публікація На реалізаціі 04.08.2017

Просимо мера Києва Віталія Кличка звернути увагу на те, що археологічні розкопки, які мають загальнонаціональне значення для України, опинились під небезпекою знищення. Квартали стародавнього Києва завалюють мішками зі сміттям, а фінансування роботи археологічної групи припинилося 4 місяці назад. У зв'язку з Євробаченням на історичному місці хрещення Русі у річці Почайна пришвидшеними темпами добудовують торговельний центр, а культурні шари X-IX століття, які могли би мати революційне значення для науки, будівельники через декілька днів мають намір залити бетоном.

Творча команда фільму «Україна.Повернення своєї історії» на чолі з автором фільму Акімом Галімовим, Директор Центру археології Києва при Інституті археології НАН України Михайло Сагайдак, кияни та все наукове товариство України турбуються про збереження історичної спадщини нашої держави та просять мера Віталія Кличка втілити плани щодо музеєфікації та подальшого дослідження старовинної вулиці часів Київської Русі.

Хроніка подій

04.08.2017
Відповідь

На петицію "Просимо врятувати безцінні історичні артефакти та археологічні розкопки на Поштовій площі!" від 26-04-2017 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян», Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, за моїм дорученням від 24.07.2017 № 08/КО-7363(п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва петицію «Просимо врятувати безцінні історичні артефакти та археологічні розкопки на Поштовій площі».

За результатами розгляду петиції інформую, що на сьогодні археологічні дослідження вимушено призупинено. За попередньою оцінкою подальше проведення археологічних досліджень небезпечне, може становити загрозу життю та здоров’ю людей під час виконання робіт.

За інформацією Центру археології Києва Інституту археології Києва НАН України, який проводить дослідження на Поштовій площі, на зазначеній ділянці виникла загроза знищення культурного шару. Враховуючи викладене, інвестору та замовнику робіт доручено спільно з Центром археології НАН України напрацювати технологію наступного етапу проведення будівельних робіт та археологічних досліджень.

Враховуючи обставини, 06.07.2017 Управління охорони культурної спадщини провело нараду за участю представників Департаменту будівництва та житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Центру археології Києва Інституту археології НАН України, Науково практичного центру «Реконструкції історичного середовища», Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» та представників громадськості з метою напрацювання комплексу заходів для подальшого вирішення питання збереження унікального культурного надбання.

На виконання протокольних доручень, напрацьованих під час наради, Департамент культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) надіслав припис КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд міста Києва» з вимогою припинення будь-яких будівельних робіт на ділянці дослідження до моменту отримання погодження на відновлення будівельних робіт згідно з відкорегованим проектом будівництва, який узгоджується з методикою археологічних досліджень.

Також надіслано лист до Департаменту економіки та інвестиції виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) з пропозицією опрацювати договір про виконання робіт на Поштовій площі у зв’язку з набуттям об’єктом статусу пам’ятки та намірами Київської міської державної адміністрації вжити заходів з музеєфікації віднайдених артефактів і подальшого створення музею та музейного простору.

Додатково надіслано лист до Міністерства культури України з пропозицією розглянути на робочій групі заходи щодо подальшого дослідження, музеєфікації, створення музею археології Києва на Потовій площі та можливості проведення міжнародного конкурсу з метою визначення майбутньої архітектурної концепції музею.

Під час засідання постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики 20.07.2017 детально розглянуто питання консервації та музеєфікації ділянки на Поштовій площі. За результатами розгляду вирішено звернутися до Міністерства культури України для включення до робочої групи міністерства голови постійної комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики Мухи В. В. та депутата Київської міської ради Поживанова О. М.

Запевняю Вас, що депутатським корпусом Київської міської ради та виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) вживаються вичерпні та різносторонньо направлені заходи для збереження прибережного кварталу середньовічного Києва та поновлення скарбнички культурних надбань українського народу черговим безцінним екземпляром.

Дякуємо Вам за небайдужість та активну громадянську позицію.

З повагою

Голова                                                                                   В. Кличко

Відповідь Київського міського голови

31.07.2017
Розгляд петиції:

На виконання доручення заступника міського голови – секретаря Київської міської ради від 24.07.2017 №08/КО-7363(п) постійна комісія Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики на своєму засіданні 31.07.2017 року розглянула електронну петицію та підтримала її.

Витяг з протоколу засідання ПК

24.07.2017
Доручення

Заступник міського голови - секретар Київської міської ради Володимир Прокопів доручив постійній комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики, а також виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку (доручення від 24.07.2017 №08/КО-7363(п)).