Провести обробку парків та скверів проти кліщів, та зобовязати комунальні господарства проводити такі заходи на регулярній основі

Нагадаю що кліщі є переносчикими цілого букету захворювань що можуть призвести до інвалідності чи смерті. Таблички "обережно кліщі" розставлені по парках не є достатнім захистом насселення.

Нажаль єдиний препарат, відомий як ДДТ, який здатен гарантовано знищити цих паразитів заборонено близько 30 років назад. Ті препарати що дозволені не надто ефективні та їх нема в вільному продажі. Обробку парків та зелених насаджень проводять рідко та нажаль далеко не скрізь, тому навіть там де її провели популяція паразитів відновлюєтся. В звязку з цим та підвищеннаям середньої темепатури за останні кілька років проблема набула массового характеру.

Цього року кліщі проснулись рано та вже знаходять своїх жертв. За кілька годин прогулянки по Експоцентру в голосіїво 3.04 вже зняли 5 штук. Зараз там запровадили дитячі майданчики і діти в зоні ризику. З урахуванням того що в Киеві є тільки одна САС яка займаєтся аналізами власне кліщів та їх знятям є великий ризик що найбліжчим часом кількість захворівших значно виросте.