Скасувати «депутатські фонди» та направити кошти до механізму Громадського бюджету (бюджету участі)

публікація Недостатньо підписів

У 2017 році запрацювала система «ГРОМАДСЬКИЙ БЮДЖЕТ» (бюджет участі), мета якого полягає в тому, щоб кияни розпоряджалися певною частиною бюджету міста Києва через подання проектів та проведення відкритого громадського голосування за такі проекти. Подібна процедура вже десятки років успішно працює в багатьох містах світу, і нарешті вона дісталася й Києва.

На жаль, разом з цим в Києві досі діє система так званого «депутатського фонду», яка полягає в тому, що кожному депутату Київради видається приблизно 800 тис. грн. на рік з київського бюджету, якими депутат розпоряджається одноосібно.

У 2018 році заплановано виділити більше 100 млн. грн. з бюджету Києва на депутатські фонди (відповідно до Програми вирішення депутатами Київської міської ради соціально-економічних проблем, виконання передвиборчих програм та доручень виборців на 2016 – 2019 роки).

Зважаючи на вищезазначене, пропоную:
Починаючи з бюджету 2018 року не закладати кошти в депутатські фонди, натомість направити їх на збільшення суми бюджету «Громадського проекту».

Причин є декілька:
- функції депутатського фонду фактично дублюють функції Громадського проекту;
- на практиці більшість депутатів використовують депутатський фонд з метою власного піару (інколи і взагалі вводячи в оману киян, нібито депутат витрачає власні кошти, а не кошти бюджету Києва).