Врятуємо Парк (Дарницького р-ну)!

публікація На реалізаціі 04.08.2017

Екологічна ситуація Дарницького району вкрай складна. Особливо через сміттєпереробний завод "Енергія" та Бортницьку станцію аерації. Жителям району поблизу м. Осокорки, м. Позняки, м. Харківська та м. Вирлиця інколи просто немає чим дихати! І тут ще Київська влада має намір забрати останній клаптик природи - Дарницьке лісогосподарство!
За даними співробітників Дарницької районної в м. Києві адміністрації влада Києва вже має проекти по вирубці дерев у районі м. Червоний Хутір та забудівлі цієї місцевості! Тобто нас хочуть позбавити КИСНЮ в ім'я грошей!!! Лишити без "Тропи здоров'я", без більш ніж столітніх соснових дерев. Це єдине місце у Дарн-ому р-ні, куди люди можуть виїхати та відпочити з дітьми на природі.
Єдиний вихід - це добитися, аби територію, на яку "поклали око" бізнесмени-ненажери, приєднати офіційно до території регіонально-ландшафтного парку "ПАРТИЗАНСЬКОЇ СЛАВИ". Адже його територія охороняється законом України "Про природно-заповідний фонд України".
Підтримайте петицію сьогодні, тому що завтра буде, на жаль, пізно!

Хроніка подій

04.08.2017
Відповідь

На петицію "Врятуємо Парк (Дарницького р-ну)!" від 16-02-2017 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян», Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, за моїм дорученням від 19.05.2017 № 08/КО-5003(п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману членами територіальної громади міста Києва петицію «Врятуємо парк (Дарницького району)!».

Згідно з рішенням Київської міської ради від 17.02.1994 № 14 «Про створення, резервування та збереження територій і об’єктів природно-заповідного фонду в м. Києві» організовано без вилучення земельних ділянок за згодою землекористувачів та землевласників об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення та передано їх під охорону землевласникам і землекористувачам, зокрема й регіональний ландшафтний парк місцевого значення Партизанської слави.

Цей об’єкт перебуває на балансі комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Дарницького району міста Києва Комунального об’єднання «Київзеленбуд». Рішенням Київської міської ради від 28.12.2006    № 592/649 КП УЗН Дарницького району м. Києва оформлено право постійного користування земельною ділянкою площею 95,39 га, в тому числі в межах прибережної захисної смуги площею 4,03 га, для реконструкції, експлуатації та обслуговування регіонального ландшафтного парку Партизанської слави, видано відповідний державний акт серії ЯЯ № 385004.

До природно-заповідного фонду України належать зокрема природні території та об’єкти – регіональні ландшафтні парки (стаття 3 Закону України «Про природно-заповідний фонд України»).

Регіональні ландшафтні парки є природоохоронними рекреаційними установами місцевого чи регіонального значення, що створюються з метою збереження в природному стані типових або унікальних природних комплексів та об’єктів, а також забезпечення умов для організованого відпочинку населення (стаття 24 Закону України «Про природно-заповідний фонд України»).

Зміна меж, категорії та скасування статусу територій і об’єктів природно-заповідного фонду проводяться відповідно до статей 51–53 цього Закону за погодженням з центральним органом виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища на підставі відповідного експертного висновку (стаття 54 Закону України «Про природно-заповідний фонд України»).

На землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об’єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням. На землях територій та об’єктів природно-заповідного фонду, які створюються в зоні відчуження та зоні безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, забороняється будь-яка діяльність, що не забезпечує режим радіаційної безпеки (стаття 7 Закону України «Про природно-заповідний фонд України»).

Землі природно-заповідного фонду – це ділянки суші і водного простору з природними комплексами та об’єктами, що мають особливу природоохоронну, екологічну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, яким відповідно до закону надано статус територій та об’єктів природно-заповідного фонду. До земель природно-заповідного фонду включаються зокрема регіональні ландшафтні парки (статті 43, 44 Земельного кодексу України).

До особливо цінних земель відносяться зокрема землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, землі історико-культурного призначення (стаття 150 Земельного кодексу України).

Територія міських лісів, яку в петиції пропонується приєднати до території регіонального ландшафтного парку місцевого значення Партизанської слави, належить до земель лісогосподарського призначення категорії «Вкриті лісовою рослинністю землі» та перебуває на балансі КП «Дарницьке лісопаркове господарство» (стаття 55 Земельного кодексу України, стаття 5 Лісового кодексу України).

Зазначену вище земельну ділянку за цільовим призначенням надано для ведення лісового господарства та віднесено до категорії рекреаційно-оздоровчих лісів (стаття 39 Лісового кодексу України). Лісові насадження цієї території за фенологічними, лісівничими і таксаційними ознаками непридатні для організації інфраструктури, передбаченої в міських парках.

Зміна цільового призначення земельних лісових ділянок з метою їх використання в цілях, не пов’язаних з веденням лісового господарства, провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земельних ділянок у власність або надання у постійне користування відповідно до Земельного кодексу України (стаття 57 Лісового кодексу України) за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства (стаття 281 Лісового кодексу України).

Зміна цільового призначення земельних ділянок природно-заповідного    та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного, лісогосподарського призначення, що перебувають у державній чи комунальній власності, здійснюється за погодженням з Кабінетом Міністрів України   (стаття 20 Земельного кодексу України).

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики 24.05.2017 за результатами розгляду петиції одноголосно підтримано рішення рекомендувати управлінню екології та природних ресурсів Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) вжити заходів для прискорення розроблення, затвердження проекту встановлення меж Дарницького лісопаркового господарства та оформлення акта постійного користування земельною ділянкою, а також посилити заходи щодо забезпечення дотримання охоронного режиму земель лісового фонду Дарницького лісопаркового господарства.

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування 30.05.2017 за Вашою пропозицією розгляд петиції знято з порядку денного та відкладено до отримання результатів її розгляду постійною комісією Київської міської ради з питань екологічної політики та затвердження проекту організації території парку Партизанської слави.

Земельні ділянки лісогосподарського призначення за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються в постійне користування спеціалізованим державним або комунальним лісогосподарським підприємствам, іншим державним і комунальним підприємствам, установам та організаціям, у яких створено спеціалізовані підрозділи, для ведення лісового господарства (стаття 57 Земельного кодексу України). КП УЗН Дарницького району міста Києва КО «Київзеленбуд» не є таким підприємством.

Таким чином, земельні ділянки лісогосподарського призначення та земельні ділянки природно-заповідного фонду мають різний правовий статус і правовий режим використання. Спільною ознакою цих категорій у частині зміни цільового призначення земельних ділянок є погодження з Кабінетом Міністрів України та відповідним центральним органом виконавчої влади.

Водночас землі природно-заповідного призначення як особливо цінні землі мають вищий правовий режим захисту порівняно з іншими категоріями.

Зміна цільового призначення особливо цінних земель допускається лише для розміщення на них об’єктів загальнодержавного значення, доріг, ліній електропередачі та зв’язку, трубопроводів, осушувальних і зрошувальних каналів, геодезичних пунктів, житла, об’єктів соціально-культурного призначення, об’єктів, пов’язаних з видобуванням корисних копалин, нафтових і газових свердловин та виробничих споруд, пов’язаних з їх експлуатацією, а також у разі відчуження земельних ділянок для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, віднесення земель до природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, земель історико-культурного призначення. Матеріали місця розташування об’єкта, що передбачається розмістити на ділянці особливо цінних земель державної чи комунальної власності зі зміною її цільового призначення, погоджуються з Верховною Радою України в порядку, визначеному статтею 151 цього Кодексу.

Враховуючи викладене та різний правовий режим використання земельних ділянок природно-заповідного і лісогосподарського призначення, їх об’єднання зі зміною категорій є недоцільним.

Територію регіонального ландшафтного парку місцевого значення Партизанської слави не може бути передано на баланс КП «Дарницьке лісопаркове господарство», оскільки це буде суперечити положенням  статей 12, 23 Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

Водночас зміна цільового призначення земель лісового фонду, прилеглих до регіонального ландшафтного парку місцевого значення Партизанської слави, з метою включення до його складу потребує вжиття комплексу заходів щодо виконання приписів статей 51–53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» за участю Міністерства екології та природних ресурсів України.

Також потребує вирішення питання створення відповідно до статті 12 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» спеціальної адміністрації регіонального ландшафтного парку Партизанської слави за погодженням з центральним органом виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища. На сьогодні парк культури та відпочинку Партизанської слави є закладом культури, заснованим на комунальній власності територіальної громади міста Києва і підпорядкованим Департаменту культури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

За таких умов електронну петицію № 5703 «Врятуємо парк (Дарницького району)!» відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян» доцільно підтримати в частині вжиття належних заходів щодо приведення у відповідність з нормами Закону України «Про природно-заповідний фонд України» діяльності регіонального ландшафтного парку місцевого значення Партизанської слави з наданням відповідних доручень Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

У частині приєднання до регіонального ландшафтного парку місцевого значення Партизанської слави земель лісового фонду, які перебувають на балансі КП «Дарницьке лісопаркове господарство», петицію слід відхилити як необґрунтовану.

Разом з тим Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) під час приведення у відповідність з нормами Закону України «Про природно-заповідний фонд України» діяльності регіонального ландшафтного парку місцевого значення Партизанської слави слід розглянути питання доцільності, мотивованості та відповідності законодавству розширення його меж.

Дякуємо Вам за небайдужість та активну громадянську позицію.

З повагою

Голова                                                                                   В. Кличко

Відповідь Київського міського голови

30.05.2017
Розгляд петиції:

На виконання доручення Київського міського голови Кличка В. В. від 15.05.2017 № 08/КО-5003(п) електронну петицію до Київської міської ради № 5703 «Врятуємо Парк (Дарницького району)», підтриману територіальною громадою міста Києва, було включено до порядку денного засідання постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування

За пропозицією автора петиції Коваленко П. С. на засіданні постійної комісії 30.05.2017 було знято з розгляду петицію № 5703 до отримання висновків постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики та затвердження Київською міською державною адміністрацією проекту організації території парку «Партизанської Слави».

24.05.2017
Розгляд петиції:

24.05.2017 на виконання доручення Київського міського голови В.Кличка (доручення від 15.05.2017 №08/КО-5003 (п)) відбулося чергове засідання постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики.

Вирішили:

1. Взяти до відома електронну петицію №5703 «Врятуємо парк» щодо попередження знесення зелених насаджень в районі станції метро «Червоний хутір» та приєднання цієї земельної ділянки до території регіонального ландшафтного парку «Парк Партизанської слави».

2. Рекомендувати управлінню екології та природних ресурсів Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища вжити заходів для дотримання охоронного режиму земель лісового фонду Дарницького лісопаркового господарства.

3. Рекомендувати управлінню екології та природних ресурсів Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища вжити заходів для прискорення розробки та затвердження проекту встановлення меж Дарницького лісопаркового господарства та оформити Акт постійного користування.

15.05.2017
Доручення:

Київський міський голова Віталій Кличко доручив (доручення від 15.05.2017 №08/КО-5003 (п)) профільним заступникам голови Київської міської державної адміністрації, постійній комісії Київської міської ради з питань екологічної політики, постійній комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування та керівнику апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку.