Збільшити фінансування Громадського бюджету та зробити публічним процес формування Програми економічного та соціального розвитку м.Києва

публікація Направлено на розгляд

Шановна Київська влада,

У 2016 році Київською міською радою з метою «удосконалення бюджетного процесу за участі громадськості» було виділено 0,1% (50млн. грн.) від бюджету Києва на проведення Громадського бюджету. Завдяки цьому 5,5% киян від тих, які проголосували на місцевих виборах 2015 року, забажали реалізувати своє гарантоване Конституцією право безпосереднього впливу на вирішення питань місцевого значення.

Це стало поштовхом до об’єднання та співпраці місцевих громад (найбільш активні Подільська, Шевченківська, Русанівська) і надало можливість громадам відчути себе господарями у своєму місті, а також в процесі взаємодії з владою краще зрозуміти складнощі, з якими стикаються посадовці при виконанні своїх обов'язків.

Визначаючи Параметри громадського бюджету на цей рік Київська міська рада не очікуючи суттєвого збільшення інтересу киян до цього інструменту прямої демократії обережно збільшила бюджет Громадського бюджету лише до 0,2% (100млн. грн.) від бюджету Києва. Крім того вирішила, що тільки ті проекти, які здобудуть понад 1000 голосів для великого та понад 400 голосів для маленького проекту можуть вважатися соціально значимими для міста та у разі, якщо на них вистачить коштів Громадського бюджету будуть реалізовані у 2018 році.

Оскільки в процесі голосування за проекти Громадського бюджету з’ясувалося, що майже 14% киян від тих, які проголосували на місцевих виборах 2015 року відгукнулись цього року на ініціативу та кількість соціально значимих проектів суттєво більше, ніж покриває бюджет Громадського бюджету Просимо Вас:

Підтримати прагнення громад до співпраці та активної участі у житті міста збільшивши за рахунок коштів Програми економічного та соціального розвитку м.Києва бюджет Громадського бюджету на суму достатню для покриття всіх проектів, які змогли перетнути відповідні для своєї групи бар’єри (1000 голосів для великого проекту та 400 голосів для маленького проекту). Орієнтовно до 0,5% від бюджету Києва (на 150 млн. грн.);
З метою доступу киян до публічної інформації та громадського контролю за формуванням і виконанням Програми економічного та соціального розвитку м.Києва зробити відкриту публічну частину інформаційної системи «ІКТ "Будівельний комплекс"», в якій формується перелік об'єктів та робіт на кожен рік.

Разом ми зробимо Київ краще.

Автори:
Клуб Громадського бюджету

Хроніка подій

14.11.2017
Доручення:

Київський міський голова Віталій Кличко доручив постійній комісії Київської міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку та виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку (доручення від 14.11.2017 №08/КО-9486(п)).