публікація На реалізаціі 29.11.2017

Шановна Київська влада,

У 2016 році Київською міською радою з метою «удосконалення бюджетного процесу за участі громадськості» було виділено 0,1% (50млн. грн.) від бюджету Києва на проведення Громадського бюджету. Завдяки цьому 5,5% киян від тих, які проголосували на місцевих виборах 2015 року, забажали реалізувати своє гарантоване Конституцією право безпосереднього впливу на вирішення питань місцевого значення.

Це стало поштовхом до об’єднання та співпраці місцевих громад (найбільш активні Подільська, Шевченківська, Русанівська) і надало можливість громадам відчути себе господарями у своєму місті, а також в процесі взаємодії з владою краще зрозуміти складнощі, з якими стикаються посадовці при виконанні своїх обов'язків.

Визначаючи Параметри громадського бюджету на цей рік Київська міська рада не очікуючи суттєвого збільшення інтересу киян до цього інструменту прямої демократії обережно збільшила бюджет Громадського бюджету лише до 0,2% (100млн. грн.) від бюджету Києва. Крім того вирішила, що тільки ті проекти, які здобудуть понад 1000 голосів для великого та понад 400 голосів для маленького проекту можуть вважатися соціально значимими для міста та у разі, якщо на них вистачить коштів Громадського бюджету будуть реалізовані у 2018 році.

Оскільки в процесі голосування за проекти Громадського бюджету з’ясувалося, що майже 14% киян від тих, які проголосували на місцевих виборах 2015 року відгукнулись цього року на ініціативу та кількість соціально значимих проектів суттєво більше, ніж покриває бюджет Громадського бюджету Просимо Вас:

Підтримати прагнення громад до співпраці та активної участі у житті міста збільшивши за рахунок коштів Програми економічного та соціального розвитку м.Києва бюджет Громадського бюджету на суму достатню для покриття всіх проектів, які змогли перетнути відповідні для своєї групи бар’єри (1000 голосів для великого проекту та 400 голосів для маленького проекту). Орієнтовно до 0,5% від бюджету Києва (на 150 млн. грн.);
З метою доступу киян до публічної інформації та громадського контролю за формуванням і виконанням Програми економічного та соціального розвитку м.Києва зробити відкриту публічну частину інформаційної системи «ІКТ "Будівельний комплекс"», в якій формується перелік об'єктів та робіт на кожен рік.

Разом ми зробимо Київ краще.

Автори:
Клуб Громадського бюджету

Хроніка подій

29.11.2017
Відповідь

На петицію "Збільшити фінансування Громадського бюджету та зробити публічним процес формування Програми економічного та соціального розвитку м.Києва" від 29-10-2017 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян», Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, за моїмдорученнямвід 14.11.2017 № 08/КО-9486 (п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману членами територіальної громади міста Києва петицію «Збільшити фінансування Громадського бюджету та зробити публічним процес формування Програми економічного та соціального розвитку міста Києва».

Відповідно до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» та статті 45 Регламенту Київської міської ради виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) готує та вносить на розгляд Київської міської ради проект рішення про Програму економічного і соціального розвитку м. Києва, який оприлюднюється на офіційному веб-сайті.

Процес формування, розгляду та корегування Програм економічного і соціального розвитку м. Києва врегульовано нормами законодавства України та Регламентом Київської міської ради. Право членів територіальної громади міста Києва на участь у цьому процесі не обмежено. Для збільшення його прозорості з 2015 року проводяться відкриті бюджетні слухання за участю членів територіальної громади міста Києва.

Громадський бюджет – це частина бюджету міста Києва, що має на меті активне долучення громадян до участі у бюджетному процесі та просвітництво серед членів територіальної громади стосовно механізмів функціонування місцевого самоврядування.

Відповідно до пункту 3.1 Положення про громадський бюджет міста Києва загальний обсяг видатків, що планується спрямувати на реалізацію проектів на плановий рік, і прогнозовані обсяги бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди, включаються до параметрів громадського бюджету, які Київська міська радазатверджує одночасно з прийняттям рішення про бюджет міста Києва на плановій рік.

Питання зміни обсягу бюджетних призначень на реалізацію громадських проектів вирішується шляхом внесення змін до рішення Київської міської ради від 12.12.2016 №554/1558 «Про бюджет міста Києва на 2017 рік» з урахуванням практики реалізації громадських проектів у 2017 році.

Під час засідання постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку 16.11.2017 вивчено аспекти порушеного в петиції питання, заслухано думки представників виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та громадськості.

За результатами розгляду підтримано рішення внести зміни в додаток 12 до рішення Київської міської ради від 12.12.2016 №554/1558 та під час формування проекту бюджету м. Києва на 2018 рік збільшити загальний обсяг бюджетних призначень на реалізацію громадських проектів у 2018 році на50 млн грн (з 100 млн грн до 150 млн грн).

Відповідь Київського міського голови

16.11.2017
Розгляд петиції:

На виконання доручення Київського міського голови від 14.11.2017 №ко-9486(п) розглянула електронну петицію №6907 «Збільшити фінансування Громадського бюджету та зробити публічним процес формування Програми економічного та соціального розвитку м.Києва». За результатом розгляду вирішили:

1. Частково підтримати електронну петицію та збільшити загальний обсяг бюджетних призначень на реалізацію громадських проектів у 2018 році на суму 50000,0 тис грн при формування проекту бюджету м. Києва на 2018 рік.
  2. Внести відповідні зміни в додаток №12 до рішення Київської міської ради від 12.12.2016 «554/1558 «Про бюджет міста Києва» (див. витяг з протоколу)
  3. Доручити Департаменту фінансів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) визначити головних розпорядників бюджетних коштів по громадських проектах, що перемогли.
  4. Доручити Департаменту фінансів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) проаналізувати всі громадські проекті, які не стали переможцями, та надати висновки щодо доцільності їх фінансування та включення до бюджетних запитів головних розпорядників коштів при формування проекту бюджету м. Києва на 2018 рік.

Витяг з протоколу засідання ПК

14.11.2017
Доручення:

Київський міський голова Віталій Кличко доручив постійній комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку та виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку (доручення від 14.11.2017 №08/КО-9486(п)).