Про екологічну експертизу та громадське обговорення проекту сховища ядерного палива під Києвом

У 70 км від Києва (в зоні відчуження ЧАЕС) найближчим часом планують розпочати будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Планується, що сюди звозитимуть використане ядерне паливо з усіх українських АЕС. Протягом 50 років на ЦСВЯП накопичать більше 12 тис. т. радіоактивних матеріалів. При цьому розуміння, що робити з цим сховищем і паливом через 50-100 років ні в кого немає. В результаті ЦСВЯП може стати ядерним могильником в Київській області, з яким будуть розбиратися в майбутньому наші діти і внуки.

Крім того, незрозуміло наскільки безпечною буде експлуатація цієї ядерної установки після її запуску. Офіційна влада вперто не хоче йти на діалог з населенням та надавати інформацію про можливі ризики для екології, життя і здоров'я населення від такого сусідства.
Результатів екологічної експертизи ЦСВЯП у відкритому доступі немає. Громадські слухання щодо цього проекту не проводилися починаючи з 2008 р. Це суперечить українському законодавству і нормам міжнародних конвенцій, які взяла на себе зобов'язання виконувати Україна. До сих пір немає достовірних розрахунків наслідків важких (запроектних) радіаційних аварій і їх впливу на прилеглі території та води Дніпра. Тим часом розміщення такого об'єкта неподалік від столиці в верхів'ях Дніпра, у разі непередбачуваної ситуації може привести до масштабної техногенної аварії та радіаційного забруднення не тільки Київської області, а й вод Дніпра - основного джерела питної води для населення України.

За даними дослідження громадської думки зараз 83% жителів 100 км зони навколо ЧАЕС практично нічого не знають про проект ЦСВЯП. 90% наполягають на тому, щоб їх думка була врахована при прийнятті рішення про його будівництво. А 96% в принципі не підтримують реалізацію цього проекту.

З огляду на все це, ми вимагаємо:
• Проведення екологічної експертизи проекту ЦСВЯП і оприлюднення її результатів
• Проведення широкого громадського обговорення проекту ЦСВЯП: компанії з інформування населення, громадських слухань в селах, містах і районах
• Забезпечення максимальної прозорості з усіх питань, що стосуються безпеки та можливих екологічних ризиків цього проекту.
Закликаємо вас поставити свій підпис на підтримку цих вимог, від якого залежать умови життя майбутніх поколінь на цій землі.