публікація Відповідь від 13.03.2017

Зняти з розгляду проект «Детального плану території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2 м. Києва». Зберегти 40 га унікальних святошинських лісів для Києва і не дати їх знищити, не дозволити незаконних забудов Святошина. Зупинити порушення законодавства України і Генерального плану розвитку Києва, не дати перетворити життя святошинців на жахіття.

Ми, мешканці Святошинського району та всі небайдужі до долі м. Києва члени громади міста, вимагаємо від Київської міської державної адміністрації негайно зняти з розгляду проект «Детального плану території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2 в межах вулиць Живописна, Шепетівська, Перемоги, Жмеринська, залізнична колія у Святошинському районі м. Києва», запропонованого Департаментом містобудування та архітектури КМДА!

Проект ДПТ «Святошин-2» розроблено з грубими порушеннями законодавства України і Генерального плану розвитку Києва:
передбачає незаконну зміну призначення святошинських земель: «рекреаційні території», «землі оборони», «промислові території» та «громадські будівлі та споруди існуючі рекреаційного призначення» в разі прийняття ДПТ «Святошин-2» стануть територіями «житлової забудови» (порушення Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, згідно якого детальний план території уточнює положення генерального плану населеного пункту, а не змінює функціональне призначення земельних ділянок).

Проект ДПТ «Святошин-2» жодним чином не враховує потреб киян та мешканців Святошинського району, а саме:
1 проект передбачає безповоротну втрату киянами близько 40 гектарів унікального святошинського лісу;
2 проект передбачає підвищення щільності населення до 580 осіб/га (максимальне нормативне значення, згідно ДБН 36-92, без відповідного обґрунтування, не може перевищувати 450 осіб/га );
3 проектом не передбачено будівництво жодного лікувального закладу зі стаціонарними відділеннями (порушення ДБН 360-92) для нових 40 тисяч мешканців;
4 проектом не передбачено жодного стадіону, басейну, спортивного комплексу загального користування (порушення ДБН 360-92);
5 проектом не передбачено будівництво підземних пішохідних переходів через магістральні вулиці;
6 проект не передбачає будівництво необхідної кількості навчальних закладів (шкіл та дитячих садочків) при збільшенні населення мікрорайону на 30-50 тис. осіб, що при наявному дефіциті місць у ДВК і школах суттєво далі погіршить соціальні умови мешканців Святошина.
Процедура «громадських слухань» організована з грубими порушеннями Конституційних прав громадян-членів святошинської територіальної громади та законодавства України:
у частині отримання достатньої, достовірної інформації і висловлення власної думки: в районному комунальному ЗМІ «Святошинські вісті» за жовтень та листопад не надрукувало жодної інформації про проект ДПТ «Святошин-2», що є порушенням постанови КМУ №555 від 25.05.2011), до графічного зображення проекту ДПТ «Святошин-2» громаді не було надано для ознайомлення пояснювальної записки до нього, доступ до журналу надання зауважень і пропозицій, розміщений у Святошинській РДА обмежено.

Оскільки проект ДПТ «Святошин-2» не відповідає Генеральному плану розвитку Києва, розроблено з численними порушеннями чинного законодавства України, і розглядати його немає підстав, громадське обговорення проводиться з грубими порушеннями, тому вимагаємо від Київської міської державної адміністрації негайно зняти його з розгляду, повернути на доопрацювання і провести повторне громадське обговорення.

Посадові особи, які погоджували проект ДПТ «Святошин-2», приймали рішення про винесення його на громадське обговорення і організовували процедуру з численними порушеннями, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності, а наразі усунені з посад.

Корисні посилання : https://m.youtube.com/watch?v=pdg-l_SwM5Q

Хроніка подій

13-03-2017
Відповідь

На петицію "Зняти з розгляду проект «Детального плану території житлового масиву Святошин-2 м. Києва». НЕ дозволити порушення законодавства України і Генерального плану розвитку Києва. Зберегти 40 га лісу." від 30-11-2016 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 23 Закону України «Про звернення громадян», Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, за моїм дорученням від 15.02.2017 № 08/КО-1756(п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва петицію «Зняти з розгляду проект «Детальний план території житлового масиву Святошин-2 міста Києва». Не дозволити порушення законодавства України і Генерального плану розвитку Києва. Зберегти 40 га лісу».

Зазначений проект містобудівної документації виконується відповідно до пункту 55 рішення Київської міської ради від 13.11.2013 № 518/10006 «Про затвердження міської програми створення (оновлення) містобудівної документації у місті Києві».

Громадські слухання проекту детального плану території проводилися згідно з вимогами статті 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядком проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 № 555.

Оголошення про початок процедури громадських слухань розміщено в газеті Київської міської ради «Хрещатик» від 04.11.2016 № 119 (4889). В оголошенні зазначено, що прилюдне експонування проекту детального плану території буде відбуватися в приміщенні Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації. Кінцевою датою прийняття пропозицій громадськості визначено 04.12.2016.

Листом від 05.12.2016 №107-33/7728 Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація направила розробникові, ТОВ «Терра Проджект», усі отримані зауваження та пропозиції для коригування проекту, журнал пропозицій та зауважень передано до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

На сьогодні розробник детального плану території не може представити остаточний варіант проектних рішень містобудівної документації, оскільки немає варіанта розвитку вулично-транспортної мережі Святошинського району міста (зокрема, трасування вулиці-дублера проспекту Перемоги), узгодженого з Київською обласною державною адміністрацією.

Оновлені проектні рішення детального плану території потребують розгляду на архітектурно-містобудівній раді при Департаменті містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). До моменту схвалення архітектурно-містобудівною радою належного варіанта проектних рішень детального плану території подальше його узгодження неможливе.

Під час засідання постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики 22.02.2017 вивчено аспекти порушеного в петиції питання, заслухано думки представників виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та громадськості. Члени комісії підтримали ініційовану Вами електронну петицію. За результатами розгляду комісія прийняла рішення звернутися до прокуратури міста Києва щодо проведення детальної перевірки, вжиття відповідних заходів прокурорського реагування та притягнення до відповідальності осіб, винних у самовільному знищенні зелених насаджень на території, визначеній у проекті детального плану території.

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування 28.02.2017 підтримано ініційовану Вами петицію та прийнято рішення про направлення звернення до виконавчого органу Київської міської (Київської міської державної адміністрації) щодо забезпечення проведення службового розслідування законності та процедури укладення договору на розроблення детального плану території житлового масиву Святошин-2 з проектною організацію ТОВ «Терра Проджект».

Обидві постійні комісії Київської міської ради ухвалили рішення про направлення листів до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо необхідності врахування зазначених у петиції зауважень та призупинення погодження детального плану території житлового масиву Святошин-2 до приведення його у відповідність з нормами природоохоронного законодавства.

Дякуємо Вам за небайдужість та активну громадянську позицію.

З повагою

Голова                                                                                   В. Кличко

22-02-2017
Розгляд петиції:

22.02.2017 на виконання доручення Київського міського голови В.Кличка (доручення від 15.02.2017 №08/КО-1756 (п)) відбулося чергове засідання постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики.

1. Підтримати пропозиції, викладені велектронній петиції щодо зняття з розгляду Київради проекту «Детального плану території житлового масиву Святошин-2 м. Києва» та збереження 40 га лісового масиву, в частині, що належать до повноважень постійної комісії Київради з питань екологічної політики, визначених рішенням Київради від 19.06.2014 №9/9.

2. Звернутися до Київського міського голови з рекомендацією призупинити погодження проекту детального плану території житлового масиву Святошин-2 м. Києва профільними структурними підрозділами виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) та вжити заходів для перегляду проекту детального плану території житлового масиву Святошин-2 м. Києва в частині приведення у відповідність до норм природоохоронного законодавства.

3. Звернутися до прокуратури м. Києва з приводу встановлення та притягнення до відповідальності осіб, що здійснили самовільне знесення зелених насаджень на території, визначеній у проекті детального плану території житлового масиву Святошин-2 м. Києва (у т.ч., в районі вулиць Львівської, 15 та Львівської, 18).

4. Звернутися до Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища, управління екології та природних ресурсів, а також до Державної екологічної інспекції у м. Києві щодо вивчення проекту «Детального плану території житлового масиву Святошин-2 м. Києва» та надання висновків про відповідність зазначеного проекту нормам природоохоронного законодавства.

17-02-2017
Розгляд петиції:

У виконавчому органі Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) на виконання доручення Київського міського голови Кличка В.В. від 15.02.2017 № 001-08/КО-1756 9п) розглянуто петицію № 5194 стосовно детального плану території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2 в межах вулиць Живописна, Шепетівська, Перемоги, Жмеринська, залізничної колії у Святошинському районі м. Києва.

Проект містобудівної документації виконується відповідно до рішення Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 13.11.2013 р. № 518/10006 «Про затвердження міської програми створення (оновлення) містобудівної документації у м. Києві» зі змінами та доповненнями, п. 55.

Громадські слухання проекту проведені згідно зі статтею 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні, затвердженому Кабінетом міністрів України № 555 від 25.05.2011.

Експозиція проекту для залучення пропозицій та зауважень громадськості була представлена у вигляді планшетів до 04.12.2016 у холі Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації. Також замовником детального плану території надано журнал для пропозицій та зауважень до проекту детального плану території від мешканців району, який знаходився у кабінеті відділу роботи із зверненнями громадян Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації.

Згідно з частиною шостою статті 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» пропозиції та зауваження від громадськості Святошинського району були подані в письмовому вигляді із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові, місця проживання, особистим підписом, у журналі пропозицій та зауважень до проекту детального плану території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2, які містять обґрунтування з урахуванням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів та правил.

Київською міською радою не приймалось окремого рішення про затвердження порядку проведення громадських слухань проектів містобудівної документації в м. Києві, який повинен визначати повноваження учасників таких слухань, детальний порядок їх проведення та процедуру розгляду пропозицій громадськості.

Оголошення про початок процедури громадських слухань надруковано в газеті Київської міської ради «Хрещатик» від 04.11.2016 № 119 (4889). В оголошенні визначено, що прилюдне експонування проекту детального плану території буде відбуватись в приміщенні Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, а кінцева дата прийняття пропозицій громадськості 04.12.2016. В період громадських слухань письмові пропозиції приймались Департаментом містобудування та архітектури.

Згідно із процедурою, описаною у постанові Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 № 555, проект детального плану повинен пройти коригування із врахуванням думки громадськості, наданої за допомогою журналу пропозицій та зауважень до проекту вказаного детального плану території від мешканців району, а також письмових звернень фізичних, юридичних осіб, власників та користувачів земельних ділянок, розташованих на території, щодо якої розроблено зазначений проект детального плану території, представників органів самоорганізації населення, діяльність яких поширюється на відповідну територію, народних депутатів України, депутатів Київської міської ради.

Листом від 05.12.2016 № 107-33/7728 Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація направила всі надані зауваження та пропозиції від мешканців району до проекту детального плану території для врахування думки громадськості під час коригування вищевказаного проекту розробником (ТОВ «ТЕРРА ПРОДЖЕКТ»), а також відповідний журнал пропозицій та зауважень до проекту вказаного детального плану території передано до Департаменту містобудування та архітектури.

Листом Департаменту від 08.12.2016 № 055-20655 зазначені матеріали направлені розробникові. Звіт щодо врахування пропозицій громадськості опрацьовується Департаментом містобудування та архітектури.

Розробник детального плану території, на сьогодні, не може представити остаточний варіант проектних рішень містобудівної документації, оскільки відсутній варіант розвитку вулично-транспортної межі Святошинського району міста (зокрема, трасування вулиці-дублера проспекту Перемоги), який узгоджений з Київською областю. Оновлені проектні рішення детального плану території потребують розгляду на архітектурно-містобудівній раді при Департаменті містобудування та архітектури. У зв’язку з викладеним, розгляд пропозицій громадськості не може бути завершений до моменту формування єдиного варіанту розвитку мікрорайону Святошин.

Таким чином, до моменту схвалення архітектурно-містобудівною радою компромісного варіанту проектних рішень детального плану території подальше узгодження проекту детального плану території комплексної реконструкції житлового масиву Святошин-2 в межах вулиць Живописна, Шепетівська, Перемоги, Жмеринська, залізничної колії у Святошинському районі м. Києва неможливо.

Матеріали проекту детального плану території на розгляд та погодження до Київської міської ради не направлялися.

Заступник голови                                                                                 О. Спасибко

15-02-2017
Доручення

Київський міський голова Віталій Кличко доручив (доручення від 15.02.2017 №08/КО-1756(п)) профільним заступникам голови Київської міської державної адміністрації, постійній комісії Київської міської ради з питань з питань містобудування, архітектури та землекористування, постійній комісії Київської міської ради з питань екологічної політики та керівнику апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку.

Надано відповідь