публікація Відповідь від 11.11.2016

В связи с тем, что личность Степана Бандеры является неоднозначной даже для украинских граждан, а для многих даже провокационной, следует присвоить проспекту нейтральное название. Если Украина не хочет повторять советское прошлое, то не следует повторять и советские же методы, насаждая повсюду образ Бандеры, как советы насаждали образ Ленина. Это серьезная ошибка, которая может привести к проблемам в дальнейшем. Как житель Киева и гражданин Украины настаиваю на том, чтобы название носило географический, художественный или какой-либо иной характер, но не связанный с именем людей, не имеющих никакого отношения ни к Киеву, ни даже к современной Независимой Украине и ее будущему. Я уже не говорю о том, что судить людей нужно по результату, а не намерениям. Не будем же мы считать уважаемого господина Кличко мэром до того, как он выиграл выборы, или чемпионом мира по боксу до того, как он выиграл бой, верно? Бандера же своей цели в отношении Украины не достиг, следовательно прославление его является чрезмерным. А в случае с конкретным переименованием еще и неконструктивным и раздражительным. Проспекты, мосты Киева должны называться так, как это удобно киевлянам, а не так, как это не нравится Кремлю. Политическая подоплека этого переименования совершенно очевидна, а реализация на практике только подрывает доверие граждан к действующим властям города Киева, особенно с учетом того, насколько единогласно переименование было поддержано (хотя в Киеве такого единогласия, очевидно, нет). Исправьте эту ошибку пока есть такая возможность, тем более, что можно найти колоссальное количество альтернативных и совершенно безобидных вариантов. Уверен, многие люди будут за это благодарны.

Хроніка подій

11.11.2016
Відповідь

На петицію "Не допустить переименования Московского проспекта в проспект имени Степана Бандеры и присвоить ему нейтральное название." від 08-07-2016 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 23 Закону України «Про звернення громадян» і Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006 (далі – Положення), за моїм дорученням від 03.10.2016 № 08/КО-11491(п) розглянуто ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва петицію «Не допустити перейменування Московського проспекту на проспект імені Степана Бандери і присвоїти йому нейтральну назву».

Відповідно до статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» громадяни можуть звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.

Відповідно до пункту 4.4 Положення (зі змінами, внесеними рішенням Київської міської ради від 17.03.2016 № 233/233) петиція розглядається за умови збору на її підтримку не менше 10 000 (десяти тисяч) підписів громадян упродовж не більше трьох місяців з дня оприлюднення такої електронної петиції.

Відповідно до пункту 5.1 Положення секретаріат Київської міської ради після набрання електронною петицією необхідної кількості підписів на її підтримку невідкладно здійснює перевірку справжності підписів. У разі виявлення в процесі перевірки фактів підписання електронної петиції без участі громадянина, всі голоси, які мають ознаки фальсифікації, автоматично відраховуються.

З огляду на кількість голосів на підтримку електронної петиції, які залишилися після такого відрахування, петиція підлягає розгляду в порядку, передбаченому пунктом 4.5 або розділом V Положення.

На виконання доручення керівника апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 18.10.2016 № 08/КО-11491(п) управління інформаційно-комунікаційних технологій та захисту інформації апарату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) провело перевірку процедури голосування за електронну петицію № 4094.

Перевіркою встановлено, що в процесі голосування зафіксовано 68 фактів подвійного голосування, 2652 джерела накруток (більше 3 голосів з однієї ІР-адреси за день). На підставі цієї перевірки можна стверджувати, що загалом було накручено близько 2937 голосів, що становить 27,4 % загальної кількості підписів, це суттєво вплинуло на досягнення петицією необхідної кількості голосів.

Зважаючи на виявлені факти незаконного втручання в роботу системи подання електронних петицій, які призвели до спотворення волевиявлення членів територіальної громади міста Києва, виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) направив звернення від 20.10.2016 № 001-2980 до прокуратури міста Києва з проханням провести детальну перевірку та в разі підтвердження викладених у листі фактів внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за частиною першою статті 31 Кримінального кодексу України.

Водночас інформуємо, що перейменування проспекту Московського на проспект імені Степана Бандери відбулося на підставі рішення Київської міської ради від 07.07.2016 № 559/559 «Про перейменування вулиць, проспектів, та провулків в місті Києві». Це рішення було підтримано депутатами Київської міської ради відповідно до норм Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій» з урахуванням результатів  громадського обговорення та висновків Комісії з питань перейменувань.

Зважаючи на викладене, на сьогодні немає підстав для вжиття заходів щодо недопущення перейменування проспекту Московського на проспект імені Степана Бандери та присвоєння йому іншої назви.

Дякуємо Вам за небайдужість та активну громадську позицію.

З повагою

Голова                                                                                   В. Кличко

Відповідь КМГ

18.10.2016
Доручення:

Київським міським головою було доручено перевірити електронну петицію на відповідність вимогам ст. 23 (1)  Закону України "Про звернення громадян" в частині недопущення автоматичного введення інформації, у тому числі підписання електронної петиції без участі громадянина.

05.10.2016
Розгляд петиції:

05.10.2016 року на виконання доручення Київського міського голови від 03.10.2016 №08/КО-11491(п) відбулося засідання профільної комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків.

На засідання було ухвалено:

Враховуючи що електронну петицію № 4094 "Не допустить переименования Московского проспекта в проспект имени Степана Бандеры и присвоить ему нейтральное название" неможливо розглянути по суті, направити її до комісії з питань найменувань для надання її авторові обґрунтованої відповіді щодо підстав та обґрунтувань, які спричинили перейменування просп. Московського на просп. С.Бандери.

Витяг з протоколу

04.10.2016
Доручення

Київський міський голова Віталій Кличко доручив (доручення  від 03.10.2016 №08/КО-11491(п)) постійній комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування , регіональних та міжнародних зв`язків та виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку.