Про винесення заводу «Фанплит» за межі м.Києва.

публікація Відповідь від 12.04.2017

Ми, мешканці Дніпровського та Дарницького районів, яким небайдуже здоров’я мешканців столиці та їхніх дітей, звертаємось до громади міста Києва! Наше занепокоєння викликане систематичним забрудненням повітря токсичними промисловими відходами, що практично ведуть до екологічної катастрофи у столиці України.
Посеред житлових кварталів за адресою провулок Фанерний, 1 знаходиться деревообробне підприємство ПрАТ «Фанплит», виробничі потужності якого морально та фізично застаріли. Жахливий хімічний сморід розлітається на найближчі житлові мікрорайони. Таке «сусідство» викликає у мешканців, особливо діток, хвороби, що супроводжуються нападами кашлю, загостренням алергічних реакцій, головним болем, ускладненнями перебігу ОРВІ та постійними обструктивними бронхітами. Також з часом призводить до важких онкологічних захворювань.
І це не дивно, адже під час виробництва фанери та ДВП підприємство використовує високо небезпечні смоли з формальдегідом. Процес висушування таких виробів при високій температурі призводить до значного виділення формальдегіду в атмосферне повітря. А використання в якості палива відходів власного виробництва без відповідного дозволу взагалі порушує норми українського законодавства.
Наразі, на основі даних Центральної Геофізичної Обсерваторії, висновків Екологічної Інспекції та приватної сертифікованої лабораторії, маємо надвисокі середньомісячні концентрації формальдегіду, діоксиду азоту та оксиду вуглецю, за межами санітарної зони ПрАТ «Фанплит», які перевищують норми в декілька разів.
Також, завод не може підтримувати норми допустимого шуму, адже 24 години на добу мешканці найближчих до ПрАТ «Фанплит» будинків, страждають від постійного гулу підприємства.
Враховуючи, що «ПрАТ «Фанплит» є підприємством з найвищим ступенем ризику для здоров’я людей та навколишнього середовища, він, згідно з генеральним планом розвитку столиці, має бути винесений за місто. Це дозволить зберегти велике деревообробне підприємство та робочі місця, модернізувати виробничі потужності та покращити умови праці.
А для мешканців столиці це стане кроком на шляху до покращення екологічної ситуації!

Підтримайте Петицію та допоможіть врятувати Київ від екологічної катастрофи та зберегти для наших дітей чисте повітря!

Хроніка подій

12-04-2017
Відповідь

На петицію "Про винесення заводу «Фанплит» за межі м.Києва." від 12-12-2016 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 23 Закону України «Про звернення громадян», Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, за моїм дорученням від 22.03.2017 № 08/КО-3181(п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва петицію «Про винесення заводу ПрАТ «Фанплит» за межі міста Києва».

Згідно з рішенням Київської міської ради від 14.03.2002 № 299/1733 «Про оформлення права користування земельними ділянками» земельну ділянку на вулиці Фанерній, 1 (площа 11,2397 га) у Дніпровському районі передано закритому акціонерному товариству «Фанери та плити» для експлуатації та обслуговування комплексу будівель та споруд (договір від 27.03.2003
№ 66-6-00083) строком на 25 років.

Відповідно до рішення Київської міської ради від 23.07.2015 № 825/1689 «Про затвердження детального плану території в межах проспекту Возз’єднання, Харківського шосе, залізничної колії, вулиці Академіка Шліхтера у Дніпровському районі міста Києва» земельна ділянка відноситься до промислової зони «Березняки».

Приватне акціонерне товариство «Фанери та плити» отримало дозвіл Міністерства екології та природних ресурсів України від 15.08.2013
№ 8036600000-004 на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами строком дії 5 років відповідно до вимог чинного законодавства України.

Враховуючи численні скарги мешканців житлового комплексу «Комфорт Таун», у жовтні 2016 року державна установа «Київський міський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» провела лабораторні дослідження атмосферного повітря, повітря закритих приміщень на вміст формальдегіду, фенолу, аміаку. Перевіркою перевищення граничних допустимих норм не виявлено.

У грудні 2016 року та лютому–березні 2017 року Державна екологічна інспекція України та Державна екологічна інспекція у місті Києві провели перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ПрАТ «Фанери та плити» – перевірками порушень не виявлено.

На підставі перевірки визначення основних джерел шуму, проведеної державним підприємством «Інститут «КИЇВГЕО» ТОВ «НВПІ «КИЇВПРОЕКТ», ПрАТ «Фанери та плити» надано вичерпні рекомендації щодо заходів зменшення рівня шуму.

Під час засідань постійних комісії Київської міської ради з питань екологічної політики та з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики 29.03.2017 вивчено аспекти порушеного в петиції питання, заслухано думки представників виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та громадськості.

За результатами розгляду комісіями прийнято рішення звернутися до Київського міського голови щодо необхідності створення міжвідомчої робочої групи у складі представників постійних комісій Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва, та регуляторної політики, з питань екологічної політики, Департаменту промисловості та розвитку підприємництва, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції у місті Києві та представників громадськості з метою напрацювання плану заходів з вирішення питання подальшого функціонування ПрАТ «Фанери та плити».

Дякуємо Вам за небайдужість та активну громадянську позицію.

Відповідь

29-03-2017
Розгляд петиції:

29.03.2017 на виконання доручення Київського міського голови В.Кличка (доручення від 22.03.2017 №08/КО-3181 (п)) відбулося чергове засідання постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики.

Вирішили:

Звернутися до Київського міського голови з приводу створення міжвідомчої робочої групи у складі фахівців профільних постійних комісій Київської міської ради – з питань екологічної політики, з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики, з питань бюджету та соціально-економічного розвитку; профільних структурних підрозділів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), фахівців Міністерства екології та природних ресурсів України, а також Державної екологічної інспекції у м. Києві з залученням громадськості з метою формування плану заходів з вирішення проблеми функціонування заводу ПрАТ «Фанери та плити».

29-03-2017
Розгляд петиції:

29.03.2017 на виконання доручення Київського міського голови В.Кличка (доручення від 22.03.2017 №08/КО-3181 (п)) відбулося чергове засідання постійної комісії Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики.

Вирішили:

Рекомендувати Київському міському голові В. Кличку доручити профільному заступнику Київської міської державної адміністрації згідно з розподілом обов’язків створити робочу групу із залученням членів постійної комісії Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики, постійної комісії з питань екологічної політики, Департаменту промисловості та розвитку підприємництва, Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві, Державної екологічної інспекції у м. Києві для напрацювання плану заходів щодо вирішення питання по суті.

Витяг з протоколу №5 від 29 березня 2017 року засідання постійної комісії Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики

22-03-2017
Доручення:

Київський міський голова Віталій Кличко доручив (доручення від 22.03.2017 №08/КО-3181 (п)) профільним заступникам голови Київської міської державної адміністрації, постійній комісії Київської міської ради з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики, постійній комісії Київської міської ради з питань екологічної політики та керівнику апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку.