Заборонити паркування на тротуарах окрім спеціально відведених місць

публікація Підписання завершено

Затвердити на міському рівні заборону щодо можливості паркування на тротуарах або за юридичної неможливості лобіювати внесення змін до постанови Кабміну "Про правила дорожнього руху", які б унеможливили паркування на тротуарах окрім місць, які юридично визначені міською владою і позначені спеціальною розміткою.

Теперішній пункт правил п. 10.15.в (Стоянка на тротуарах заборонена за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які лишили від краю тротуару 2м) зазвичай розглядається водіями як фактичне право на тротуар. І нерідко володіння автомобілем стає негласним аргументом ставити його будь-де.

Юридично пропонується обмежити дію або пропонувати Кабміну скасувати норму 10.15.в, роблячи акцент на нормі 10.15.б (Стоянка на тротуарах заборонена крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками).

Таким чином місто буде визначати офіційні місця такого паркування, і що найголовніше, у разі, якщо такі місця будуть суперечити іншим пунктам Правил чи інших нормативно-правових актів, перебуваючи в юридичній площині такі рішення міської влади можуть бути оскаржені.

Фактично це повертає тротуарам те перервинне призначення, для чого вони були задумані - бути територією пішохода.

Окрім того, пропонується зробити жорсткими додаткові вимоги до стоянок, які відводяться міською владою на тротуарах.

Постановка автомобілів повинна бути організована лише у місцях, які НЕ ЗМУШУЮТЬ ПІШОХОДІВ ЗМІНЮВАТИ ЗВИЧНУ ТРАЕКТОРІЮ РУХУ, а фактично це означає, що стоянки можуть бути організовані лише на тих частинах тротуарів, які пішоходами фактично не використовуються. І лише у разі постановки автомобіля у напрямку руху вулиці (за таких умов автомобіль займає максимально мало місця повздовж).

І ще одне, широкі тротуари повинні бути перевагою затишного міста, а не сигналом про те, що там можна ставити автомобілі (що зараз є). За умови невикористання пішоходами широких тротуарів, первинне право на їх заповнення повинні мати ініціативи з перетворення частини тротуару на громадський простір з різноманітними формами дозвілля (зручні відпочинкові зони, активності).

І лише у разі, якщо частина тротуару фактично не використовується і у громадян немає претензій до самого факту організації стоянки (попереднє обговорення місць стоянки із залученням громадськості, експертів, місцевих мешканців), така стоянка може бути організована.

Підписання завершено