Парк Спортивної слави України – замість забудови Черепанової гори. Кияни! Подбайте про майбутнє своїх дітей!

В центрі Києва є дивовижне місце – Черепанова гора.
По-перше, це зелені легені центральної частини двох районів – Печерського та Голосіївського.
По-друге, це унікальний природно-ландшафтний та історичний заповідник.
По-третє, це місце відпочинку, зона спорту, фізичної культури та здорового способу життя для десятків тисяч киян.
На початку ХХ сторіччя «Комиссия по красоте» - була така при тодішній міській владі — визнала Черепанову гору найкрасивішим місцем у Києві.
В наш час Черепанову гору послідовно знищують. Наразі під загрозою забудови частина схилу між НСК «Олімпійський» та Палацем спорту.
Кияни! Є альтернатива бетонному монстру, що відбере у нас з вами ковток чистого повітря і щебетання пташок. Це — Парк Спортивної слави України, стежки та алеї якого ми маємо перетворити на шлях до Європейського майбутнього України.
Проект Парку має відповідати миротворчій місії спорту, його концепція буде базуватись на принципах екології людини, зберігати пам’ять про героїв спорту, створювати умови для відпочинку людей різного віку, грунтуватись на сучасних технологіях духовного та фізичного розвитку.
Рельєф гори дозволяє зробити літній кінотеатр на схилах без ушкодження зелених насаджень, встановити низку тренажерів та дитячі майданчики, збудувати тематичні альтанки, встановити малу скульптуру тощо.
Парк Спортивної слави України заслуговує на те, щоб стати об'єктом мистецтва інновацій. Наприклад, в форматі відкритого громадського проекту — гри. В якій вся територія природного міського заповідника перетвориться на ігровий майданчик нового покоління, соціальноактивний витвір мистецтва доби пост-модерну.
Шлях реалізації такого проекту:
Фаза 1 - розвісивши з художнім хистом всією територією парку камери в режимі ‘онлайн' ми забезпечимо йому гармонію, безпеку, й, разом з тим, надамо властивості публічного громадського простору, потрапляючи в який кожен з нас стає гравцем, частиною мистецтва.
Фаза 2 - використовуючи технології фотограмметрії, ми переносимо весь сквер до виміру AR/VR 3D, інтегрований у веб-сторінку й який виконуватиме роль інтерактивного інтерфейсу, навігатора по камерам трансляції наживо.
Фаза 3 - таким інновативним шляхом ми надихатимемо до участі у парку-грі не тільки активну громаду міста Києва, але і всесвітнє мистецтво, спортивних діячів, винахідників, ландшафтних дизайнерів, дітей і дорослих, нікого не лишаючи байдужим.
Музей спортивної слави (замість кас НСК «Олімпійський» під горою), додасть завершеності ансамблю, і має пропагувати здоровий спосіб життя.
Але ж це лише окремі ідеї. Водночас з цією Петицією ми відкриваємо конкурс на кращу концепцію Парку Спортивної слави України та чекаємо ваших пропозицій.
Нас надихають та підтримують:
- волонтери та бійці добробатів, активісти Майдану;
- громадські діячі, депутати, правозахисники, адвокати та юристи, представники бізнесу, медіа;
- фахівці з питань екології та містобудівництва, історики та києвознавці;
- митці – художники, скульптори, дизайнери;
- студенти та школярі тощо.
В першу чергу ми вимагаємо:
1. Від Київради – скасувати всі дозволи на будівництво на Черепановій горі, зокрема за адресою вул. Госпітальна, 4 і ввести мораторій на її забудову
2. Від мера Києва – виконати свою обіцянку «слухати киян», яка звучала на Майдані, а саме – знайти час і відвідати Черепанову гору з метою започаткування Парку Спортивої слави України
3. Від Верховної ради України – прийняти закони, які захищають зелені насадження та унеможливлюють іх знищення без дозволу органів місцевого самоврядування.
4. Від Президента України – запропонувати Першій леді добровільно взяти на себе опіку над київськими парками та повернути нашому місту славу зеленої столиці Європи.
Шановні кияни! ПІДПИШІТЬ ТА ПОШИРЮЙТЕ ЦЮ ПЕТИЦІЮ! ЗАЛУЧАЙТЕ СВОЇХ ДРУЗІВ І СУСІДІВ!
ПОДБАЙТЕ ПРО ЗДОРОВЕ МАЙБУТНЄ ДЛЯ СВОЇХ ДІТЕЙ!
Автори петиції:
Олена Левітан, Ірина Стрілець-Стрілецька, Микола Пасько, Іван Чередниченко, Сергій Черепанов, Святослав Влох, Координаційна рада громадськості Києва