Повернути вулиці Лаврській ім'я Івана Мазепи, незаконно відібране в 2010 р. на догоду Януковичу!

публікація Недостатньо підписів

Підтримаймо заклик Олександра Бригинця:
«Оскільки перейменування частини вулиці Івана Мазепи на вул. Лаврську в 2010 році відбулося на догоду Януковичу та патріарху Кірілу з порушенням Регламенту Київради, то я закликаю мера Києва Віталія Кличка повернути вул. Лаврській попередню назву – вул. Івана Мазепи».

Як відомо, 8 липня 2010 р. Київська міська рада на V сесії VI скликання ухвалила рішення № 981/4419 "Про перейменування вулиці у Печерському районі міста Києва", яким вул. Івана Мазепи у Печерському районі Києва була безпідставно поділена на дві частини – власне вул. Мазепи (від Арсенальної площі до пл. Слави) та новоутворену вул. Лаврську – від площі Слави до площі Героїв Великої Вітчизняної війни.

Зазначимо, що гетьман Іван Степанович Мазепа є одним з найбільш видатних державних та історичних діячів України, за його ініціативи та фінансового сприяння було збудовано Військово-Микільський собор (головний храм українського війська; знищений у 1930-х роках, стояв у районі теперішньої пл. Слави), надбрамну церква Всіх Святих Києво-Печерської Лаври, Лаврські мури, низку об'єктів Лаври було поновлено. На території, де пізніше було зведено Арсенал (нині тут - "Мистецький Арсенал"), діяв монастир, ігуменею якого була мати Івана Мазепи. До того ж, на думку істориків, у районі пл. Слави, в яку вливається нинішня Лаврська вул., містився київський двір (резиденція) гетьмана Мазепи.

Гетьмана Івана Мазепу, який намагався відстояти національні інтереси України, в 1709 р. було звинувачено російською царською владою у "зраді" та піддано церковній анафемі. В російській великодержавно-шовіністичній традиції ім'я Мазепи було спаплюжено та перетворено на символ "зради" українців, що у різні часи намагалися звільнитися з-під "братнього" ярма. Очевидно, саме цим було спричинене бажання очільника РПЦ стерти ім'я І. Мазепи з назви вулиці, на якій міститься осідок української філії цієї московської церкви.