Створити «Котяче містечко у Київському зоопарку»!

Враховуючи те, що колонії котів мають історично стійку популяцію в зоопарку, пропонуємо створити «Котяче містечко у Київському зоопарку».
На території Київського зоопарку проживає до 70 котів. З 2010 року частина тварин знаходяться під опікою Спілки вільних журналістів «Природа над усе»: http://www.nature-first.info/uk/2017/01/01/kotyache-mistechko-proekt/
Київський зоологічний парк — це природоохоронна, науково-дослідна та культурно-освітня установа, що є штучно створеним об'єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, зоопарк відноситься до комунальної власності територіальної общини м.Київ. Території зоопарку є частиною ПЗФ, вся господарська діяльність ведеться з врахування ЗУ «Про природно-заповідний фонд України» (2456-12), що не має обмежень і заборон на утримання на території синатропних тварин, що входять до складу екосистеми ПЗФ. Рішення щодо ведення господарської діяльності на теритрії ПЗФ приймаються колегіально (громада+КМДА+дирекція зоопарку) з врахуванням ситуації та з плануванням відповідних заходів щодо збереження екомережі.
Вид кішка звичайна (синатропна тварина), що веде вуличний спосіб життя - вид, який знайшов поблизу людини та її господарювання в урбанстичних системах (в тому числі і охоронних - ПЗФ) особливо сприятливі для себе умови життя і сформував у створеному людиною штучному або напівприродному середовищі стійкі та життєздатні колонії. Стійка популяція має здатність до відновлення і поповнення в незалежності від регулювання методами відселення, винищення, лише системна робота з такими колоніями, постійне регулювання чисельності методами стерилізації призводять до стійкості екосистемного заповнення. В той же час ігнорування проживання, знищення, територіальне саботування осель тварин призводить до штучного зміненння екосистем, що не призводить до повного відселення тварин чи їх винещення, призводить до жорстокого поводження та до "відкриття" зон еконіші для заселення іншими видами синатропних, бродячих, здичавілих тварин.
Територія зоопарку охоплює понад 34 га, переважна більшість цієї території занедбана. Цілком реально віднайти місце для котів, які тут народилися і виросли – задля поваги до тварин, які сьогодні набувають статусу частини екосистеми міста.
Досі на території зоопарку не виділено нового місця для проживання вільних котів, що є частиною екосистеми території.
Активісти пропонують просте й зручне для усіх сторін рішення: виділити котам постійне відгороджене місце на території зоопарку і створити там розважально-просвітницький центр «Котяче містечко» – з кото-кав’ярнею та першим в Україні Музеєм котів. Це збереже життя котам, надійно відділить їх від експозиційних тварин зоопарку, створить затишний куточок для відвідувачів, примножить прибутки Київського зоопарку та додасть позитивних балів іміджу нашої столиці (http://www.nature-first.info/2017/03/22/our-aims-cattown/).
Вільним зоокотам ПРАВА на проживання - вони співмешканці Києва та співжителі у зоопарку. Нам потрібен простір любові, простір зоозахисту, простір мистецтва та ідей, простір передових еко-технологій, простір волонтерства та допомоги зоокотам!
Підтримайте ідею про створення «Котячого містечка у Київському зоопарку»!