Зберегти робочі місця громадян, які провадять діяльність в тимчасових спорудах м. Києва

Нестабільна соціально-економічна ситуація в Україні, удорожчання цін на найнеобхідніші продукти та речі, падіння загального рівня життя, підвищення комунальних тарифів змушують наших громадян хвататись за будь-яку роботу.

Найбільш активні громадяни – підприємці відкривають власний маленький бізнес в тимчасових спорудах у підземних переходах, метрополітені, зупинках громадського транспорту, на власних авто продають каву і т.ін., тобто мають можливість прогодувати свої родини та працевлаштовують інших.

Однак, останнім часом, в м. Києві набирає обертів масовий демонтаж тимчасових споруд. Незрозуміло, за якими принципами руйнуються тимчасові споруди, знищується майно підприємців, але ж, найголовніше ламаються долі людей, їх сімей, які втрачають робочі місця. Жодному, з підприємців, з працівників, замість знищеного робочого місця, не було запропоновано можливості працевлаштування.

Рахунок безробітних вже йде на тисячі. Кількість постраждалих від демонтажу тимчасових споруд треба розраховувати враховуючі кількість членів родини, що утримуються за рахунок доходу підприємців, продавців. кількість персоналу з постачання товарів до місця торгівлі, його санітарного утримання й охорони.

Знесення існуючих тимчасових споруд, під видом боротьби за зовнішній облік міста, навпаки, породжує прояви «стихійної торгівлі» та не лише погіршує становище столиці, а й лишає надходжень до міського бюджету.

Київська міська державна адміністрація не лише не приділяє належної уваги розвитку малого бізнесу, не дбає про його збереження, а навпаки націлена на повне знищення малого бізнесу в м. Києві.

Комплексна Київська міська цільова Програма сприяння розвитку підприємництва, промисловості та споживчого ринку на 2015 - 2018 роки, яка затверджена рішенням Київської міської ради від 16.04.2015 N 409/1274, незважаючи на її значне фінансування, не виконується в повній мірі через незацікавленість підприємців внаслідок відсутності гарантій їх довготривалої діяльності з боку міської влади, недостатню взаємодію бізнесу і влади. До цього часу, не затверджені прозорі вимоги до розміщення тимчасових споруд, для підприємців відсутні жодні гарантії здійснення їх діяльності на більш-менш тривалий строк.

Останнім часом вирішується доля декількох десятків тисяч столичних підприємців і постає питання скільки ще наших громадян можуть поповнити армію безробітних.
Зараз діє мораторій на встановлення нових тимчасових споруд, але вже на часі запровадження мораторію на їх знесення, щоб зберегти хоча б існуючі робочі місця наших співвітчизників, надати їм та їх сім’ям можливість вижити в складних соціально-економічних умовах.
Згодом, після відновлення стану економіки в країні, встановлення гідного рівня мінімальної заробітної плати, створення достатньої кількості робочих місць, потреба у здійсненні підприємницької діяльності в тимчасових спорудах зменшиться.

Тому, з метою збереження стану малого підприємницького середовища в місті Києві, з метою збереження робочих місць громадян, які провадять господарську діяльність в тимчасових спорудах,

ПРОПОНУЄМО:

До покращення загальної соціально-економічної та політичної ситуації в Україні, тимчасово, терміном на 5 років, встановити МОРАТОРІЙ на знесення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в м. Києві.