публікація На реалізаціі 07.06.2017

В цьому році завершується дія сумнівного Договору між Ахмєтовим та тодішнім мером Києва Леонідом Черновецьким, який 10 років тому віддав "Київенерго" під контроль ДТЕК. Необхідно провести аудит діяльності ДТЕК в "Київенерго" за ці роки та визначити її ефективність у порівнянні з перебуванням підприємства в державному керуванні, а також на що саме всі ці роки йшов прибуток. За результатами перевірки при необхідності порушити карні справи проти Леоніда Черновецького, а також Віктора Ющенка, як тодішнього керівника держави та головного ідеолога концепції "Держава - неефективний власник." Як відомо, "Київенерго" - це єдиний технологічний комплекс, який не може бути розірваний і складається з ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, теплових станцій СТ-1, СТ-2, "Біличі", "Позняки", десятка районних котелень, сотні квартальних котелень, магістральних тепломереж (кілька тисяч теплокамер, 20 насосних станцій), розподільних тепломереж (біля 2 тисяч бойлерних) та електромереж (десятки підстанцій 110 та 35 кВ і кілька тисяч 10 та 6 кВ). Крім того - "Київенерго" - це ще й величезний майновий комплекс з будівель різного призначення по всьому місту, земельних ділянок, підприємства спеціалізованого автотранспорту, ремонтних та сервісних підприємств. Якщо нинішня влада Києва не поверне весь комплекс майна "Київенерго" під контроль Міста та його громади - вона розділить відповідальність за це з Черновецьким та Ющенко. Передача Місту лише частини майна (наприклад, тепломережі) розірве технологічні процеси та призведе до зниження надійності енергопостачання та збільшення його собівартості, а також залишить контроль над містом структури, що має бізнес-зв'язки з терористами. Таким чином, необхідно повернути Місту все майно "Київенерго", в повному обсязі, навіть якщо для цього знадобиться допомога найвищих керівників Держави та всіх її силових структур.

Хроніка подій

28.07.2017
Реалізація петиції:

Виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) було розроблено та подано для розгляду на сесії Київської міської ради проект рішення Київської міської ради «Про припинення Угоди щодо реалізації проекту управління та реформування енергетичного комплексу м. Києва від 27.09.2001 укладеної між виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією) та ПАТ «КИЇВЕНЕРГО».

20.06.2017 на пленарному засіданні Київської міської ради депутатами прийнято рішення «Про припинення Угоди щодо реалізації проекту управління та реформування енергетичного комплексу м. Києва від 27.09.2001, укладеної між Київською міською державною адміністрацією та Акціонерною енергопостачальною компанією «Київенерго» на підставі рішень Київської міської ради від 21.12.2001 № 128/1105, № 129/1106, № 131/1108 (із змінами, внесеними додатковими угодами від 25.11.2002, від 28.09.2006, від 29.12.2006, від 30.04.2007, від 07.11.2013, від 30.11.2016 відповідно до рішень Київської міської ради від 28.09.2006 № 31/88, № 102/159, від 26.04.2007 № 474/1135, від 23.10.2013 № 274/9762, від 28.07.2016 № 854/854, розпорядження Київської міської державної адміністрації від 29.12.2006 № 1868)».

Відповідна угода з ПАТ «Київенерго» закінчується 31.12.2017. Щоб уникнути позаштатних ситуацій під час опалювального сезону і забезпечити належне постачання теплової енергії киянам, рішення передбачає продовження договору на 4 місяці — до 26.04.2018 включно.

У рішенні також передбачено закріплення за комунальним підприємством  на праві господарського відання комунального майна, яке перебувало у володінні та користуванні ПАТ «Київенерго», після припинення угоди.

Зважаючи на те, що порушене питання на сьогодні є вичерпаним, 11.07.2017 постійною комісією Київської міської ради з питань власності було прийнято рішення:

- вважати підтриману електронну петицію виконаною виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією);

- доручити Департаменту комунальної власності м. Києва у відповідності до Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006 (у чинній редакції) підготувати відповідне клопотання до Київського міського голови.

Рішення

11.07.2017
Реалізація петиції:

На виконання доручення Київського міського голови на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань власності розглянуто питання реалізації петиції. За результатом розгляду, вирішили:

Зважаючи на те, що порушене питання на сьогодні є вичерпаним вважати підтриману електронну петицію виконаною.

Витяг з протоколу засідання ПК

07.06.2017
Відповідь

На петицію "Повернення повного майнового і технологічного комплексу "Київенерго" під контроль Міста." від 19-01-2017 дана наступна відповідь (№001-01-81 від 02.06.2017):

Лук’янчук Є. С.

Шановний Євгене Степановичу!

Відповідно до статті 23 Закону України «Про звернення громадян», Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, за моїм дорученням від 19.04.2017 № 08/КО-4189(п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва петицію «Повернення повного майнового і технологічного комплексу «КИЇВЕНЕРГО» під контроль міста».

Договір між Київською міської державною адміністрацією та Акціонерним товариством «Акціонерна енергопостачальна компанія «Київенерго» щодо реалізації проекту управління та реформування енергетичного комплексу міста Києва укладено 27.09.2001, строком до 31.12.2017.

Департамент житлово-комунальної інфраструктури та Департамент комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) підготували проект рішення Київської міської ради «Про припинення Угоди щодо реалізації проекту управління та реформування енергетичного комплексу міста Києва від 27.09.2001, укладеної між Київською міською державною адміністрацією та Акціонерним товариством «Акціонерна енергопостачальна компанія «Київенерго» (проект рішення від 17.01.2017 №08/231-221/ПР).

Цим проектом передбачається розірвання договору з ПАТ «КИЇВЕНЕРГО», проведення повної інвентаризації майна енергетичного комплексу столиці, повернення майна територіальної громади міста Києва та в подальшому закріплення на праві господарського відання за визначеним Київською міською радою комунальним підприємством.

За результатами розгляду поданого проекту рішення постійна комісія Київської міської ради з питань власності вирішила направити його на доопрацювання в Департамент комунальної власності м. Києва.

Під час засідання постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу 25.04.2017 вивчено питання, порушені в петиції, заслухано думки представників виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та громадськості. За результатами розгляду члени комісії одноголосно підтримали ініційовану Вами електронну петицію.

У зв’язку з відсутністю кворуму на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань власності 27.04.2017 вивчення питання, порушеного в петиції, було перенесено. Під час засідання 23.05.2017 члени комісії не підтримали ініційовану Вами петицію. Водночас прийнято рішення надіслати відповідного листа до управління правового забезпечення діяльності Київської міської ради для напрацювання механізму реалізації заходів з повернення майнового комплексу ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» територіальній громаді міста Києва.

Після приведення Департаментом комунальної власності м. Києва проекту рішення у відповідність з нормами чинного законодавства та отримання правової оцінки від управління правового забезпечення діяльності Київської міської ради буде розглянуто питання реалізації порушеного у петиції питання та внесено на розгляд депутатського корпусу Київської міської ради для прийняття рішення.

Слід зазначити, що виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) неодноразово підтверджував необхідність припинення договору з ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» та розглядав можливість експлуатації теплових мереж комунальної власності територіальної громади міста Києва відповідними комунальними підприємствами або ж передачі цих мереж у концесію за результатами публічного та прозорого конкурсу за участю, зокрема, міжнародних компаній.

Припинення договору з ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» є доцільним не 31.12.2017 (у розпал опалювального сезону 2017/2018 років), а у квітні 2018 (після завершення опалювального сезону) задля забезпечення сталого функціонування тепломереж міста під час опалювального сезону.

Дякуємо Вам за небайдужість та активну громадянську позицію.

З повагою

Голова                                                                                                          В. Кличко

Відповідь Київського міського голови від 02.06.2017 № 001-01-81

25.04.2017
Розгляд петиції:

25.04.2017 на виконання доручення Київського міського голови В.Кличка (доручення від 19.04.2017 №08/КО-4189 (п)) відбулося чергове засідання постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

ВИРІШИЛИ:

3. підтримати петицію №5470 «Повернення повного майнового і технологічного комплексу «Київенерго» під контроль Міста».

19.04.2017
Доручення:

Київський міський голова Віталій Кличко доручив (доручення від 19.04.2017 №08/КО-4189 (п)) профільним заступникам голови Київської міської державної адміністрації, постійній комісії Київської міської ради з питань власності, постійній комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу та керівнику апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку.