Надати в оренду ГО “Сквот 17Б” аварійний будинок за адресою: вул. Терещенківська, 17Г для проведення робіт з укріплення та реконструкції.

публікація залишилось 51 день

Міський ініціативний проект «Сквот 17б» по вулиці Терещенківській 17в-17г в місті Києві, робота над яким триває вже більше 10 років (2007-2017) сьогодні вимагає порятунку.
Мешканці будинку 17в, серед яких також і ми, взяли на себе місію – зробити дворик на вулиці Терещенківській, який належить до охоронного фонду «Садиби Терещенко», і є частиною охоронної зони пам’яток архітектури, прикрасою сучасного європейського міста – Києва.
***
Будинок №17г вже багато років знаходиться в аварійному стані, тріщина на фасаді будинку збільшується і наражає на небезпеку. Представники «Київжитлоспецексплуатації» поставили собі за мету перекрити простір двору парканом, на підставі претензії до аварійності будинку 17-г. 10 серпня 2016 року комісія з представників зазначеної організації поставили нас перед фактом того, що за 3-4 дні нам необхідно повністю очистити двір, адже там буде стояти паркан, мета якого – захистити будинок від падіння. В середині жовтня 2016 року паркан було встановлено.
КП «Київжитлоспецексплуатація», яка є балансоутримувачем цього будинку, встановила паркан, який обмежує доступ до аварійного будинку, надалі жодних робот з укріплення чи реконструкції будинку проведено не було, і не планується. Таким чином, двір розділено парканом, а відкритий зелений простір в історичному центрі міста – приречено на знищення.
ГО «Сквот 17Б» докладатиме усіх зусиль, щоб зберегти цей простір для потреби городян. Представники ГО готові винайняти аварійний будинок №17г в оренду у міста і за власний кошт та залучені інвестиції, гранти провести роботи з реконструкції та укріплення будинку, що, зрештою зможе врятувати і прибудинкову територію (дворик).
Наша основна мета – розвивати цей простір, зберігати його у належному стані. За 10 років існування простору на території дворика було проведено величезну кількість відкритих лекцій, воркошопів, майстер-класів, благодійних заходів, концертів. Цей простір став улюбленою площадкою жителів міста, і ми просимо вас зголоситися підтримати його.
Історична справка про будинок.
Кордони охоронної зони пам’яток архітектури «Садиби Ханенків» були утверджені ще у 1989 році. До охоронної зони, окрім основних будівель, було включено 3 дворових флігелі. У 2002 році дирекція музею замовила Всеукраїнському науково-методичному та дослідницько-інформаційному центру архітектурної спадщини (Держбуд України) розробку Паспорту зон охорони пам’яток архітектурної спадщини «Садиба Терещенко», 1875-1891 рр., вул. Терещенківська, 15-17, м.Київ.
Будинки, в яких знаходиться музей, та будинки під номерами 17в та 17г (флігелі), були побудовані більше 100 років тому і звісно, вони потребують окремої уваги. Так, за словами В.І. Віноградової, у 2008 році в низку керівництв КМДА були направлені пропозиції по використанню старих малоповерхових флігелів (Терещенківська 17в та 17г) та внутрішньо квартальних території, які межують з музеєм для забезпечення культурних запитів киян та гостів столиці. Свої пропозиції дирекція музею мотивувала тим, що флігелі знаходяться в історичному кварталі центральної частини міста, на території пам’ятки архітектури, історії та культури, в охоронній зоні забудови 1-ї категорії, де збереглася характерна забудова історичних міських садиб.
У 2007 році ініціативна молодь Києва почала доглядати вказані будинки 17б, 17в та 17г. Впродовж 10 років будинки та прибудинкова територія (дворик) підтримуються спільними силами та власним коштом.
У 2013 році було втілено проект по оздобленню фасаду будинку 17г під назвою «Дом, в котором нет рамок». Група київських художників та активістів під егідою цього проекту зробила фасадний розпис будинку 17г.
Впродовж 2013-2016 років (проект триває і нині) цей простір вийшов на рівень формату культурного простору, арт-проекту, вільного простору для ініціативної молоді.
В цей час прибудинкову територію почали відвідувати київські екскурсійні групи (Интересный Киев, «Клуб Отличного Досуга»). Формат дворика по вулиці Терещенківська 17в-г почав привертати увагу киян, мас-медіа та інтернет-спільноти. Дворик по вулиці Терещенківській 17в-г під назвою «СКВОТ» почав своє нове життя у форматі сучасного європейського міста.

Явище підтримання життя напівзакинутих будинків, будинків в аварійному або відселеному стані має стати тим вектором, який може обрати Київ та його голова. Ідея оновлення, реінкарнації старих, закинутих будинків та прибудинкових територій, на прикладі Терещенківської 17в-г – приклад прогресивного розвитку інфраструктури міста, яке підтримує ландшафтні особливості та історичну цінність старих кварталів міста, і перетворює закинуті простори на мистецькі кластери, що їх адекватно та приязно сприймає громада міста Києва.
В рамках підтримання ідей ревіталізації та ресайклінгу представники простору брали участь у зустрічах міських ініціатив, одна з яких («Твоє місце у місті»), ініційована активною групою CANaction, була присвячена переосмисленню міського дискурсу, його новому прочитанню, роботі з ним.
Сьогодні, коли арт-проект, культурний простір Squat 17b став одним із найцікавіших прикладів креативної економіки, який порівнюють із будапештським районом ruined pubів Szimpla Kert, його існування знаходиться під загрозою.