публікація Відповідь від 22.03.2016

Створити в місті Києві мережу ЛЕГАЛЬНИХ автоматів для збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок і тд. Заохочувати громадян використовувати ці автомати шляхом надання купонів-знижок на товари/послуги в магазинах чи державних установах.

Хроніка подій

22-03-2016
Відповідь

На петицію "Автомати для збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок" від 09-11-2015 дана наступна відповідь:

З метою дотримання норм, визначених статтею 231 Закону України «Про звернення громадян», у Київській міській раді було розглянуто в порядку, визначеному рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 №103/2006 «Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій», ініційовану Вами петицію «Автомати для збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок», щодо якої мною було надано доручення від 28.12.2015 № 08/КО-12880 (п) розглянути її на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу та постійної комісії Київської міської ради з питань  екологічної політики.

З огляду на те, що тема зазначеної петиції є надзвичайно актуальною, оскільки за останні 15 років чинним законодавством це питання не було врегульовано й наразі залишається законодавчо чітко не визначеним, на засіданнях зазначених комісій електронна петиція була одноголосно підтримана.

У м. Києві існує система збирання та перероблення небезпечних відходів у складі побутових відходів, яка регламентується чинним законодавством. За цією системою підприємства, організації, установи та мешканці міста повинні збирати небезпечні відходи, які утворюються в побуті, та здавати їх спеціалізованим підприємствам для перероблення та утилізації. Однак, наразі, ця система діє лише на великих підприємствах, де утворюється порівняно велика кількість таких відходів та налагоджений відповідний їх облік і контроль.

Що ж стосується маленьких підприємств та населення міста, то ця система потребує суттєвого вдосконалення та розвитку.

На сьогодні в Києві існує міська природоохоронна програма, в рамках якої збір відпрацьованих батарейок можливий у всіх приміщеннях житлово-експлуатаційних дільниць 10 районів міста та у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах. Постійно зростає кількість підприємств та організацій, які приєднуються до ініціативи та передають зібрані батарейки до комунального підприємства «Київкомунсервіс».

Питання, викладене в електронній петиції, щодо встановлення мережі автоматичних систем приймання небезпечних відходів у складі побутових, розглядалось та було опрацьовано у Департаменті житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), але, з огляду на високу вартість та низькі антивандальні властивості зазначених контейнерів для збору, прийняте не було. На сьогодні комунальним підприємством «Київкомунсервіс» придбано контейнер для збору енергозберігаючих ламп, хімічних елементів живлення та ртутних термометрів для вивчення принципу роботи та розгляду можливості власного місцевого виробництва таких контейнерів.

Питання щодо заохочення населення до правильного поводження із небезпечними відходами шляхом надання знижок на товари та послуги розглядається Київською міської радою в розрізі підготовки змін до природоохоронного законодавства в частині збільшення відповідальності виробників, а також імпортерів виробів, що в результаті вжитку перетворюються на небезпечні відходи у складі побутових.

Окрім вищенаведених результатів опрацювання електронної петиції, Департаментам житлово-комунальної інфраструктури та суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), а також комунальному підприємству «Київкомунсервіс»   вже доручено розробити та подати на розгляд Київської міської ради Концепцію збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок у м. Києві, а Департаменту міського благоустрою виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) включити відповідну статтю до переліку природоохоронних заходів для забезпечення часткового фінансування впровадження мережі спеціалізованих контейнерів для збору екологічно небезпечних відходів за рахунок коштів Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища.

Отже, електронна петиція «Автомати для збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок» Київською міською радою прийнята та підтримана, робота по вирішенню проблемних питань,  вказаних у ній, ведеться в межах повноважень Київської міської ради, і незабаром громадськість буде обов’язково повідомлена про її результати.

Київський міський голова                                                      В. Кличко

Відповідь на петицію:

24-02-2016
Розгляд петиції:

24.04.2016 на виконання доручення Київського міського голови В.Кличка від 28.12.2015 № 08/КО-12880(п) відбулося засідання постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики

На засіданні було ухвалено:

1.     Підтримати електронну петицію щодо створення у м. Києві мережі автоматів для збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок тощо.

2.     Взяти до відома пропозиції Департаменту житлово-комунальної інфраструктури про можливість облаштування у м. Києві мережі спеціалізованих контейнерів для збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок.

3.     Рекомендувати управлінню екології та охорони природних ресурсів Департаменту міського благоустрою  включити відповідну статтю до переліку природоохоронних заходів для забезпечення часткового фінансування впровадження мережі спеціалізованих контейнерів для збору екологічно небезпечних відходів за рахунок коштів Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища.

Витяг з протоколу №4 від24.02.2016

25-01-2016
Повідомлення

На виконання доручення Київського міського голови В.Кличка від 28.12.2015 № 08/КО-12880(п) відбулося засідання постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

На засіданні було ухвалено:

1. підтримати петицію «Автомати для збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок»;
  2. запропонувати директору Департаменту ЖКІ Новицькому Д.Ю. та директору КП «Київкомунсервіс» Русіну Є.Є.:
    • підготувати автору петиції Олені Полянській довідку про поточний стан справ по збору вторинної сировини, яка зазначена в петиції та інформацію щодо розробки Концепції збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок у м. Києві;
    • у термін до 25.02.2015 р. розробити та подати на розгляд постійної комісії Концепцію збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок у м. Києві;
    • публікувати у ЗМІ подяку киянам за зібрані у 2015 році 4 тони використаних батарейок;
    • залучити представників Департаменту суспільних комунікацій до розробки та реалізації Концепції збору батарейок, енергозберігаючих ламп, ртутних градусників, пластикових пляшок у м. Києві

Протокол №1 від 29.01.2016 року

29-12-2015
Доручення

Київський міський голова Віталій Кличко доручив (доручення від 28.12.2015 № 08/КО-12880(п)) постійній комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу та постійній комісії Київради з питань екологічної політики розглянути електронну петицію в установленному порядку.

Надано відповідь