Заборонити жебракування з тваринами в усіх громадських місцях

публікація Відповідь від 17.10.2017

Заборонити використання тварин для жебракування в усіх громадських місцях.
В разі порушення застосовувати адміністративне покарання (високий штраф) і примусове вилучення тварин, які знаходяться в незадовільному стані здоров'я, якщо є підозра,що вони знаходяться під впливом токсичних речовин, якщо особа не має документів на тварину, немає доступу до води, їжі та немає умов для фізичних потреб, якщо тварини обмежені в пересуванні та при будь-яких інших ознаках жорстокого поводження з тваринами та відсутності нормальних умов утримання тварин.

Настав час звернути увагу на таке аморальне явище, як жебракування з тваринами в громадських місцях.
Люди різного віку (часто залежні від алкоголю та наркотиків) розташовуються в підземних переходах, на станціях метрополітену, базарах, площах, вулицях і заробляють на стражданнях беззахисних тварин.

Це стало прибутковим бізнесом, який тримається на співчутті людей, котрі дають гроші та не замислюються, що оплачують біль та смерть.
Собак, котів, цуценят, кошенят та інших тварин у виснаженому стані, постійно сплячих, обмежених в пересуванні, без доступу до води та їжі , хворих та поранених нещадно експлуатують шахраї.
Використовуються різноманітні таблички з текстами "допоможіть притулку", "допоможіть врятувати сина", "допоможіть на їжу" тощо по всьому місту.
Зашморги на шиях тварин, введення тварин в сонний стан різними токсичними речовинами, в тому числі мається на увазі накачування алкоголем, що є смертельною отрутою для тварин, знущання з використанням фізичної сили та багато інших страшних речей мають місце в білий день просто на очах перехожих.
Часто ці тварини просто викрадені або необачно влаштовані в "добрі руки", а також їх беруть на пташиному ринку і відловлюють на вулицях, а коли тварина вже доведена до смерті або майже до смерті, то її викидають і беруть іншу.
Живуть такі тварини зовсім недовго, якщо ніхто їх вчасно не врятує.
Багато випадків, коли небайдужі люди та волонтери забирають примусово тварин або їх викупляють, але це не вирішує проблему, тому що наступного дня ці нелюди вже стоять з новими жертвами.
Рідко, коли ці жебраки працюють самі поодинці, найчастіше - це бізнес, яким заправляють організовані групи людей.
Поліція в випадках виклику в таких ситуаціях абсолютно неефективна, а навіть некомпетентна, тому потрібно негайно змінювати стан речей і вводити повну заборону на жебракування з тваринами.
Зоозахисні організації, волонтери та небайдужі люди б'ють на сполох!
Знущання з беззахисних тварин потрібно припинити!
Цивилізована країна не може дозволяти такі неприйнятні явища!

Практичний результат:
- зниження кількості жебраків-аферистів на вулицях міста, які псують вигляд громадських місць і залишають неприємні враження у перехожих;
- зменшення випадків викрадення тварин, оскільки заробіток на них стане невигідним та буде введено кримінальне покарання;
- зменшення випадків жорстокого поводження з тваринами та притягнення до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами та відсутність нормальних умов для утримання тварин;
- зменшення кількості скарг від населення в провладні структури, коли люди зустрічають подібне явище і не мають змоги або інструментів, щоб вплинути на ситуацію;
- покращення вигляду міста в очах туристів;
- підвищення авторитету зоозахисних організацій, притулків, волонтерів;
- підвищення довіри населення до провладних структур і правоохоронних органів.

Хроніка подій

17.10.2017
Відповідь

На петицію "Заборонити жебракування з тваринами в усіх громадських місцях" від 19-06-2017 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян», Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, за  моїм дорученням від 15.09.2017 № 08/КО-8462(п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману членами територіальної громади міста Києва петицію «Заборонити жебракування з тваринами в усіх громадських місцях».

Правила утримання домашніх собак та котів в м. Києві, затверджені рішенням Київської міської ради від 25.10.2007 № 1079/3912, встановлюють порядок утримання, використання, визначення ступеня небезпечності (соціальної адаптованості) тварин в умовах міста, визначають права та обов’язки власників собак і котів, а також контроль у цій сфері.

Пунктом 10.1.2 Правил визначено, що структурні підрозділи ГУ МВС України в м. Києві уповноважені на документування правопорушень у сфері утримання тварин та передачу адміністративних матеріалів до відповідних органів згідно з чинним законодавством для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності.

Відповідно до пункту 5 підрозділу 1 розділу ХХ Податкового кодексу України, якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 169.1.1         пункту 169.1 статті 169 розділу IV цього Кодексу для відповідного року,        тобто 689 гривень.

Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» врегульовано питання забезпечення захисту від страждань і загибелі тварин внаслідок жорстокого поводження з ними, захисту їх природних прав, а також укріплення моральності й гуманності суспільства.

04.08.2017 набрав чинності Закон України від 22.06.2017 № 2120-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин». Запроваджені норми закону передбачають посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, їх мордування, а також нацькування тварин одна на одну, їх вбивства.

Також інформуємо, що законодавством на території України не встановлено будь-якої відповідальності за жебракування, а отже, жебрацтво не може бути кваліфіковано як адміністративне правопорушення.

Однак, зважаючи на обставини, дії особи, яку затримали під час жебракування з використанням тварини, можуть бути кваліфіковані як адміністративне правопорушення, передбачене статтею 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил тримання собак і котів). Імовірні також випадки, коли в діях затриманих осіб може вбачатися склад кримінального правопорушення, передбаченого статтею 299 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з тваринами).

Вирішення питання розширення кола осіб, уповноважених на складання та передачу адміністративних матеріалів до відповідних органів для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності, потребує внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та не належить до компетенції органів місцевого самоврядування.

Згідно з частиною другою статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи наведене, запровадження заборони жебракування з тваринами у громадських місцях може бути вирішено лише шляхом внесення змін до законодавства України. Водночас жебракування з використанням тварин, щоб викликати людську жалість, є більше морально-етичною, а не правовою проблемою.

Розуміючи ступінь важливості порушеного питання, виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) підготує відповідне подання до органів поліції про необхідність посилення контролю за дотриманням законодавства про охорону тварин.

Водночас міська влада закликає територіальну громаду міста Києва в разі виявлення фактів жебракування з ознаками неналежного ставлення до тварин одразу звертатися до органів поліції.

Дякуємо Вам за небайдужість та активну громадянську позицію.

З повагою

Голова                                                                                   В. Кличко

Відповідь Київського міського голови

Доручення

Київський міський голова Віталій Кличко доручив постійній комісії Київської міської ради з питань екологічної політики, а також виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку (доручення від 15.09.2017 №08/КО-8462(п)).

З цією петицією також підписують