Врятуймо озеро Качине!

публікація Недостатньо підписів

На Позняках є прекрасне озеро Качине.
Його в цьому році безжально намагалися засипати будівельним сміття. Не зважаючи на те, що озеро є територією мешкання та гніздування різноманітних птахів (САМЕ ЗАРАЗ РОЗПАЛ ГНІЗДУВАННЯ), і те, що там рибалять мешканці щодня, значну його частину наразі засипано.
Згідно з інформацією Державного інституту управління та економіки водних ресурсів озеро є природнім об’єктом, а саме, старічним озером, на ділянці колишнього русла річки (стариці). Це озеро зафіксовано на мапі Києва ЩЕ 1932 року!
За результатами виїзної перевірки інспекторським відділом КП «Плесо» встановлено, що на території цієї водойми проводяться земляні роботи. Мета знищення озера – збудувати будинок на 1276 квартир, тобто щонайменше на 3000 мешканців! Проте район вже потерпає від щільної забудови! Дитячі садки, школи переповнені, паркуватися нема де….
Преамбулою Водного кодексу України встановлено, що усі води (водні об’єкти) на території України є національним надбанням Українського народу, однією з природних основ його економічного розвитку і соціального добробуту. Згідно із положеннями статей 3, 4 Водного кодексу України природні водойми (озера) належать до водного фонду України, а землі, зайняті річками, озерами, водосховищами, іншими водними об'єктами, болотами та прибережені захисні смуги навколо водойм є землями водного фонду. Оскільки статтею 6 встановлено, що води (водні об’єкти ) є ВИКЛЮЧНО ВЛАСНІСТЮ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ І НАДАЮТЬСЯ ТІЛЬКИ У КОРИСТУВАННЯ, при цьому Український народ здійснює право власності на води (водні об’єкти), зокрема, через місцеві ради,
ВИМАГАЄМО від Київської міської ради (далі в тексті – КМР):
1) Негайно прийняти рішення, яким:
- надати озеру, що знаходиться на перетені вул. Здолбунівської та просп. Григоренка у Дарницькому районі м. Києва в мікрорайоні № 2 житлового масиву Позняки (далі в тексті – Озеро) статус озера; надати цим рішенням йому назву «Озеро Качине»;
- визначити на берегах Озера НЕДОТОРКАНУ захисну смугу;
- створити навколо Озера паркову зону, встановити межі водного дзеркала та глибину Озера і зберігати їх у встановлених розмірах.
2) Внести відповідні зміни до рішення КМР від 26.02.2010 № 33/3471 «Про затвердження проектів прибережних захисних смуг водних об’єктів м. Києва» такого змісту:
- включити до складу об’єктів водного фонду Озеро;
- встановити НЕДОТОРКАНІ прибережні захисні смуги Озера;
- визнати рекреаційною зону в межах захисних смуг Озера та створити навколо паркову зону;
- забезпечити встановлення водоохоронних знаків на межі прибережних захисних смуг Озера та довести до відома населення, усіх зацікавленнях організацій інформацію щодо водоохоронного режиму, який діє на цій території;
- врахувати в земельному кадастрі прибережні захисні смуги Озера;
3) Відновити первинний ландшафт Озера;
4) Визнати такими, що втратили силу рішення сесії КМР від 26.12.2014 № 767/767, яким було затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Здолбунівській (перетин вул. Тепловозної) у Дарницькому районі м. Києва й надано її в постійне користування КП «Київське інвестиційне агентство», оскільки було порушено Державні будівельні норми України, а на самій ділянці розташоване Озеро, що є в проекті прибережних захисних смуг, та його наявність схвалена Міністерством екології.
5) Зобов’язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу КМР (Київської міської державної адміністрації) та комунальне підприємство «Плесо» виконати рішення КМР від 22.01.2009 № 38/1093 «Про використання земель водного фонду та прибережних захисних смуг у м. Києві».