Створення мережі громадських вбиралень у Києві

публікація На реалізаціі 01.02.2017

Забезпечення гідних та комфортних умов життя — одне з найважливіших завдань сучасного міста. Наразі кияни та гості столиці не мають можливості реалізувати базові людські потреби, в тому числі відвідувати міські вбиральні. Ця проблема — варварський та принизливий прояв київської сучасності.

Сьогодні кияни вимушені вигадувати способи потрапити до закладів громадського харчування, культури або нарікати себе на огидний досвід малочисельних комунальних вбиралень, аби реалізувати свої людські потреби. Водночас, представники маломобільних груп населення взагалі позбавленні доступу до вбиралень.

У минулому кожен київський парк був оснащений безкоштовною громадською вбиральнею. У 90-і роки більшість з них була закрита, частина просто закинута, частину переформатували у ресторани, як, наприклад, на Русанівській набережній. Нові громадські вбиральні так і не з’явились. Наразі у Києві є десятки зачинених туалетів у парках, громадських місцях та підземних переходах.

В 2017 році ходіння до вітру в українській столиці має скінчитися, попри глумливе ставлення до людських потреб керівників КМДА, яке проявляється як на словах так і у справах. Нещодавно керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко фактично глузував над киянами, які намагаються виживати в умовах некомфортного міста. Чиновник звинувачує городян у порушенні правил, не створюючи при цьому ані комфортних громадських вбиралень, ані паркувальних місць та зручних переходів. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1183790255016439&set=a.134382759957199.25355.100001564269790&type=3

Замість глузувань у соцмережах Київська міська адміністрація має взяти на себе відповідальність по створенню мережі сучасних та доступних вбиралень в місті, яка б повністю забезпечила реалізацію базової потреби громадян в столиці.

Першочергово вбиральні мають бути створені в місцях великого скупчення людей, таких як станції метро та транспортні вузли. Другою чергою має стати забезпечення відповідною інфраструктурою зон відпочинку, рекреації, загального користування та громадських просторів. Третьою чергою має стати забезпечення доступу до об'єктів зазначеної інфраструктури в спальних районах, які мають знаходитися в межах пішохідної відстані, виходячи з розрахунків 15 000 зареєстрованих мешканців на одну вбиральню.

Об'єкти мають враховувати потреби всіх громадян - з особливостями рухового апарату, зору та ін. Доступ до об'єктів може бути реалізований на підставі сплати за користування, яка не може перевищувати половину вартості одиниці соціального хліба. Вбиральні мають надавати громадянам доступ до одного літру якісної питної води за одне відвідування.

Хроніка подій

Реалізація петиції:

На черговому засідання постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу розглянуто інформацію про хід виконання петиції №4636 «Створення мережі громадських вбиралень у Києві».

За результатом розгляду ВИРІШЕНО:

1. Взяти до уваги інформацію про виконання петиції № 4636.

2. Запропонувати заступнику голови КМДА Пантелеєву П.О. :

• звернути увагу на недостатні заходи по виконанню петиції №4636;
  • проаналізувати ситуацію з експлуатацією вбиралень у м. Києві та надати відповідні висновки до постійної комісії;
  • опрацювати питання щодо можливості передачі в безоплатну оренду діючих туалетів при умові сплати комунальних послуг орендарем;
  • надати пропозиції щодо визначення єдиного відповідального за реалізацію Програми по створенню мережі громадських вбиралень у м. Києві.

3. Запропонувати генеральному директору СВКП «Київводофонд» Козловській С.С. терміново надати до постійної комісії результати інвентаризації громадських вбиралень та відповідну план-схему їхнього розташування.

4. Повторно розглянути питання про виконання петиції №4636 «Створення мережі громадських вбиралень у Києві» у вересні цього року.

Витяг з протоколу засідання ПК

01.02.2017
Відповідь

На петицію "Створення мережі громадських вбиралень у Києві" від 28-09-2016 дана наступна відповідь:
 Відповідно до статті 23 Закону України «Про звернення громадян» і Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, за моїм дорученням від 28.12.2016 № 08/КО-15536(п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва петицію «Створення мережі громадських вбиралень у місті Києві».

Громадські вбиральні стаціонарного типу, що належать до комунальної власності міста Києва, передано на баланс спеціалізованому водогосподарському комунальному підприємству «Київводфонд». На сьогодні на балансі підприємства перебувають 86 громадських вбиралень стаціонарного типу комунальної власності територіальної громади міста Києва. З них 44 об’єкти розташовані у парках та скверах міста, а 42 – біля станцій метрополітену, у підземних переходах тощо.

Більша частина вбиралень, які обліковуються на балансі комунального підприємства «Київводфонд», перебувають у задовільному технічному стані – 53 об’єкти. Роботу 33 об’єктів припинено через незадовільний технічний стан та необхідність проведення капітального ремонту чи реконструкції.

У зонах відпочинку біля води працюють громадські вбиральні, що перебувають на балансі комунального підприємства «Плесо» – 33 об’єкти. Також доступні для користування громадські вбиральні районних комунальних підприємств по утриманню зелених насаджень КО «Київзеленбуд» – 9 об’єктів. За кошти інвестора ТОВ «Тут сервіс» у місті Києві встановлено додатково      34 туалетні модулі.

Звичайно, така кількість громадських вбиралень на території міста Києва не задовольняє потреби мешканців та гостей столиці. У зв’язку з цим розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 18.04.2008 № 579 «Про вільний доступ громадян до туалетів закладів громадського харчування» для мешканців та гостей міста Києва запроваджено безоплатний та вільний доступ до туалетів закладів громадського харчування.

Рішенням Київської міської ради від 15.11.2007  № 1211/4044 у місті Києві затверджено Схему розміщення громадських вбиралень із застосуванням туалетних модулів, якою визначено місця для громадських вбиралень, зокрема модульного типу, з під’єднанням до інженерних мереж міста. Схема розміщення громадських вбиралень постійно актуалізується на підставі узагальненої інформації, яка надходить від районних в місті Києві державних адміністрацій.

Водночас робота в цьому напрямку не припиняється, розширення мережі громадських вбиралень планується за рахунок збільшення кількості вбиралень модульного типу. Зокрема, розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 30.10.2013 № 1948 «Про будівництво інженерних мереж та встановлення громадських вбиралень модульного типу» затверджено поадресний перелік місць встановлення           121 громадської вбиральні модульного типу.

Під час засідання постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу 16.01.2017 вивчено аспекти порушеного в петиції питання, заслухано думки представників виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та громадськості.

За результатами розгляду питання члени комісії одноголосно підтримали ініційовану Вами електронну петицію та прийняли рішення запропонувати заступникові голови Київської міської державної адміністрації Пантелеєву П.О. дати доручення відповідним структурним підрозділам виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) підготувати пропозиції щодо створення умов для приватно-комунального партнерства з метою подальшого розвитку мережі громадських вбиралень у місті Києві.

Тариф на послуги з користування громадськими вбиральнями буде формуватися з огляду на те, щоб він залишався прийнятним для населення та водночас компенсував фінансові витрати на утримання громадських вбиралень, що має відповідати затвердженим санітарно-гігієнічним, епідеміологічним та екологічним нормам.

Дякую Вам за небайдужість та активну громадянську позицію.

З повагою

Голова                                                                                   В. Кличко

Відповідь 4636

16.01.2017
Розгляд петиції

16.01.2016 на виконання доручення Київського міського голови В.Кличка (доручення  від від 28.12.2016 №08/КО-15536 (п)) відбулося позачергове засідання постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

Вирішили:

1. Відмітити, що автор петиції №4636 Щелкунов С.С, був запрошений на засідання постійної комісії, але не зміг взяти участь у засіданні з об'єктивних причин;

2. Підтримати петицію №4636 "Створення мережі громадських вбиралень у м.Києві";

3. Запропонувати заступнику голови КМДА Пантелеєву П.О. у термін до 20.02.2017 підготувати та надати на розгляд постійній комісії:

• інвентаризаційний звіт громадських вбиралень, які знаходяться на балансі комунальних підприємств у м. Києві
  • розробити пропозиції щодо створення умов для приватно-комунального партнерства;
  • розробити проект схеми громадських вбиралень у м. Києві.

Витяг з протоколу №1 від 16.01.2017

28.12.2016
Доручення

Київський міський голова Віталій Кличко доручив (доручення  від 28.12.2016 №08/КО-15536 (п)) постійній комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу та виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку.