Перейменувати вулицю Маршала Гречка, який топив у крові Угорське повстання 1956 р., на вулицю Івана Виговського

публікація Недостатньо підписів

Одна з транзитних магістралей Києва в Шевченківському районі має назву "вулиця Маршала Гречка". Цей радянський воєначальник був одним із командувачів вторгнення військ СРСР до Польщі у вересні 1939 р., після Другої світової війни командував Групою радянських військ у Німеччині і, зокрема, безпосередньо керував придушенням антирадянських виступів мирного населення Берліна 17 червня 1953 р. Крім того, як тогочасний міністр оборони СРСР він несе відповідальність за військове вторгнення до Чехо-Словаччини й жорстоке придушення «Празької весни» в 1968 р. Попри його безумовний внесок у боротьбу з гітлерівцями, вважаю, що збереження цього меморативного урбаноніма на мапі Києва є недоцільним. Пропоную надати цій магістралі ім’я гетьмана Івана Виговського (цю пропозицію вперше висунув колектив редакції міської газети «Вечірній Київ» ще 1991 року). Виговський Іван Остапович, видатний український політичний і військовий діяч XVII ст., гетьман України. Під його командуванням об’єднане українсько-кримськотатарське військо перемогло московську окупаційну армію під Конотопом 28 червня 1659 р. Вважаю, що нині пропагування постаті І. Виговського – провідника козацької України в російсько-українській війні 1658-1659 рр. – та його діяльності було б як ніколи на часі. До того ж це усунуло б несправедливість щодо особи цього по-справжньому визначного гетьмана, ім’я якого на сьогодні не пошановане на терені столиці України. Вулиця пролягає в північно-західній частині Києва, тобто орієнтована в бік Польщі й Литви, а І. Виговський саме й розбудовував єдину конфедеративну польсько-литовсько-українську державу.