Індивідуальний облік тепла в квартирах з вертикальним розподілом опалення

публікація На реалізаціі 15.09.2016

На сьогоднішній день існує величезна кількість жителів міста, які живуть в квартирах з вертикальним розведенням опалення. І всі ці громадяни позбавлені права індивідуального обліку використаної теплової енергії, тому що комунальні організації на відріз відмовляються погоджувати установку лічильників у таких квартирах.
Одні утеплюють своє житло, а інші нічого для цього не роблю і навіть іноді навпаки, а платять усі порівну. Це груба і необгрунтована дискримінація!
Існує норма, спираючись на яку обґрунтовують відмову: різниця температур між входом і виходом опалювальнї системи повинна бути більше 3-х градусів, інакше буде велика похибка в розрахунках. Одна батарея такої різниці температур не дає. Однак, існує європейська практика обліку тепла в такій ситуації. На одну батарею квартири встановлюється лічильник, при цьому на всі батареї встановлюється пристрої-розподільники обліку теплової енергії. Таким чином, лічильник акумулює дані розподільників і відбувається розрахунок пропоционально споживання.
Практика індивідуального обліку теплової енергії в квартирах з вертикальної однотрубної системою розведення опалення існує і в Україні. Однак узгодження таких проектів проходить виключно через суд. Ледве це можна назвати цивілізованим шляхом.

Суть петиції полягає у вимозі розробити, погодити та затвердити методику проектування установки лічильників індивідуального обліку теплової енергії для квартир з вертикальній однотрубній системою розведення опалення. Дана методика повинна стати обов'язковою для узгодження комунальними службами проектів установки лічильників, за умови її дотримання.

Хроніка подій

02.10.2017
Реалізація петиції:

02 жовтня 2017 року на засіданні постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу заслухано звіти щодо стану виконання петиції. За результатом заслуховування вирішили:

1.1. прийняти до відома інформацію про стан виконання петиції №3546;
1.2. запропонувати Департаменту ЖКІ:
• прискорити роботу з Мінрегіонбудом для прояснення можливості розроблення методики розрахунку витрат тепла для квартир з вертикальною системою розведення опалення;
• поінформувати Мінрегіонбуд про наміри по завершенню в поточному році експерименту по індивідуальному обліку тепла в квартирах з вертикальним розподілом опалення ОСББ «Актив» по проспекту Бажана, 16.

Витяг з протоколу засідання ПК

05.07.2017
План заходів

Відповідно до вимог Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій затвердженого рішенням Київської міської ради від 09.02.2017 №817/1821 розроблено план заходів, спрямованих на реалізацію порушених в електронній петиції питань.

План заходів

15.09.2016
Відповідь

На петицію "Індивідуальний облік тепла в квартирах з вертикальним розподілом опалення" від 13-05-2016 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 23 Закону України «Про звернення громадян» і Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08.10.2015 № 103/2006, за моїм дорученням від 15.08.2016 року № 08/КО-9767(п)  на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу розглянуто ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва петицію «Індивідуальний облік тепла в квартирах з вертикальним розподілом опалення».

Під час засідання постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу 05.09.2016 заслухано інформацію профільних структурних підрозділів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та одноголосно підтримано ініційовану Вами петицію.

Маючи обмежені технічні умови, встановлення будинкового засобу обліку теплової енергії у будинках з вертикальною системою опалення не вирішує питання індивідуального обліку фактично використаної теплової енергії. З огляду на це врегулювання механізму проектування та встановлення індивідуальних засобів обліку теплової енергії у багатоквартирних будинках радянського періоду забудови потребує регламентування нормативно-правовими актами, будівельними та санітарними стандартами, правилами та нормами.

Враховуючи викладене, постійна комісія прийняла рішення про створення робочої групи для опрацювання та підготовки відповідних проектів нормативних актів з організації обліку теплової енергії у багатоквартирних будинках з вертикальною системою опалення у місті Києві. Пропозиції буде надіслано для розгляду та погодження до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міністерства економіки України і профільних комітетів Верховної Ради України.

Дякую Вам за небайдужість та активну громадянську позицію.

З повагою

Голова                                                                                   В. Кличко

Відповідь на петицію:

05.09.2016
Розгляд петиції:

05.09.2016 на виконання доручення Київського міського голови В.Кличка від 15.08.2016 №08/КО-9767(п) відбулося засідання постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

На засіданні було ухвалено:

1.   підтримати петицію №3546 «Індивідуальний облік тепла в квартирах з вертикальним розподілом опалення» та сприяти запровадженню та коригуванню відповідних законодавчих та нормативних актів для організації обліку теплової енергії;

2.  створити робочу групу на чолі із першим заступником голови постійної комісії Ноздрею В.І. у складі: Манойленко Н.В., Кутняк С.В., Дегтярьова Л.В., Гуманенко В.Л., Тесленко П.П., Костенко Ю.М., Малежик О.М., Саєнко Г.К. для підготовки відповідних законодавчих ініціатив та нормативних актів для організації обліку теплової енергії та направлення їх до Мінрегіонбуду, Мінекономіки та Верховної Ради України.

витяг з протоколу засідання ПК

15.08.2016
Доручення:

Київський міський голова Віталій Кличко доручив (доручення  від 15.08.2016 №08/КО-9767(п)) постійній комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу та виконавчому органу Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянути електронну петицію в установленому порядку.