Зробити Оболонський проспект пішохідним!

публікація залишилось 81 день

Як повідомляє ТСН у своєму випуску від 21 липня 2012 року, київська Оболонь була визнана найбруднішим районом нашої столиці. Вона стала першою за кількістю небезпечних відходів (І-ІІІ ступеню), зокрема газоподібних. У випуску також сказано, що британська компанія "The Economist Intelligence Unit" назвала Київ найбруднішою столицею Європи.
Більше про це читайте тут:

Крім цього, про надзвичайно забруднене повітря на Оболоні пише й Цензор.НЕТ. У своїй статті автор повідомляє, що аномальна спека в Києві на початку серпня 2017-го року була викликана надзвичайним забрудненням повітря парниковими газами. Джерелом забрудення, зокрема, був названий Оболонський проспект, в повітрі над яким зафіксували перевищення норми оксиду вуглецю.
Більш детально Ви можете дізнатися про це тут:

Оксид вуглецю, також відомий як чадний газ (СО) або як вуглекислий газ (СО2), є найпоширенішим парниковим газом, що сприяє глобальному потепленню. Крім того, монооксид вуглецю є дуже небезпечним для дихальних шляхів та може спричинити отруєння.
Постійне вдихання цього газу підвищує шанси розвитку онкологічних захворювань легень, гортані, тощо.

Причину перебільшення норми оксиду вуглецю на Оболонському проспекті можна пояснити його будовою. Справа в тому, що проспект складається з двох доріг з одностороннім рухом, які розділені між собою ТРЦ "Dream Town"; обабіч них стоять суцільною стіною дев'яти- та шістнадцятоповерхові житлові будинки. Така щільна забудова Оболонського проспекту не дає повітрю можливості циркулювати, іншими словами - немає вітру, що приносив би свіже повітря й виштовхував брудне. Тож вихлопні гази автомобілів, асфальтний пил та зтерта з шин гума нерухомо "висять" над простектом прямо на рівні вікон місцевих жителів, які мусять всім цим дихати й бути приреченими на постійні нежить та кашель, або, не дай Бог, рак.
Небезпечність екологічної ситуації на Оболонському проспекті проявляється в смертності домашніх тварин, і головною причиною їх загибелі є різноманітні онкологічні захворювання, що тільки підтверджує негативний вплив будови Оболонського проспекту на живі організми.

Вирішити проблему, на мою думку, можна лише в один спосіб - перекрити Оболонський проспект й створити на його місці пішохідну алею: насадити деревця, прокласти велосипедні й пішоходні доріжки, тощо. По-перше, це не тільки врятує, але й забезпечить збереження здоров'я оболонців; по-друге, це допоможе розвитку торгівлі у ТРЦ "Dream Town", і, по-третє, Київ є "зеленим" містом, тож якщо у ньому стане одною зеленою алеєю більше, він тільки виграє від цього.
Оболонський проспект не є важливою транспортною артерію Оболонського району, тож його перекриття не має викликати яких-небудь незручностей для пересування місцевих жителів. Я певен, що вони тільки виграють від його ліквідації, бо машини машинами, а своє здоров'я важливіше.

Також я прошу підтримати цю петицію всіх інших киян. Незалежно від того, де Ви живете - чи на Подолі, чи у Голосіївському районі, чи на Лівому березі, Ви залишаєтеся мешканцем нашого рідного Києва, не без підставно прозванного "зеленим" містом. Тож давайте будемо відстоювати цей його "титул" в будь яку ціну. Можливо, перекриття Оболонського проспекту й створення на його місці скверу стане початком відновлення чистоти у нашій столиці. Давайте не будемо забувати, що нема в Києві іншого господаря, крім нас, і ніхто не буде так піклуватися про нього, як ми. Ніхто, крім нас, кияни!