Зменшення шкідливих викидів від автотранспорту шляхом переведення міських автобусів та вантажних автомобілів комунальних підприємств на екологічно чистий вид палива природний газ метан

публікація Недостатньо підписів

Екологічний стан столиці України вже переріс поняття «проблема» і якщо недотягнув до поняття «катастрофа», то це питання часу. У місцях масово скупчення автомобілів у столиці рівень забруднення повітря перевищує допустиму норму у кілька разів, саме транспорт, насамперед автомобільний, належить до найбільших і найшкідливіших джерел забруднення повітря (до 70 %). Двигуни викидають у повітря значну кількість оксидів карбону, вуглеводних сполук, оксидів нітрогену, сполук свинцю та інших токсичних і канцерогенних речовин. І чим більше автомашин у місті, чим інтенсивніший їхній рух, тим вищі рівні забруднення навколишнього середовища, тим відчутніша шкода здоров'ю людини.

Смог все сильніше наступає на Київ, а загазованість атмосферного повітря – є однією із причин зростання рівня захворюваності серед киян. Викиди забруднюючих речовин від автотранспорту з року в рік зростають та особливо небезпечні тому, що здійснюються в безпосередній близькості від тротуарів у зоні активного пішохідного руху.

Використання стисненого природного газу в якості моторного палива для автомобілів є безпечним та екологічним видом моторного палива, визнаного багатьма передовими країнами Європи та світу, це практичний крок для поліпшення екологічної ситуації в місті.

Природний газ є самим екологічним та чистим із всіх видів палива, на відміну від бензину та дизельного палива продукти згоряння метану є нетоксичними, при його згорянні в камері двигуна в атмосферу виділяються нешкідливі для організму людини вуглекислий газ та вода.

Також головною відмінністю метану від інших палив є безпека. Балони для метану не мають зварних швів та виконанні з суцільної сталі або з композитних матеріалів (сучасний пластик та синтетичні волокна). Заводи-виробники тестують їх на різні впливи: випробування тиском, що перевищує їх робочі параметри, падіння з висоти, екстримально високі температури.

Метан легше повітря і не здатний утворити суміш в відкритому просторі — він просто випаровується. Завдяки цій властивості і високому порогу займання метан віднесений до найвищого — четвертого класу безпеки серед горючих речовин. Для порівняння, у бензину — третій клас, а у пропан-бутану — другий.