Зупинити незаконну забудову території колишнього сінного ринку (ЖК "Ярославів Град")

Починаючи з минулого року у серці Києва, на території колишнього Сінного ринку ведеться незаконна забудова. Забудовник збирається звести 14! багатоповерхівок (будинки до 22 поверхів) на невеличкому клаптику землі, впритул до охоронної зони об'єкту всесвітньої спадщини UNESCO - Софії Київської.

Ця забудова незаконна зважаючи на велику кількість причин, серед яких можна виділити наступні: 1) у забудовника відсутній чинний дозвіл на виконання будівельних робіт 2) забудова порушує дозволену висотність в історичній частині міста 3) будівництво порушує містобудівні норми щодо збереження архітектурної цілісності історичної частини Києва.

Чому будівництво цього ЖК має бути зупинено:
1. ЖК виглядає візуально жахливо, фактично створюється спальний район в центрі міста. Проект забудовника передбачає побудову величезних чорних бетонних коробок, які будуть стояти в притул одна до одної.

2. Забудовник збирається звести бетонні хмарочоси, висотою до 100 метрів, без будь-яких архітектурних прикрас. Поява ЖК "Ярославів град" спаплюжить вигляд центральної частини міста. "Коробки" буде видно практично з будь-якої точки центру столиці.

3. Побудова 14-ти багатоповерхових будинків ЖК "Ярославів Град" значно погіршить транспортну ситуацію у центрі міста, зокрема, у районі Львівської площі, яка є важливим транспортним вузлом. Тисячі нових мешканців центру, це тисячі додаткових машин у центрі.

4. Електричні і водні мережі центра Києва можуть не витримати підключення запланованих будинків-монстрів. Забудовник не буде платити за аварії енерго, тепло і водних мережі, які неодмінно виникнуть, якщо комплекс буде зведено та здано в експлуатацію. За проблеми, створені забудовником змушені будуть платити прості кияни.

5. Побудова комплексу, яка потребує значного переміщення грунту спричиняє поступове руйнування навколишніх будинків, багато з яких є пам'ятниками історичного значення. У багатьох навколишніх будинках вже з'явилися тріщини. За ремонт цих будинків вже змушені платити кияни з бюджету міста.

Зважаючи на вищевикладене, будівництво на місці колишнього Сінного ринку має бути терміново зупинено, КМДА має ініціювати відповідні судові позови, а також звернення до компетентних органів з метою притягнення до відповідальності тих, хто незаконно видавав дозволи на будівництво району-монстра.

Майбутня забудова території на місці колишнього Сінного ринку може бути проведена лише зі збереженням історичного середовища Києва та з урахування думки міської громадськості.