Розповсюдження отрути як спосіб масового отруєння безпритульних тварин визнати "слабким місцем" правоохоронних органів

публікація Недостатньо підписів

Петиція, яку Вам запропоновано до розгляду, в даному контексті не заохочує вас відчути громадську відповідальність за безпритульних тварин. Метою петиції є звернення уваги на те, що поруч з Вами порушують закон. До того ж неправомірні дії, про які йтиметься далі, ствоюрюють для Вас ризик кожного разу, коли Ви виходите за межі свого помешкання. Причинами вище наведених пунктів є незаконне отруєння безпритульних тварин.

Так звані «догхантери» - це люди з амбіціями мисливців на мирних вулицях міста. Ці мисливці ведуть війну з тими, хто не може постояти за себе – з тваринами. Засобами їх війни є:
- найчастіше це хімічні отруйні речовини, розповсюджені на вуицях, які мешканці міста приносять на підошвах взуття додому (прецеденти є)
- домашні тварини на прогулянці безпосередньо з ними контактують (прецеденти є)
- незаконне використання вогнепальної, пневматичної, холодної зброї, що за умовчуванням створює небезпечну ситуацію в місті

Даний «психоз» популяризується серед українців, що часто сплановують масові отруєння.

Так, київська (зокрема) адміністрація реально не застосовує, крім стерилізаційних, жодних заходів, які поліпшували б ситуацію з безпритульними тваринами. Проте правами вирішувати їх долю українське законодавство не наділяє жодного громадяними поза повноваженнями. Насправді, в українському законодавстві є стаття, що очевидними тезисами демонструє неправомірні дії «догхантерів» - це стаття 17 Закону «Про захист тварин від жорстокого поводження», я в якому говориться, що умертвіння безпритульних тварин може мати місце:
- для припинення їх страждань за попереднього ветеринарного рішення;
- для регулювання чисельності безпритульних тварин повноваженими органами з ордером на дані дії;
- для ліквідування заражених тварин за попереднього ветеринарного рішення;
- за необхідності оборони (очевидно, що отрута – не є засобом реакційної оборони).

Отже, за Вашою спиною, небезпечні люди беруть на себе повноваження і створюють ризики. Над Вами насміхаються, якщо дозволяють поруч з Вами діяти поза законом. І це один з багатьох шансів припинити цей сарказм проти Вас.

Що ми можемо зробити за допомогої цієї петиції: вимагати обов’язкої інспекції правопорушення (громадськими інспекторами, стаття 33); посилити тиск на київських поліціянтів як структуру правоохоронних органів, що ігнорують виклики та заяви про жорстоке поводження з тваринами; вимагаємо діалогу з правоохоронними органами про повторне розслідування справ київських «догхантерів» з коментарем від мера столиці.

Що ми можемо в песпективі: посилити увагу вже існуюючих органів (інспекцій) до неправомірних дій «догхантерів». До того в статті 34 Закону «Про жорстоке поводження з тваринами» йдеться про те, що громадські організації мають право контролю; тобто ігнорування поліцією виклику від громадської організації в даному контексті має розглядатись як неякісне обслуговування безпеки громадян.
Юридично посилити нормативно-правову базу:
- додавши окремий пункт про заборону самовільної діяльності осіб, що поширюють отруту на вулицях міста;
- збільшивши штрафи до більшої кількості неоподаткованих мімінумів статті 299 Кримінального кодексу України та статті 89 («Про жорстоке поводження з тваринами»).

Як це зробити: підписати петицію та поширити знання про неї.

З цією петицією також підписують