Зробити Хрещатик вулицею, зручною для людей

публікація залишилось 2 дні

Ця петиція – про необхідність облаштувати на головній вулиці Києва – Хрещатику та прилеглих вулицях і площах регульовані наземні пішохідні переходи як альтернатива підземним

Я – звичайний киянин, і як і всі ми, хочу, аби Київ був містом, комфортним для людей, привабливим для туристів та, найголовніше, щоб кожен міг відчувати себе гідно у міському просторі.
Хрещатик – це головна вулиця міста. Під час Революція Гідності вона була перекрита для руху транспорту, і ми врешті задумалися про те, що не може головна вулиця міста бути лише автобаном, де звичайній людині доводиться долати безліч перешкод у вигляді підземних переходів.
Я хочу передати слова вдячності за рішучість міської адміністрації при запровадженні наземного пішохідного переходу через вулицю Городецького біля Хрещатика у 2014 році – тепер пішоходи тут повноправно переходять вулицю по «зебрі», а не намагаються «просочитися» між автомобілями, як раніше.
Велика подяка Вам, Віталіє Володимировичу, та всім учасникам впровадження регульованих наземних пішохідних переходів на Бессарабській площі – щодня сотні людей ще пригадують, як тут також доводилося перебігати між машинами, коли вони стояли на червоне світло світлофора. Врешті можна дістатися Бессарабського ринку, не плутаючись підземеллями.
Мої знайомі молоді батьки не повірили своєму щастю, коли 23 квітня 2017 року на час реконструкції підземного переходу через Хрещатик біля ЦУМу було облаштовано 2 тимчасові наземні пішохідні переходи через вулиці Хрещатик та Богдана Хмельницького. Хочу передати від них слова вдячності – цей експеримент напрочуд вдалий, і навіть після завершення реконструкції підземного переходу наземні потрібно залишити.
Європейський досвід нам вказує, що місто для людей – це не міф, а реальна необхідність. Люди на візочках та з іншими вадами здоров’я комфортно безпечно себе почувають на вулицях густонаселених мегаполісів із ще більшим рівнем автомобілекористування без жодних підземних переходів.
Серед тих, кому важко перетинати вулиці підземними переходами, – бійці, які повертаються з зони АТО і мають проблеми з пересуванням. Вони заплатили своїм здоров’ям за європейське майбутнє нашої країни – і мають право з усіма можливими зручностями користуватися міським простором головної вулиці.
Ми переконані, що зміни необхідні для всієї України мають брати початок на головній вулиці країни і згодом зможуть поширитись на всю її територію. Окрім запроваджених наземних пішохідних переходів на Хрещатику, Київ вже зробив чимало у справі створення безбар’єрного міського простору. Київрадою була затверджена оновлена Стратегія розвитку м. Києва. Де в розділі «Транспорт та міська мобільність» одним з пріоритетних пунктів є: створення безбар’єрного, комфортного та безпечного пішохідного простору, доступного для всіх категорій користувачів, шляхом збільшення кількості регульованих та інженерно-обладнаних наземних пішохідних переходів
Також Київським міським головою було затверджено план заходів спрямованих на реалізацію питань порушених у петиції №517 від 11.11.2015 «Зробити Київ дружнім та без бар’єрним для всіх категорій громадян» згідно до якого у термін з червня по листопад 2017 року передбачено розробити та затвердити Міську комплексну цільову програму «Київ без бар’єрів».
Ми щиро дякуємо меру міста та профільним департаментам міської адміністрації за впровадження заходів направлених на створення комфортного та безбар’єрного середовища та створення стратегічних документів в цьому напрямку і пропонуємо:
- залишити наземні переходи через вулиці Хрещатик та Б. Хмельницького і після завершення реконструкції підземного переходу,
- включити в програму соціально-економічного розвитку на 2018 рік пункт щодо “реконструкції вулиці Хрещатик, пл. Європейська, пл. Бесарабська в частині реорганізації схеми дорожнього руху, влаштування регульованих пішохідних переходів, виділених смуг громадського транспорту, велодоріжок та заходів з безбар’єрного простору”.

На підтримку такого рішення вже зроблено велику кількість досліджень, розроблено декілька концепцій та планів конкретних заходів, аби перетворити вулицю Хрещатик на комфортне та доступне середовище для людей. Детальніше: bit.ly/Khreschatyk