Украинцы против переименования проспекта Ватутина в Киеве

публікація Відповідь від 18.09.2017

1 июня 2017 года Киевсовет переименовал проспект Ватутина в проспект Шухевича. Требуем оставить проспекту прежнее название!

Благодаря генералу Ватутину в 1943 году Киев был освобожден от немецко-фашистских захватчиков. Генерал Ватутин умер и похоронен в Киеве – городе, который он освобождал.

Не будьте безразличными, проявляйте свою позицию, подписывайте петицию. Важно сохранить для проспекта имя генерала Ватутина, освободившего Киев.

Хроніка подій

18.09.2017
Відповідь

На петицію "Украинцы против переименования проспекта Ватутина в Киеве" від 02-06-2017 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян», Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, на виконання доручення від 24.07.2017 № 08/КО-7284(п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва петицію «Українці проти перейменування проспекту Ватутіна в Києві».

Пропозицію про перейменування проспекту Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича Київському міському голові подав Український інститут національної пам’яті, що є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті і діяльність якого спрямовує та координує Кабінет Міністрів України через Міністерство культури України.

Найменування об’єктів міського підпорядкування, присвоєння юридичним особам та об’єктам міського підпорядкування імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій у місті Києві регулюється Законом України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам міського підпорядкування імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» та Порядком найменування об’єктів міського підпорядкування, присвоєння юридичним особам та об’єктам міського підпорядкування імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій у місті Києві, затвердженим рішенням Київської міської ради від 13.11.2013 № 432/9920.

Пропозицію про перейменування проспекту Генерала Ватутіна 02.03.2016 розглянуто на засіданні Комісії з найменувань, що є постійно діючим консультативно-дорадчим органом при Київському міському голові.  За результатами розгляду пропозиції підтримано перейменування проспекту Генерала Ватутіна в Деснянському і Дніпровському районах на               проспект Романа Шухевича та рекомендовано внесення цього питання на громадське обговорення.

Громадське обговорення присвоєння імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій у місті Києві проводиться в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 989 та розпорядженням Київського міського голови від 19.08.2014 № 175.

За результатами громадського обговорення, яке тривало з 28 березня до   28 травня 2016 року, Комісія з питань перейменувань рекомендувала Київському міському голові внести проект рішення Київської  міської ради «Про перейменування вулиць, проспектів та провулків у місті Києві» на розгляд депутатами Київської міської ради.

Рішення про перейменування об’єктів міського підпорядкування у місті Києві приймається на пленарному засіданні Київської міської ради в порядку, визначеному Регламентом Київської міської ради, затвердженим рішенням Київської міської ради від 07.07.2016 № 579/579.

Проект рішення Київської міської ради «Про перейменування проспекту у місті Києві» від 05.12.2016 № 08/231-4798/ПР розглянуто та підтримано на пленарному засіданні Київської міської ради 01.06.2017.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. За умов дотримання цього принципу підстав для скасування рішення Київської міської ради від 01.06.2017 № 419/2641 у позасудовому порядку немає.

Під час засідання постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики 31.07.2017 вивчено питання, порушене в петиції, заслухано думки представників виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та громадськості. За результатами розгляду одноголосно відхилено ініційовану Вами електронну петицію.

У провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва перебуває адміністративна справа № 826/11910/16 за позовом громадської організації «Антифашистська правозахисна ліга» та громадської організації «Єврейська правозахисна група», предметом якого є визначення правомірності дій рішень та рішень Київської міської ради в частині перейменування Московського проспекту на проспект Степана Бандери та проспекту Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича. Зважаючи на це, під час засідання 28.08.2017 постійна комісія Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків відклала розгляд петиції до ухвалення судом остаточного рішення у справі.

Дякуємо Вам за небайдужість та активну громадянську позицію.

З повагою

Голова                                                                                   В. Кличко

Відповідь Київського міського голови

28.08.2017
Розгляд петиції:

На виконання доручення заступника міського голови – секретаря Київської міської ради від 24.07.2017 №08/КО-7284(п) постійна комісія Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків на своєму засіданні 28.08.2017 року розглянула електронну петицію.

За результатом розгляду ухвалено рішення про доцільність розгляду питання підтримки або непідтримки електронної петиції після розгляду Окружним адміністративним судом міста Києва справи №826/11910/16 щодо перейменування проспекту Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича.

Витяг з протоколу засідання ПК

31.07.2017
Розгляд петиції:

На виконання доручення заступника міського голови – секретаря Київської міської ради від 24.07.2017 №08/КО-7284(п) постійна комісія Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики на своєму засіданні 31.07.2017 року розглянула електронну петицію та не підтримала її.

Витяг з протоколу засідання ПК

24.07.2017
Доручення

Заступник міського голови - секретар Київської міської ради Володимир Прокопів доручив постійній комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики, постійній комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків та виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку (доручення від 24.07.2017 №08/КО-7284(п)).