Повернути сквер коло Золотих воріт до первинного стану.

Заклад громадського харчування фактично захопив Золотоворітський сквер ще в 2003 році. Дозвіл на розміщення кафе надали незважаючи на те, що столики закладу встановили в безпосередній близькості до фонтану, який є пам'ятником архітектури і мистецтва, а сам сквер знаходиться в межах Центрального історичного ареалу, в архітектурній охоронній зоні, потрапляє в охоронну (буферну) зону пам’яток – об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Собор святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська лавра».

Золотоворітський сквер утворений у другій половині XIX століття та розташовується навколо реконструйованих Золотих воріт між вулицями Володимирською, Ярославів Вал, Лисенка та Золотоворітським проїздом. Між руїнами воріт та вулицею Володимирською у 1899 році встановлено парковий фонтан. Рішенням Київського міськвиконкому № 363 від 20 березня 1972 року через своєрідну ландшафтну форму, різновидності дерев і чагарників оголошений державною пам'яткою природи місцевого значення.

Отже, Золотоворітський сквер та фонтан є туристичною візитною карточкою столиці та одним з улюблених місць відпочинку серед мешканців міста. На весні цього року наше чарівне місто буде приймати пісенний конкурс «Євробачення-2017» з великою кількістю туристів. Проте розміщення кафе в безпосередній близькості до історичних світлин значною мірою псує привабливість даних місць та викликає незадоволення серед багатьох городян. Є питання щодо зовнішнього вигляду літнього майданчика, нарікання з приводу прибирання сміття навколо закладу. Територія скверу є не великою та значну його частину займає кафе. До захоплення скверу закладом громадського харчування, цим місцем кияни користувалися значно активніше. Тепер фонтан перестав бути загальнодоступним. Скарги ж обурених киян, не йдуть далі call-центру КМДА 15-51.

Закликаємо міську владу прийняти вольове рішення, а саме: повернути Золотоворітський сквер до первинного вигляду та прибрати заклади харчування з території історичної пам’ятки, заборонити діяльність літніх майданчиків на території Золотоворітського скверу та поряд з фонтаном. Зробити сквер загальнодоступним для Киян.