Встановити пам'ятник першому київському князю-християнину Аскольду в центрі Києва (на місці поваленого монумента В. Леніну)

публікація Недостатньо підписів

У Києві було багато князів. Але НАЙПЕРШИМ є Аскольд (правив у 860-874 роках) - перший київський князь-християнин, який був засновником нашої держави - Русі. Пам'ять про нього необхідно увічнити. Це була реальна людина, могила якої збереглась у Києві (Аскольдова могила). У всіх цивілізованих країнах вшановують заснорвників цих держав. Україна має підтвердити свої давні витоки і віллати шану своєму найпершому князю. Багато віруючих хотіли б, щоб Церква його канонізувала як святого. Вони твердять, що за 130 років до князя Володимира Аскольд уже приніс християнство до столиці Русі. Одне з найважливіших повідомлень візантійських джерел, що припадає на 70-ті роки ІХ століття — хрещення Аскольда та його найближчого оточення. Ця подія мала величезне значення у подальшому розвитку Руської землі. Відтоді літописи заговорили про її культурні й політичні зв'язки з європейськими державами. Факт хрещення Аскольда надихнув деяких істориків висловити припущення про введення християнства на Русі не в часи князівства Володимира у 988 році, а понад сто років раніше — за князя Аскольда.