публікація На реалізаціі 22.03.2016

Наразі реальний стан Либеді просто жахає: береги річки протягом багатьох років заростали деревами, щодня зливаються тисячі літрів хімікатів, русло Либеді забруднено механічним сміттям. Ситуація жахає також і тим що Либідь забруднює Дніпро, а Дніпро далі Чорне море.
Останніми роками річку почали забруднювати шляхом зкидання брудного хімічного талого снігу. Останнім часом сніг стали зкидати навіть на території природо-охоронного обєкту "Лиса гора", територія якого прямо межує із річкою Либідь.
Громаді Києва відомі наміри деяких посадовців знищити річку ЛИбідь як природний обєкт та забудувати усю долину річки висотними будівлями, закатавши саму річку у сіре бетонне русло. Досить знищувати Київ!!!
Вимагаю київську мыську владу:
1) терміново визнати екологічний стан річки Либідь як критичний та такий що потребує негайного вживання заходів щодо реанімації екологічної ситуації.
2) терміново заборонити будь-яке зкидання талого снігу та іншого механічного сміття на території русла Либеді та прилеглих територіях!
3) терміново ліквідувати усі без вийнятку врізки у русло ріки через які щодня зливаються тисячі літрів хімічних речовин.
4) розпочати публічне обговорення долі долини річки Либідь, як публічного простору, де буде облаштовано нові веломаршрути, облаштовано екстрім парк, збудовано спортивно-дитячі майданчики, облаштовано нормальне освітлення, збудовано літній кінотеатр, офіційний графіті парк для проведення міжнародних фестивалів
5) розпочати розробку розміщення сніго плавильних станцій поза долиною річки Либідь, або поблизу річки, проте виключно із використанням фільтрів проти хімічного та механічного забруднення!
Сподіваюсь київська влада почує киян та почте реформи котрі реально покращать життя киян

Хроніка подій

29.03.2017
План заходів

Відповідно до вимог Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій затвердженого рішенням Київської міської ради від 09.02.2017 №817/1821 розроблено план заходів, спрямованих на реалізацію порушених в електронній петиції

План заходів

22.03.2016
Відповідь

На петицію "Визнати долину русла річки Либідь зоною екологічного лиха та розпочати вживання невідкладних заходів із відновлення екосистеми річки Либідь та навколишьої території!" від 05-11-2015 дана наступна відповідь:

Згідно з порядком, визначеним рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006 «Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій», в Київській міській раді було зареєстровано,  розглянуто та відповідно опрацьовано електронну петицію «Визнати долину русла річки Либідь зоною екологічного лиха та розпочати вживання невідкладних заходів із відновлення екосистеми річки Либідь та навколишньої території!».

Легендарна річка Либідь – друга за величиною річка Києва, яка є свідком найвизначніших історичних подій древнього Києва та символом нашого міста. Сучасна Либідь не дуже помітна у Києві та незаслужено забута, але вона залишається важливою складовою міського середовища і, на жаль, потребує відродження своєї екосистеми.

Слід зауважити, що відродження річки Либідь можливе при комплексному вивченні всього водозбірного басейну річки, впровадження архітектурно-ландшафтних, інженерних заходів та поетапних заходів щодо формування екологічно безпечного міського середовища.

Тому в процесі розгляду електронної петиції було заслухано інформацію профільних структурних підрозділів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), підтримано зазначену петицію та створено робочу групу у складі депутатів постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики та фахівців управління екології та природних ресурсів Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), комунального підприємства «Плесо», Державної екологічної інспекції у м. Києві.

В найближчому майбутньому заплановано провести ряд заходів щодо покращення екологічного стану річки Либідь, а саме:

- проведення перевірок автомийок, СТО та гаражних кооперативів, що розташовані вздовж водотоку р. Либідь, в частині дотримання правил скиду господарсько-побутових стічних вод;

- здійснення інвентаризації несанкціонованих підключень до системи ливневої каналізації вздовж водотоку р. Либідь;

- внесення змін до Переліку місць для тимчасового накопичення снігу в осінньо-зимовий період 2015-2016 рр. (затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 29.10.2015 № 1062) в частині перенесення майданчиків, розташованих на вул. Байковій (біля залізничного мосту) у Шевченківському районі м. Києва та на вул. Саперно-Слобідській у Голосіївському районі м. Києва, з території прибережної захисної смуги  річки Либідь. А також забезпечення демонтажу споруд (будинки для персоналу, шлагбауми, ворота тощо) на зазначеній території.

Також в ході опрацювання електронної петиції було надано відповідні рекомендації Національному історико-архітектурному музею «Київська фортеця» (власнику комплексної пам’ятки природи місцевого значення «Природне русло р. Либідь» як єдиного фрагменту природного русла річки) по забезпеченню належного благоустрою частини природного русла річки Либідь від виходу із закритого каналізаційного колектора по вул. Саперно-Слобідській до Столичного шосе.

З огляду на важливість викладених в електронній петиції проблем та суспільну занепокоєність питанням збереження та відновлення екосистеми річки Либідь Київською міською радою вбачається доцільним та вже доручено організувати інвестиційний конкурс щодо впровадження проекту ревіталізації річки Либідь та ініціювати розроблення цільової програми з благоустрою та екологічного оздоровлення басейну річки Либідь.

Колись Либідь вважалася найкрасивішою річкою Києва і навіть зараз, у найнесприятливіших умовах, вона продовжує жити. За умови наявності фінансування, виконавши цілий ряд розроблених уже заходів, відродити річку цілком можливо.

Київський міський голова                                               В. Кличко

Відповідь на петицію:

12.02.2016
Розгляд:

3.02.16 року на виконання доручення заступника міського голови-секретаря Київради Прокопіва В.В. від 21.01.2016 №08КО-425(п) відбулося засідання профільної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики.

На засідання було ухвалено:

1.    Звернутися до Департаменту транспортної інфраструктури та КК «Київавтодор» з рекомендацією щодо внесення змін до Переліку місць для тимчасового накопичення снігу у осінньо-зимовий період 2015-2016 рр., затвердженого розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 29.10.2015 № 1062, в частині перенесення майданчиків, розташованих на вул. Байковій (біля залізничного мосту) у Шевченківському районі м. Києва та на вул. Саперно-Слобідській у Голосіївському районі м. Києва з території прибережної захисної смуги р. Либідь, а також забезпечити демонтаж споруд (будинки для персоналу, шлагбауми, ворота тощо) на зазначеній території.
  2.   Рекомендувати КК «Київавтодор» вжити заходів для здійснення інвентаризації несанкціонованих підключень до системи ливневої каналізації вздовж водотоку р. Либідь.
  3.   Створити робочу групу у складі депутатів постійної комісії Київради з питань екологічної політики (за згодою) та з залученням фахівців управління екології та природних ресурсів Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища, КП «Плесо», Державної екологічної інспекції у м. Києві для перевірки автомийок, СТО та гаражних кооперативів, що розташовані вздовж водотоку р. Либідь, в частині дотримання правил скиду господарсько-побутових стічних вод.
  4.    Ініціювати розроблення цільової програми  з благоустрою та екологічного оздоровлення басейну річки Либідь.
  5.    Звернутися до Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» щодо забезпечення належного благоустрою частини природного русла р. Либідь від виходу із закритого каналізаційного колектору по вул. Саперно-Слобідській до Столичного шосе, оскільки рішенням Київради від 28.12.2004 № 1061/2471 «Про доповнення до переліку природних об’єктів, які оголошуються заказниками та пам’ятками природи місцевого значення» заклад визнано власником комплексної пам’ятки природи місцевого значення «Природне русло р. Либідь» як єдиного фрагменту природного русла річки.
  6.     Звернутися до постійно діючої конкурсної комісії по залученню інвесторів до фінансування будівництва, реконструкції, реставрації тощо об’єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва з пропозицією організувати інвестиційний конкурс щодо впровадження проекту ревіталізації річки Либідь.

http://kmr.gov.ua/uk/comisii/24/protokol протокол засідання постійної комісії Київради з питань екологічної політики №2 від 03.02.2016

02.02.2016
Доручення

Заступник міського голови-секретар Київської міської ради Володимир Прокопів доручив Постійній комісії Київради з питань екологічної політики розглянути електронну петицію в установленому порядку.