публікація На реалізаціі 11.07.2016

За статистикою в Україні приблизно 12 млн людей утримують вдома собак, але менше 1% прибирають за своїми домашніми улюбленцями. Окрім неестетичного вигляду неприбрані собачі відходи несуть небезпеку для здоров'я людини. 23 мільйони бактерій містяться в 1 грамі собачих фекалій, більшість з них можуть призводити до поширення кишкових, ниркових та інфекційних захворювань. Волонтерами громадської організації «Це наш Київ» вже встановлено більше 50 конструкцій для прибирання собачих відходів на вулиці, але не всі власники тварин почали прибирати за своїми собаками. Тож просимо запровадити систему штрафів та забов'язати нову національну поліцію зтягувати їх з правопорушників. І зобов'язати власників тварин прибирати екскременти за своїми улюбленцями, не допускати забруднення собачими відходами приміщень, сходових клітин та площадок, коридорів, ліфтів та інших місць загального користування у будинках, а також подвір’їв, вулиць, площ, тротуарів, стадіонів, спортивних та дитячих майданчиків, скверів, парків, газонів, квітників тощо (ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів).

Хроніка подій

06.11.2017
Звітування на комісії стану реалізації:

06 листопада 2017 року на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу заслухано звіт щодо актуального стану реалізації петиції №2401 «Запровадити обов’язкову систему штрафів за неприбирання собачих відходів на вулиці» (автор: Пікалов Андрій).

Звітував заступник директора Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА - начальник управління екології та природних ресурсів Мальований Андрій Миколайович.

За повідомленням  Департаменту відповідно до діючих Правил утримання домашніх собак та котів в м. Києві (затверджені рішенням Київської міської ради від 25.10.2007 №1079/3912) «особа , яка супроводжує собаку чи кота, серед іншого зобов’язана прибирати екскременти за своїми тваринами в під’їздах багатоквартирних будинків, сходах, ліфтах та інших місцях загального користування». Також, Кодексом України про адміністративні порушення передбачено накладання штрафу на громадян при порушенні правил благоустрою.

Враховуючи зазначене, за словами Мальованого А.М., розробка плану заходів, порушених у петиції питань є недоцільним. Крім того, Департаментом міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА із залученням громадськості розробляється концепція та матеріали для рекламно-агітаційної кампанії з метою підвищення відповідальності власників домашніх тварин.

За результатами обговорення постійною комісією надано доручення Департаменту надати статистичну інформацію щодо адміністративних стягнень.

Детально переглянути обговорення можна в записі онлайн-трансляції засідання.

Витяг з протоколу

11.07.2016
Відповідь

На петицію "Запровадити обов'якову систему штрафів за неприбирання собачих відходів на вулиці" від 10-02-2016 дана наступна відповідь:

У виконавчому органі Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації) розглянуто ініційовану Вами та підтриману членами територіальної громади міста Києва електронну петицію від 05 травня          2016 року № 08/КО-5756(п) щодо запровадження обов’язкової системи штрафів за неприбирання відходів життєдіяльності тварин у місцях загального користування.

Згідно з пунктом 5.6 Правил утримання домашніх собак та котів в місті Києві, затверджених рішенням Київської міської ради від 25 жовтня 2007 року № 1079/3912 «Про врегулювання питань утримання та поводження з собаками і котами в м. Києві»), особа, яка супроводжує собаку чи кота, зобов'язана прибирати екскременти за своїми тваринами в під'їздах багатоквартирних будинків, сходах, ліфтах та інших місцях загального користування (ця вимога не поширюється на власників собак-поводирів).

Як і в більшості європейських країн, в Україні діють штрафи за неприбирання відходів життєдіяльності тварин у місцях загального користування (парки, сквери, вулиці, подвір’я житлових будинків, рекреаційні зони, газони).

Так, згідно зі статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пунктом 10.1.2 Правил утримання домашніх собак та котів в місті Києві визначено, що структурні підрозділи Міністерства внутрішніх справ України у м. Києві уповноважені на документування правопорушень у сфері утримання тварин та передачу адміністративних матеріалів до відповідних органів згідно із чинним законодавством для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності.

Пунктом 5 підрозділу 1 розділу ХХ Податкового кодексу України визначено, якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 розділу IV цього Кодексу для відповідного року, тобто 689 гривень.

Водночас слід зауважити, що для більшості мешканців європейських країн, прибирання за своїми домашніми улюбленцями є звичним елементом культури поведінки і не потребує заходів адміністративного впливу.

Враховуючи викладене, для запровадження обов’язкової системи штрафів за неприбирання відходів життєдіяльності тварин у місцях загального користування, немає підстав, оскільки відповідні штрафи вже передбачено чинним законодавством України. Прибирання за домашніми тваринами є більше у морально-етичною, а не правовою проблемою.

Київська міська державна адміністрація готує подання до Головного управління Національної поліції у м. Києві з вимогою посилити під час патрулювання контроль за дотриманням Правил утримання домашніх собак та котів в місті Києві.

Вирішення питання розширення кола осіб, уповноважених на складання та передачу адміністративних матеріалів до відповідних органів для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності потребує внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а отже, не віднесено до компетенції органів місцевого самоврядування.

Разом з тим, Департамент міського благоустрою та збереження природного середовища виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) із залученням громадськості розробляє концепцію та матеріали для рекламно-агітаційної кампанії з метою підвищення відповідальності власників домашніх тварин.

Дякую Вам за небайдужість та активну громадську позицію.

З повагою

Голова                                                                                   В. Кличко

Відповідь на петицію:

20.05.2016
Розгляд петиції:

16.05.2016 року на виконання доручення  заступника міського голови – секретаря Київської міської ради  від 05.05.2016 № 08/КО-5756(п) відбулося засідання постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу.

На засіданні було ухвалено:

підтримати петицію №2401 "Щодо запровадження обов'язкової системи штрафів за неприбирання собачих відходів на вулицях" в частині обов'язкового виконання вже прийнятих законодавчих та нормативних актів стосовно цієї проблеми.

Витяг з протоколу засідання ПК

05.05.2016
Доручення:

Заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Прокопів  доручив (доручення від 05.05.2016 №08/КО-5756(п)) постійній комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу розглянути електронну петицію в установленому порядку.