Виконати заміну електропроводки в старих багатоквартирних будинках

публікація залишилось 3 дні

За радянських часів у зв'язку із відсутністю великої кількості побутових приладів та з метою економії електропроводка в багатоквартирних будинках робилася алюмінієвою невеликого перерізу за 4-проводною схемою (3 фази та нуль, без заземлення).
Часи змінилися та збільшилася споживана потужність більшості квартир. Окрім того, більшість сучасних електроприладів для безпечного використання вимагають наявності заземлення. В будинках із 4-проводною схемою єдиними варіантами є або не використовувати заземлення, або використовувати так зване занулення, обидва варіанти несуть суттєвий ризик ураження електричним струмом. Тонка алюмінієва проводка, що вже відслужила свій ресурс, не витримуючи навантаження всіх споживочів перегоряє та періодично стає причиною пожеж.
В квартирах змінити ситуацію мешканці можуть самостійно, особливо у випадку виконання ремонтних робіт: прокласти нові мідні кабелі достатнього перерізу. Проте, проблема залишається ззовні: підключаються квартири всеодно до старого слабкого кабелю, а підключати заземлення взагалі немає куди.
Саме тому необхідно терміново замінити стару алюмінієву електропроводку багатоквартирних будинків (хоча б до квартир) на нову мідну достатнього перерізу (враховуючи сучасні потреби споживачів, та закладаючи деякий резерв на майбутнє) за 5-проводною схемою (3 фази, нуль та захисне заземлення). Ці дії можуть вберегти життя та здоров'я багатьох мешканців, а також зберегти кошти, які доводиться витрачати на ліквідацію наслідків пожеж.