Проведення ІІІ (міського) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад у будні дні.

публікація залишилось 63 дні

Учнівські олімпіди - вид інтелектуального змагання учнів, у яких вони демонструють своє уміння використовувати набуті знання, уміння й навички. У тому числі, й у нестадартних ситуаціях. Тому не дивно, що одні й ті самі учні демонструють це уміння на олімпіадах з різних предметів. На жаль, чинні нормативні документи у галузі освіти не стоять на захисті цих здібних і працьовитих дітей, які вимушені протягом робочого тижня повноцінно вчитися (переможці олімпіад, як правило, навчаються згідно з програмами поглибленого вивчення кількох предметів), а у вихідні брати участь у ІІ (районному) й ІІІ (міському) етапах Всеукраїнських учнівських олімпіад. Для окремих учнів такий марафон може тривати кілька тижнів підряд. Причому це не звичайна рутинна робота, а праця на межі своїх розумових здібностей в умовах жорсткої конкуренції і небайдужого ставлення до результатів своєї роботи - і свого, і батьків, і вчителів, і керівників навчальних закладів.

З метою покласти край такого жорстокого поводження з кращими учнями навчальних закладів столиці України потрібно здійснити такі кроки, які не вимагають ніяких витрат:

1. Зобов'язати Департамент освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) проводити ІІІ (міський) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад у будні дні у першій половині дня зі звільненням учасників олімпіад від навчання у цей день і забороні вчителям вимагати й оцінювати виконання учасниками домашніх завдань, заданих у день проведення. Дозволити проведення ІІІ етапу у вихідні дні лише при проведенні ІІІ етапу (чи окремих його турів) за завданнями, наданими Інститутом модернізації змісту освіти для всіх регіонів України. У цьому випадку учасників ІІІ етапу звільняти учасників олімпіади від навчання у перший робочий день після вихідного дня проведення ІІІ етапу і забороні вчителям вимагати й оцінювати виконання учасниками домашніх завдань, заданих у цей будній день. У разі проведення у навчальному закладі ІІІ етапу учнівської олімпіади у будній день навчальний процес у цей день у цьому навчальному закладі розпочинати лише після завершення виконання олімпіадних завдань. У разі потреби окремі заняття переносити на інші дні.

2. Рекомендувати управлінням освіти районних у місті Києві державних адміністрацій прийняти аналогічне рішення щодо проведення ІІ (районного) етапу учнівських олімпіад.