Проводити відкриті тендерні торги на закупівлю світильників зовнішнього освітлення відповідно до законодавства України

публікація залишилось 23 дні

На жаль сьогодні відбувається в нашому місті ганебна ситуація, що до закупівлі вуличних світильників. Так на вулиці Андрія Шептицького, Євгена Сверстюка та Раїси Окіпної був встановлений світильник, що не має певних рис сучасного вуличного світильника та за технологією ближчий до люмінесцентних світильників минулого сторіччя 50-х років, а саме до нього характерне
- Засліплюючий ефект,
- Надмірний тиск відносної яскравості світла на зорові органи спостерігача
- Відсутність призначеної для освітлення вулиці спеціалізованої оптичної системи
- Відсутність захисного кута
- Надмірна яскравість оптичної системи в боковій площині
- Неефективний світлорозподіл
- Значне розсіювання світлового потоку поза площиною освітлення
- Низька результуюча енергоефективність світильника, як похідна відсутності спеціалізованої вуличної оптичної системи
- Відсутність сучасного управління потужністю, чи інше
Зауважимо, що, ця ситуація зрозуміла кожному співробітнику КП «Київміськсвітла», і пояснити такий технічний фарс ні хто не береться, соромляться. Це при тому, що в своїй більшості в цьому КП працюють фахові спеціалісти-світлотехніки.
Для того, щоб проштовхнути це недолуге, дороге, технічно невідповідне та неефективне обладнання в тендерну документацію на проведення робіт, заздалегідь вноситься назва горе-ліхтарів та параметри постачальника (що прямо суперечить українському законодавству), і на етапі тендерних торгів обладнання проштовхується, як «рекомендоване», причому по ціні, що багаторазово перевищує закупочну ціну на цей мотлох в Китаї.
Така ситуація простежується вже в декількох регонах України
Жодне місто в Європі та більшість в Азії, на гарматний постріл не підпустило би до своїх вулиць таке обладнання, та ще й іноземного походження, за позахмарною ціною на рівні найкращих європейських виробників, при тому, що воно технічно ні як не відповідає власному призначенню.
В Україні є не менше чотирьох власних виробництв, а один з заводів працює на весь світ, чому ж за кошти киян купується відвертий непотріб, шкідливий для зору та небезпечний для всіх учасників дорожнього руху?
І хто за це відповідатиме?
Тому пропоную, проводити відкриті тендерні торги на закупівлю світлотехнічного вуличного обладнання з метою створення здорової конкурентної середи, щоб на гроші киян закупалося найкраще за світовими стандартами обладнання за відповідною ціною.