наукової офтальмології, засновника багатьох нових хірургічних методів лікування. Володимира Опанасовича обрали почесним громадянином Києва.

Володимир Опанасович мешкав на Шулявській вулиці, яку в 1891 році до 50-річчя університетської діяльності професора, перейменували на його честь у Караваєвську (нині — вулиця Льва Толстого). Тоді ж назву Караваєвська отримала і нинішня площа Льва Толстого.