Запрет на использование и продажу одноразовых полиэтиленовых пакетов

публікація Відповідь від 26.05.2016

Экологи мира озабочены вопросом переработки полиэтилена.
Многие из нас даже не задумываются, что участвуют в уничтожении окружающей среды, покупая или беря бесплатно в магазинах одноразовые полиэтиленовые пакеты. Давно доказано, что выброшенный на свалку, а не утилизированный по всем правил полиэтилен полностью разлагается за период, превышающий 100 лет. Проблема использованных пакетов в мире стоит уже настолько остро, что во многих странах приняты или разрабатываются законодательные акты, которые прямо запрещают использовать полиэтиленовые пакеты. Взамен потребителям предлагаются бумажные пакеты, которые полностью безопасны для человека и не нарушают экологический баланс. Ярким примером отказа от пакетов из полиэтилена в пользу бумажной упаковки служит закон, подписанный губернатором Калифорнии. Согласно документу, действие которого вступило в силу 1 июля 2015 года, на территории штата запрещено любое использование одноразовых полиэтиленовых пакетов.

Хроніка подій

26-05-2016
Відповідь

На петицію "Запрет на использование и продажу одноразовых полиэтиленовых пакетов" від 27-01-2016 дана наступна відповідь:

Відповідно до статті 23 Закону України «Про звернення громадян» і Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій, затвердженого рішенням Київської міської ради від 08 жовтня 2015 року № 103/2006, за моїм дорученням від 20 квітня 2016 року № 08/КО-5100(п) на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики розглянуто ініційовану Вами та підтриману територіальною громадою міста Києва петицію «Заборона на використання та продаж одноразових поліетиленових пакетів».

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики 27 квітня 2016 року було заслухано інформацію профільних структурних підрозділів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської держаної адміністрації та підтримано ініційовану Вами петицію.

Відповідно до норм чинного законодавства органи місцевого самоврядування не мають необхідних повноважень щодо обмеження продажу та використання поліетиленових пакетів.

Водночас, у Верховній Раді України опрацьовується законопроект від 06 жовтня 2015 року № 3237 «Про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів». З огляду на це постійна комісія Київської  міської ради з питань екологічної політики спільно з Департаментом житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київради (Київської міської держаної адміністрації) підготує проект рішення Київської міської ради «Про звернення Київської міської ради до Верховної Ради України щодо прискорення прийняття Закону України «Про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів».

Дякую Вам за виявлену небайдужість та активність.

З повагою

Голова                                                                                           В. Кличко

Відповідь на петицію:

04-05-2016
Розгляд:

27.04.16 року на виконання доручення Київського міського голови В. Кличко (доручення   від 20.04.2016 №08/КО-5100(п))  відбулося засідання профільної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики.

На засідання було ухвалено:

1. Підтримати електронну петицію щодо заборони використання та продажу на території м. Києва поліетиленових пакетів.
2. Підготувати проект рішення Київради «Про звернення Київської міської ради до Верховної Рад України з приводу необхідності прискорення прийняття Закону України «Про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів».

Витяг з протоколу

22-04-2016
Доручення

Київський міський голова Віталій Кличко доручив (доручення  від 20.04.2016 №08/КО-5100(п)) постійній комісії Київради з питань екологічної політики й комісії з питань торгівлі, підприємництва та регуляторної політики розглянути електронну петицію в установленому порядку.