Зробити Київ дружнім та безбар’єрним для всіх категорій громадян

публікація Відповідь від 12.03.2016

Звертаємось до мера столиці Віталію Кличко від імені громадськості!

Якщо ми хочемо перетворити Київ на європейську столицю, то маємо думати не лише про себе! Київ має бути зручним та комфортним для пересування для всіх без винятку, включаючи людей з обмеженнями в пересуванні. І мова йде не лише про людей з інвалідністю, яких в столиці проживає більше 150 тисяч. Ми говоримо про людей на інвалідних візках, похилого віку, тих, хто має тимчасові проблеми зі здоров’ям та про батьків з дітьми на візках.

В столиці не дотримуються жодні норми щодо обладнання місць громадського користування, в тому числі громадський транспорт, лікарні, аптеки, магазини та інше для людей з обмеженнями в пересуванні.
Такий стан речей в столиці протирічить Конституції України, у якій зазначено, що усі люди є рівні в правах і мають мати однаковий доступ до громадських споруд, а також Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від березня 1991 року, який передбачає доступність всіх верств населення до громадських будівель Це порушує Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю, яку Україна ратифікувала в 2009 році і в якій також йде мова про доступність. Також існують місцеві норми ДБН В.2.3-17:2006 «Доступність будівель для маломобільних груп населення», яких також не дотримуються ані місцева влада, ані будівельні компанії та власники будівель.
Ми закликаємо вжити відповідних заходів та перетворити Київ на європейську столицю, а саме зробити місцеве середовище дружнім та безбар’єрним для всіх категорій громадян:

- провести реконструкцію та обладнати відповідно до норм місця загального користування та забезпечити наявність пандусів та з’їздів,
- запровадити жорсткі норми, щодо нових об’єктів (житлові будинки, супермаркети, навчальні заклади, вокзали, доступ до них та інше) та встановити контроль за їх дотриманням,
- залучити до розробки нових архітектурних споруд громадськість та архітекторів, які зможуть враховувати дотримання нормам безбар’єрності.

Європейська столиця – це комфортна столиця для всіх!

Громадська організація «Підмога.інфо»

Хроніка подій

12-03-2016
Відповідь

На петицію "Зробити Київ дружнім та безбар’єрним для всіх категорій громадян" від 10-11-2015 дана наступна відповідь:

Для дотримання норм, визначених статтею 23-Закону України «Про звернення громадян» та відповідно до рішення Київської міської ради від 08.10.2015 №103/2006 «Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій» ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва електронну петицію до Київської міської ради «Зробити Київ дружнім та безбар’єрним для всіх категорій громадян» розглянуто.

З метою створення сприятливих умов життєдіяльності для осіб з обмеженими фізичними можливостями в місті Києві запроваджено відповідну систему проектування та будівництва об’єктів містобудування , яка передбачає дотримання нормативних вимог з урахуванням потреб інвалідів та інших маломобільних груп населення.

Державними будівельними нормами встановлено чіткі вимоги щодо створення сприятливих умов  для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями, які, зокрема, визначені ДБН В 2.2-17-2006 «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення» (набрав чинності з 01.05.2007), ДБН В 2.2-18-2006 «Заходи соціального захисту населення» , а також у «Збірнику законодавчих та нормативних документів щодо безперешкодного доступу маломобільних груп населення до об’єктів житлового та цивільного призначення».

Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) розробив проект рішення Київської міської ради «Про затвердження Комплексної програми реалізації містобудівної політики на 2016-2018 роки». В одному із розділів цієї програми заплановано відпрацювання заходів зі створення безбар’єрного середовища, в короткостроковій перспективі в центральній частині міста. Ці заходи включають в себе як розробку концептуальних рішень, так і конкретних проектів з реконструкції тротуарів та доріг, облаштування пандусів в громадських спорудах, влаштування додаткових наземних пішохідних переходів, установку спеціальних світлофорів, обладнаних звуковим обладнанням, створення спеціальної навігації для маломобільних груп населення. Всі ці заходи мають бути проведені з урахуванням принципів універсального дизайну та потреб усіх верств населення незалежно від віку, статті та особливостей мобільності.

Крім того повідомляємо, що за рекомендацією постійної комісії Київської міської ради з питань містобудування, архітектури та землекористування Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) було доручено опрацювати питання щодо можливості оновлення складу міського комітету доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур, створеного відповідно до розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 11.02.2010 № 61 (зі змінами) «Про деякі питання створення сприятливих умов  для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями», а саме: включення до складу цього комітету представників громадськості, інвалідів та інших інших маломобільних груп населення.

З повагою

Київський міський голова                                                                                       В. Кличко

Відповідь на петицію

03-03-2016
Розгляд петиції:

24.02.2016 року на виконання доручення заступника міського голови-секретаря Київської міської ради Прокопіва В. від 30.12.2015 № 08/КО-13099(п) відбулося засідання постійної комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту.

На засіданні було ухвалено:

1. Розгляд електронної петиції "Зробити Київ дружнім та безбар'єрним для всіх категорій громадян" відкласти.

2. Створити робочу групу щодо розгляду електронної петиції "Зробити Київ дружнім та безбар'єрним для всіх категорій громадян" щодо проведення реконструкції та обладнання будівель пандусами та з'їздами  для маломобільних верств населення у складі:

- Гелевея О.І.  – голова постійної комісії;

- Крикунова Ю.В. – заступник голови постійної комісії;

- Лобан Ю.М. – секретар постійної комісії;

- Пабата О.В.  – член постійної комісії, голова робочої групи

-представника Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

-представника Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

-представника Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

-представника Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

-представника Департаменту будівництва та житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

- представників громадських організацій.

3. Надати протокольне доручення Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)  та районним в місті Києві державним адміністраціям надати інформацію  про стан виконання рішення Київської міської ради № 625/1489 від 11 червня 2015 року "Про забезпечення обов’язкового обладнання пандусами об’єктів соціальної інфраструктури обслуговування населення м. Києва".

4. Звернутись до Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради, Департаменту містобудування та архітектури м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту будівництва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо надання кандидатур для включення їх до складу робочої групи.

5. Доручити робочій групі за результатами опрацювання питання  надати у комісію висновки та пропозиції

Витяг з протоколу №9

05-01-2016
Доручення

Заступник міського голови-секретарь Київської міської ради В. Прокопів  доручив (доручення № 08/КО-13099(п) від 30.12.2015) постійній комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту та постійній комісії Київради з питань містобудування та землекористування розглянути електронну петицію в установленному порядку.

Надано відповідь