Перейменувати вулицю Пушкінську на вулицю Пушинську

З 1899 року у Києві існує вулиця Пушкінська, названа на честь видатного російського поета Олександра Пушкіна. Не піддаючи сумніву вплив Пушкіна на світову літературу, тим не менш варто зазначити, що Києві вже є інша вулиця, названа на його честь – вулиця Пушкіна у Деснянському районі міста; а сама постать російського поета, незважаючи на його літературні досягнення, не мала такого значущого впливу на українську історію, аби мати аж дві столичні вулиці, названі на свою честь, тим більше одну з них – у самому центрі міста.

Пушкін – російський національний герой, а не український, і впливу на українську літературу мав аж ніяк не більше, наприклад, за англійського драматурга Шекспіра – але ж вулиці Шекспіра у Києві наразі немає. Отже, вважаючи на вище зазначене, а також маючи на увазі політичні аспекти (збройна агресія Росії проти України), можна підіймати питання щодо перейменування вулиці Пушкінської у Києві.

Водночас треба зазначити, що назва вулиці є сталою (існує вже більше сторіччя), містяни звикли до неї і радикальна зміна історичної назви може бути сприйнята киянами негативно. Тож пропонується позбутися змінити лише дві літери у назві вулиці Пушкінської та перетворити її на вулицю Пушинську.

Вулиця Пушкіна має носити назву на честь вигаданого персонажа – кішки на ім‘я Пушин (Pusheen the Cat; «пушин» ґельською мовою означає «кошеня»). Пушин стала відомою усьому світові після того, як соцмережа Facebook обрала її зображення для базових стікерів. Відтоді Пушин стала чи не найвідомішою кішкою третього тисячоліття: щодня десятки мільйонів людей надсилають один одному наліпки та картинки із цією милою кицькою.

І якщо Пушкін зазвичай асоціюється у українців із драмою, шкільними підручниками та незрозумілим «катом учьоним», що із незрозумілою метою шниряє навколо дуба, то Пушин асоціюється у всього світу із добротою, любов‘ю та домашнім затишком. А ще із няшністю. Навіщо у затишному Києві вулиця якогось російского поета, що був застрілений через хворобливі ревнощі? Вулиця милої кицьки – ось що потрібно і мешканцям міста, і його гостям, і особливо іноземним туристам: бо Пушкіна за межами колишнього СРСР знають зазвичай лише знавці, а кішку Пушин – будь-які пересічні іноземці.

Хай живе вулиця Пушинська та лагідна дерусифікація!