Розробити та офіційно затвердити новий герб Києва

публікація залишилось 73 дні

Київ має отримати офіційний герб!
У столиці України склалася унікальна ситуація: маючи офіційно затверджений у 1995 році герб (авторства Куровського), Київська міська рада та Київська міська державна адміністрація використовують фейкові символи міста. Причому, герби на офіційних сторінках відомств відрізняються. Достатньо зайти на сайти КМР і КМДА та побачити зображення двох різних символів. Більше того – біля мерії поряд з державним прапором також висить стяг із зображенням неофіційного герба (у виконані Соломінського, як у КМДА). Це явище ганьбить столицю, яка мала би бути взірцем у таких речах.

По суті, зараз в обігу знаходиться два фейкових герби. Проте влада міста, районів, та інших установ і організації, використовують їх на офіційних документах.

Місто має розробити та офіційно затвердити новий герб Києва. Адже в офіційного герба немає юридично закріплених правил використання і оформлення, а сам символ має мало спільного з традиціями європейської геральдики. Зокрема, недотримані правила накладення металів і фарб, а форма щита не відповідає традиціям європейської міської геральдики: існуюча форма — необґрунтована «калька» з Малого Державного герба України.

Також у ньому багато неісторичних і чужих елементів для Київського герба:
• сонце на грудях фігури;
• хрест в щиті;
• малиновий (темно-червоний) плащ.
До того ж він повторює останній затверджений Російською Імперією варіант герба Києва (редакція Вінклера), несе у собі традиції геральдики Російської імперії.

Актуальність офіційного затвердження нового герба столиці стоїть особливо гостро у той час, коли якраз напрацьовується проект Концепції нової редакції Статуту територіальної громади міста Києва. Тож цілком доцільно розробити новий герб і визначити його у новому Статуті, як офіційну символіку територіальної громади м. Києва.

Дякую.